Friday, March 30, 2012

Νέες Κυκλοφορίες


Σαββατιάτικη αυτή τη φόρα η έκδοση των Νέων Κυκλοφοριών μια και για κάποιο λόγο μερικά από τα ακόλουθα βιβλία θα βγουν στα ράφια στις ΗΠΑ αύριο Κυριακή, 1η του Απρίλη. Πάμε λοιπόν:

Paul Doherty - Bloodstone. Ο Δομινικανός μοναχός Αδελφός Άθελσταν και ο συνέταιρός του στην επίλυση εγκλημάτων, ιατροδικαστής Σερ Τζον Κράνστον, προσπαθούν να διαλευκάνουν μια υπόθεση δολοφονίας που έλαβε χώρα σε ένα κλειστό δωμάτιο. Κι αυτά στο μακρινό παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο του 1830.

Keith McCarthy - Not All Your Tears. Ο Δρ Λανς Έλλιοτ επιστρέφει στο Κρόιντον για να βοηθήσει στη διαλεύκανση μιας σειράς από στυγερών δολοφονιών που έχει χτυπήσει την πόλη. Αν και για κάποιους από τους κατοίκους της περιοχής τα πράγματα μοιάζουν απλά, κάθε άλλο παρά τέτοια είναι, αφού πίσω από τα εγκλήματα μοιάζουν να κρύβονται διάφορα και με διαφορετικές ατζέντες άτομα.

Merry Jones - Behind the Walls. Μια αρχαιολόγος και βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ ονόματι Χάρπερ Τζέννινγκς, προσπαθεί να ανακαλύψει κατά πόσο ένας μυστηριωδης θάνατος προέκυψε απλά από το χέρι κάποιου δολοφόνου ή μήπως πίσω από αυτόν κρύβεται ένα μεταφυσικό συμβάν. Στην προσπάθειά της να βρει την αλήθεια θα έρθει πολλές φορές πρόσωπο με πρόσωπο με τον κίνδυνο.

Τα πιο πάνω βιβλία κυκλοφορούν την Πρωταπριλιά, ενώ τα ακόλουθα στις 3 του μήνα:

Donna Leon - Beastly Things.Το βιβλίο αυτό το έχω ήδη διαβάσει, αλλά δεν πρόλαβα να το παρουσιάσω αφού η αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας ήταν 17 του Απρίλη. Τα γεγονότα αυτής της υπόθεσης διαδραματίζονται στη Βενετία και βασικός πρωταγωνιστής είναι ο συνήθης ύποπτος, Κομισάριος ή μάλλον θα ήταν καλύτερα να λέγαμε, επιθεωρητής Μπρουνέτι, που διερευνά μια παράξενη υπόθεση δολοφονίας. Το σώμα του θύματος ξεβράστηκε στα βρώμικα νερά των καναλιών της πόλης και πάνω του δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει την ταυτότητά του. Πώς θα μπορούσε λοιπόν ν' ανακαλύψει το δολοφόνο, αν δεν μάθει πρώτα ποιο είναι το θύμα;

Susan Elia MacNeal - Mr. Churchill's Secretary. Τα γεγονότα αυτού του μυθιστορήματος διαδραματίζονται στο Λονδίνο στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πρωταγωνίστρια είναι η Μάγκι Χοπ, η οποία έχοντας επιστρέψει στην πατρίδα της από τις ΗΠΑ, πιάνει δουλειά σαν γραμματέας του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η προκάτοχός της για κάποιο λόγο είχε δολοφονηθεί. Η κοπέλα από τη μια στιγμή στην άλλη θα βρεθεί στο επίκεντρο ενός κυκλώνα, όπου τα μυστικά και τα ψέματα δίνουν και παίρνουν και όπου ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε γωνία.

Ann B. Ross - Miss Julia to the Rescue. Η Μις Τζούλια λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από κάποιο ιδιωτικό ντετέκτιβ ονόματι Πίκενς, που ζητά τη βοήθεια του άντρα της για μια υπόθεση. Το μόνο που ο τελευταίος βρίσκεται σε περιοδεία στους Αγίους Τόπους οπότε, θέλοντας και μη, πέφτει σ' αυτήν ο κλήρος μιας μεγάλης περιπέτειας που θα την οδηγήσει στις ερημιές της Δυτικής Βιρτζίνια.

Yrsa Sigurdardottir - ashes to dust. Αυτό το βιβλίο κυκλοφόρησε στη Βρετανία δύο χρόνια πριν, αλλά το ταξίδι του στην πέρα όχθη του Ατλαντικού μόλις τώρα αρχίζει. Μια δικηγόρος, με όνομα σιδηρόδρομο, και ο πελάτης της επισκέπτονται το σπίτι του τελευταίου το οποίο έχει καλύψει η λάβα από την έκρηξη ενός ηφαιστείου το 1973. Ο τελευταίος θέλει να βρει κάποια ενθύμια από την οικογένειά του, αλλά αυτό που ανακαλύπτει είναι τρία πτώματα και το κεφάλι ενός ακόμη θύματος. Και τότε η περιπέτεια αρχίζει.


Lis Wiehl - Eyes of Justice. Οι φίλες και συνοδοιπόροι στη δίωξη του εγκλήματος Άλισον Πίερς και Νικόλ Χέτζες, ανησυχούν ότι κάτι συνέβηκε στο τρίτο μέλος της παρέας τους όταν αυτό, η δημοσιογράφος Κάσιντι Σο, δεν εμφανίζεται στο ραντεβού τους. Πηγαίνουν λοιπόν στο σπίτι της όπου τη βρίσκουν νεκρή. Τότε αρχίζουν ένα μαραθώνιο ερευνών για να ανακαλύψουν ποιος από τους πολλούς ύποπτους κρύβεται πίσω από τη δολοφονία της.


Rita Mae Brown - The Big Cat Nap. Μια γεωργός από τη Βιρτζίνια που ακούει στο χαϊδευτικό Χάρι, ανακαλύπτει τυχαία το πτώμα ενός μηχανικού στο χώρο εργασίας του. Το γεγονός τη σοκάρει, αλλά αυτό δεν τη σταματά από το να διερευνήσει την υπόθεση με τη βοήθεια της φίλης της, Σερίφη Σύνθια Κούπερ. Προτού περάσει πολύς καιρός όμως προστίθενται και κάποια άλλα ονόματα στη λίστα των θυμάτων.


Elizabeth Bailey - The Deathly Portent. Η Οτίλια και ο νέος της σύζυγος Σερ Φράνσις Φάνσο, επιστρέφουν στο κτήμα τους, μετά από μια επίσκεψη στην ασθενή μητέρα της πρώτης, όταν οι τροχοί της άμαξάς τους κολλάνε στη λάσπη και ο άξονας σπάει. Ο οδηγός σπεύδει με τα πόδια προς το πλησιέστερο χωριό για να αναζητήσει βοήθεια και όταν επιστρέφει τους πληροφορεί ότι εκεί έχει μόλις δολοφονηθεί κάποιος. Τα τι και τα γιατί αυτή της υπόθεσης θα τους εξιτάρουν και θα τους οδηγήσουν σε μια μεγάλη περιπέτεια.


Carolyn G. Hart - Death Comes Silently. Η Γκρέτσεν Μπέρτχολτ, υπάλληλος σε βιβλιοπωλείο ανακαλύπτεται νεκρή μέσα σ' αυτό. Το φονικό όπλο είναι ένα τσεκούρι, που βρίσκεται παρατημένο δίπλα της. Όλες οι υποψίες πέφτουν στον Τζερεμάια, τον άνθρωπο για όλες τις δουλειές, αλλά τόσο η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου, όσο και κάποιοι άλλοι, πιστεύουν ότι είναι αθώος και είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι περνά απ' το χέρι τους για να τον βοηθήσουν.


Scott Sigler - Nocturnal. Το βιβλίο αυτό συνδυάζει δύο είδη: τη λογοτεχνία φαντασίας και το αστυνομικό μυθιστόρημα. Τα γεγονότα διαδραματίζονται στο Σαν Φρανσίσκο, όπου για τον ένα ή τον άλλο λόγο κάποια άτομα ζουν μέσα στη δυστυχία. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν την πόλη συγκλονίζει μια σειρά από εγκλήματα, για τα οποία την ευθύνη φέρουν κάποια όντα που ζουν κάτω από τους δρόμους και τα κτήρια της.

Michael Connelly – The Lincoln Lawyer


Το Lincoln Lawyer, όπως άλλωστε υποδεικνύει κι ο τίτλος, είναι ένα δικαστικό-δικηγορικό θρίλερ.
Είναι η ιστορία του Μίκι Χάλερ, ενός δικηγόρου που διεκπεραιώνει τις περισσότερες υποθέσεις του, κινούμενος στη διάρκεια της ημέρας από το ένα μέρος στο άλλο, με τη βοήθεια μιας Λίνκολν. Οι δουλειές του τον τελευταίο καιρό είναι πεσμένες, κι απλά εύχεται να βρει στο δρόμο του κάποια μεγάλη υπόθεση που θα τον «ξελασπώσει», όπως και τελικά συμβαίνει.
Ο πελάτης που αναλαμβάνει να υπερασπίσει είναι ένα πλουσιόπαιδο που κατηγορείται για την άγρια κακοποίηση μιας γυναίκας. Στην αρχή όλα μοιάζουν να πηγαίνουν καλά, και τα λεφτά που τόσο έχει ανάγκη δείχνουν να τον πλησιάζουν όλο και πιο πολύ, αλλά όπως λέει κι η παροιμία: «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά». Τι εννοούμε μ’ αυτό; Ε, να, ο πελάτης, που στα μάτια του στην αρχή φαντάζει αθώος, το θύμα κάποιας σκοτεινής πλεκτάνης, δεν είναι τελικά αυτό που δείχνει. Καθώς ο δικηγόρος βήμα το βήμα κτίζει την υπόθεσή του, εκείνος μοιάζει να έχει μια διαφορετική ατζέντα και πολλά φοβερά μυστικά, τα οποία δεν είναι πρόθυμος να μοιραστεί με τον πρώτο.
Ο Κόνελι καταφέρνει μέσα από μια ρέουσα πλοκή να φτιάξει ένα μυθιστόρημα χαρακτήρων, με ήρωες γεμάτους πάθη και αδυναμίες.
Εδώ δεν υπάρχουν σκληροί κι ανίκητοι μπάτσοι, ούτε και κάποιου είδους διάνοιες. Το βιβλίο, ωστόσο, ξεχειλίζει από ήρωες χειραγωγητές ή, αν προτιμάτε, εκμεταλλευτές – ανθρώπους που γνωρίζουν πράγματα και γεγονότα, ειδικούς στο δικαστικό σύστημα και την ανθρώπινη φύση, που μοιάζουν ικανοί να κάνουν το καθετί για να κερδίσουν. Κι ο Χάλερ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι ένας απ’ αυτούς. Και ακριβώς για τούτο πού και πού μας θυμίζει τον αγαπημένο μπάτσο-ήρωα του συγγραφέα, τον Χάρι Μπος.
Αν σας αρέσουν τα δικαστικά θρίλερ του Τζον Γκρίσαμ σίγουρα θα σας αρέσει και τούτο το βιβλίο, με τους γοργούς ρυθμούς και τις πολλές ανατροπές του.

Thursday, March 29, 2012

Miyuki Miyabe - All She Was Worth


Όσο περισσότερη γιαπωνέζικη λογοτεχνία διαβάζω τόσο πιο πολύ πείθομαι ότι αν αυτοί και αυτές οι συγγραφείς έγραφαν στην Ελλάδα, μάλλον δεν θα έβρισκαν ποτέ εκδότη.
Η Μιγιούκι Μιγιάμπε είναι μια από τις πιο δημοφιλείς συγγραφείς στην Ιαπωνία. Γράφει, υποτίθεται, βιβλία μυστηρίου και θρίλερ, αλλά το μόνο που κάνει -και το κάνει πολύ καλά- είναι να σχολιάζει τον σύγχρονο τρόπο ζωής στην Ιαπωνία, με τη βία, τις διαλυμένες οικογένειες, την έκπτωση των αξιών και τα λοιπά τραγικά.
Στο All She Was Worth τον βασικό ρόλο κρατά ένας ντετέκτιβ -που βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια αφού πληγώθηκε στη διάρκεια του καθήκοντος- τον οποίο προσλαμβάνει ο ανιψιός του για ν’ ανακαλύψει την αρραβωνιαστικιά του, που από τη μια στιγμή στην άλλη έχει εξαφανιστεί, δίχως ν’ αφήσει ίχνος πίσω της.
Η συγγραφέας, ωστόσο, αντί ν’ ακολουθήσει την αμερικάνικη πεπατημένη, να γράψει δηλαδή ένα θρίλερ μυστηρίου και καταδίωξης, μας δίνει νωρίς-νωρίς τη λύση στο γρίφο και χρησιμοποιεί την εξέλιξη του μύθου για να μιλήσει για τα κακά της καταναλωτικής κοινωνίας. Όσο ο ντετέκτιβ, λοιπόν, αναζητεί τη γυναίκα-φάντασμα, τόσο πιο πολλά πράγματα μαθαίνουμε για τις πιστωτικές κάρτες και την υπερχρέωσή τους που οδηγούν στην οικονομική καταστροφή και το έγκλημα, για την αγωνία των νέων ανθρώπων για καταξίωση, για το πώς η ομορφιά και τα νιάτα είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την αναρρίχηση στην κοινωνική κλίμακα.
Η πλοκή είναι σχεδόν ανύπαρκτη, αλλά με τη μαεστρία της η συγγραφέας καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη ζωντανό απ’ την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. με τα μικρά οικογενειακά δράματα που περιγράφει, με τις διαδρομές του πρωταγωνιστή απ’ τη μια πόλη στην άλλη, με τους πολύχρωμους χαρακτήρες του, ακόμη και με τη χρήση παραδοσιακών αφορισμών του τύπου: «Χρειάζονται τρεις γενιές για να γίνει κάποιος ‘ντόπιος’ στο Τόκιο». Οι αναφορές στην παράδοση, εξάλλου, δεν λείπουν από κανένα απολύτως γιαπωνέζικο βιβλίο, που διάβασα μέχρι σήμερα.
Αυτό το βιβλίο, το οποίο αν έγραφε έλληνας συγγραφέας θα πήγαινε άπατο, σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία, όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1992 στην Ιαπωνία, και απέσπασε τα βραβεία Καλύτερου Μυθιστορήματος, αλλά και Βιβλίου Μυστηρίου της χρονιάς.
Αλλά ακόμη και χωρίς αυτές τις συστάσεις, θα λέγαμε ότι είναι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα, που καθηλώνει δίχως να προσπαθεί καν να εντυπωσιάσει.

Tuesday, March 27, 2012

David Baldacci - Saving Faith


Αν και δέκα και πλέον χρόνων το Saving Faith, ετούτο το μυθιστόρημα μυστηρίου και καταδίωξης του Ντέιβιντ Μπαλτάτσι, διαβάζεται λες και γράφτηκε χθες.
Πρόκειται για την ιστορία της Φέιθ Λόκχαρτ και του Λη Άνταμς – μιας γυναίκας που ξέρει πολλά μυστικά, τα οποία είναι πρόθυμη -υπό προϋποθέσεις- να μοιραστεί με το F.B.I. κι ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ, που από σύμπτωση της σώζει τη ζωή.
Τι μυστικά κρύβει η Φέιθ; Ποιοι είναι οι μυστηριώδεις άνθρωποι που προσπαθούν να τη βγάλουν απ’ τη μέση; Ποιο είναι το «καρφί» ανάμεσα στους κύκλους των Ομοσπονδιακών; Είναι, τελικά, όντως πάνω απ’ όλους κι όλα οι διώκτες τους;
Αυτά είναι τα ερωτήματα που τίθενται το ένα μετά το άλλο στις αρχές του βιβλίου, για να πάρουν αργά ή γρήγορα τις απαντήσεις τους. Στο μεταξύ, όμως, ο αναγνώστης ακολουθεί βήμα-βήμα τ’ αχνάρια των πρωταγωνιστών, καθώς τρέχουν προς τη σωτηρία τους, μαθαίνει πολλά ένοχα μυστικά και βλέπει όλες τις βεβαιότητες ν’ ανατρέπονται από τη μια στιγμή στην άλλη.
Η δράση είναι καταιγιστική, κινηματογραφική θα λέγαμε, οι χαρακτήρες καλά σκιαγραφημένοι κι η πλοκή καλοδουλεμένη ως την τελευταία λεπτομέρεια – αν και κατάλαβα σχετικά νωρίς ποιο ήταν το «καρφί.»
Ο Μπαλτάτσι, πολλά χρόνια πριν, έμοιαζε να βάζει τις βάσεις για το οικοδόμημα της «αστυνομικής αυτοκρατορίας» του και το “Saving Faith” είναι ένα μικρό πετράδι στο μωσαϊκό της λογοτεχνίας καταδίωξης.
Ο Λη Άνταμς και η Φέιθ Λόκχαρτ είναι, όπως και οι άλλοι βασικοί ήρωες στα βιβλία του συγγραφέα, δυο βασανισμένες ψυχές, που η καθεμιά με το δικό της τρόπο προσπαθεί να φτάσει στην Ιθάκη της, να κατασταλάξει. Για να το πετύχουν όμως αυτό, πρέπει να περάσουν από πολλές συμπληγάδες, να κάνουν λάθη τραγικά και να μάθουν απ’ αυτά, να πονέσουν αφόρητα και να φτάσουν στα όριά τους. Ο Μπαλτάτσι, με μαστορικό τρόπο, ζωγραφίζει στο λογοτεχνικό καμβά μία-μία και με λεπτομέρειες, τις στιγμές της σύντομης κοινής ζωής τους, χαρίζοντάς μας ένα απολαυστικό ανάγνωσμα.

Sunday, March 25, 2012

Νέες κυκλοφορίες


Οκτώ νέα βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας κυκλοφορούν στις ΗΠΑ αυτή τη βδομάδα. Για κάποιο λόγο όλα βγαίνουν στα ράφια την ίδια ακριβώς μέρα: την Τρίτη, 27 Μαρτίου. Ας τους ρίξουμε μια ματιά:

Kate Wilhelm - Death of an Artist. Τα γεγονότα της ιστορίας διαδραματίζονται στις ακτές του Όρεγκον, όπου ένας καλλιτέχνης βρίσκεται δολοφονημένος. Όλοι γνωρίζουν ποιος κρύβεται πίσω από το έγκλημα, αλλά για τον ένα ή τον άλλο λόγο, οι διωκτικές αρχές αδυνατούν να τον φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Christopher Fowler - The Memory of Blood. Ενώ η Μονάδα Παράδοξων Εγκλημάτων ετοιμάζεται να γιορτάσει τα εγκαίνια της νέας της βάσης, ένα στυγερό έγκλημα έρχεται για να της χαλάσει τα σχέδια: η δολοφονία ενός παιδιού ενός μόλις χρόνου. Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι το παιδί βρισκόταν σε ένα απόλυτα ασφαλές δωμάτιο, αμπαροκλειδωμένο, οπότε κανείς δεν θα μπορούσε να το πλησιάσει.

Kieran Shields - The Truth of All Things. Στο μακρινό παρελθόν μάς ταξιδεύει αυτό το βιβλίο και πιο συγκεκριμένα στο Πόρτλαντ του Μέιν, στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα γεγονότα διαδραματίζονται το 1892 οπότε μια πόρνη ανακαλύπτεται δολοφονημένη. Ο δήμαρχος της πόλης προσπαθεί να συγκαλύψει το έγκλημα, αλλά μια ιδιότυπη ομάδα αποτελούμενη από έναν αστυνομικό, έναν εγκληματολόγο, ένα βιβλιοθηκάριο και ένα γιατρό, κάνει τα πάντα για να του χαλάσει τα σχέδια.

Jane Haddam - Blood in the Water. Η υπόθεση αυτού του βιβλίου διαδραματίζεται σε μια από τις λεγόμενες καγκελόφρακτες κοινότητες στις ΗΠΑ. Μια κοινότητα πλουσίων δηλαδή, όπου όλοι γνωρίζουν τα μυστικά όλων και όπου η κάθε μέρα δε διαφέρει και πολύ από την προηγούμενη. Αυτήν ακριβώς τη γλυκιά και πληκτική καθημερινότητα θα τινάξουν στον αέρα οι δολοφονίες του νεαρού που φρόντιζε την πισίνα και μιας γυναίκας, που όπως όλα δείχνουν κάηκε ζωντανή στα αποδυτήρια.

Simon Lelic - The Child Who. Αυτό το βιβλίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στον αμερικανικό τύπο προτού καν κυκλοφορήσει. Ο συγγραφέας καταπιάνεται μ' ένα σκληρό θέμα: τη δολοφονία ενός εντεκάχρονου κοριτσιού από ένα δωδεκάχρονο αγόρι και τον αντίκτυπο που αυτή έχει τόσο στην οικογένεια του θύτη όσο και σε ολόκληρη την κοινότητα. Τίποτα σ' αυτό το βιβλίο δεν είναι απλό, αφού μέσω της πλοκής ο αναγνώστης μεταφέρεται σε ένα περιβάλλον όπου λίγο ή πολύ επικρατεί το παράλογο και όπου η δίψα για αίμα, από τη μια στιγμή στην άλλη, μοιάζει να καταλαμβάνει σχεδόν τους πάντες.

Marian Babson - No Cooperation from the Cat. Δύο γηραίες συνταξιούχες ηθοποιοί ζουν μαζί μια ήσυχη ζωή αναθυμόμενες τα παλιά και παίρνοντας μικρές δόσεις χαράς από δω κι από κει στο σήμερα. Μέχρι που κάποιοι συμπαθείς και μη χαρακτήρες αρχίζουν να εισβάλλουν, είτε μετά από πρόσκληση είτε με το έτσι θέλω, στο σπίτι τους και φέρνουν τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά τους. Τώρα, στα γεράματά τους, οι δύο φιλενάδες αναγκάζονται να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη και ολίγον επικίνδυνη περιπέτεια.


Jacqueline Winspear - Elegy for Eddie. Σ' αυτό το βιβλίο παρακολουθούμε τις προσπάθειες μιας ψυχολόγου και ιδιωτικής ντετέκτιβ να διαλευκάνει τη δολοφονία ενός άντρα ονόματι Έντι στο Λονδίνο της δεκαετίας του '30. Ποιος τον σκότωσε και γιατί; Αυτά ήταν τα αρχικά ερωτήματα. Στη διάρκεια της έρευνας θα προκύψουν νέα και περισσότερο τρομακτικά. Μια περιπέτεια εποχής με πολλές αναφορές στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Jane K. Clelant - Dolled Up for Murder. Η ιδιοκτήτρια ενός μαγαζιού με αντίκες, ή, αν προτίματε, παλαιά αντικείμενα μπαίνει από τη μια μέρα στην άλλη σε μεγάλους μπελάδες. Πρώτα βλέπει έναν από τους πελάτες της να δολοφονείται εν ψυχρώ στο χώρο στάθμευσης του καταστήματος και μετά η βοηθός της πέφτει θύμα απαγωγής από κάποιους άγνωστους, που για να την αφήσουν ελεύθερη ζητούν σαν αντάλλαγμα μια συλλογή από κούκλες, την οποία δεν έχει καν εξ ολοκλήρου αποκτήσει.

Tuesday, March 20, 2012

Masako Togawa – The Master Key



Το The Master Key γράφτηκε πριν από πενήντα και κάτι χρόνια. Συγγραφέας του ήταν μια εικοσιτετράχρονη χορεύτρια, η οποία θα γνώριζε αμέσως την επιτυχία και θα καθιερωνόταν σαν μια από τις πιο δημοφιλείς συγγραφείς μυθιστορημάτων μυστηρίου στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.
     Παρά το ότι αυτό το βιβλίο είναι παλιό θα μπορούσε άνετα να διαβαστεί σαν ένα σύγχρονο θρίλερ, αφού πέρα από την ύπαρξη των Διαμερισμάτων Κ για Κυρίες, όπου διαδραματίζεται η ιστορία, ο μύθος του είναι πολύ δυνατός και η πλοκή γεμάτη εκπλήξεις.
     Τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα κτήριο όπου ζουν αξιοπρεπείς κυρίες; Πολλά και τραγικά, και πολλές φορές τραγελαφικά. Στα δωμάτια των Διαμερισμάτων Κ συνυπάρχουν μερικοί πολύχρωμοι, ή αν προτιμάτε, παράξενοι χαρακτήρες. Μια δασκάλα μουσικής, που κρύβει κάποιο φοβερό μυστικό. Μια ζητιάνος ή μάλλον κλέφτρα, που της αρέσει να ψάχνει τα πάντα και ν’ ανακατεύεται παντού, αποφεύγοντας όμως να έρχεται σε επαφή με τον κόσμο. Μια βαριεστημένη γυναίκα, καθηγήτρια αυτή, που έτσι στα ξαφνικά αποφασίζει να έρθει σε επαφή με όλους τους παλιούς της μαθητές, κάτι που θα την οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Οι θυρωροί, που αν και δε συγκρούονται ποτέ, αποτελούν δύο διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες. Μια πεισματάρα γυναίκα, που πιστεύει στις μυστικιστικές τελετές και την επαφή με τους νεκρούς. Και άλλες πολλές, που όλο και κάποια πτώματα κρύβουν στα μπαούλα τους. Ένα απ’ αυτά μάλιστα ανήκει στο παιδί ενός πλούσιου ζεύγους που απήχθηκε χρόνια πριν.
     Η αφηγήτρια με αφορμή τη μετακίνηση του κτηρίου σε κάποια άλλη γειτονιά -αφού τα σχέδια εκσυγχρονισμού της πόλης το απαιτούν- μας ταξιδεύει μπρος πίσω στο χρόνο και μας μιλά για τις τραγικές ζωές των κατοίκων του, τις μικροϊστορίες τους. Σελίδα τη σελίδα και με τρόπο μαεστρικό βγάζει στην επιφάνεια όλα τα μυστικά και τις μικροπρέπειές τους, τις συμπονά και τις κακίζει, τις ισοπεδώνει και τις χαϊδεύει. Μοιάζει να θέλει απλά να μας πει: έτσι είναι ο κόσμος, και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τον αλλάξουμε.
     Ωστόσο τον ίδιο σημαντικό ρόλο με τις γυναίκες μοιάζει να παίζει και το κτήριο. Με τις αμέτρητες κλειστές του πόρτες, με τους σκοτεινούς του διαδρόμους, με την κεντρική θέση που κατέχει στην περιοχή, με το μυστήριο που το περιλούζει.
     Η αφήγηση της Τογκαβά είναι στρωτή, δεν περιέχει πολλές κορυφώσεις. Μας λέει την ιστορία χωρίς να προσπαθεί να μας εντυπωσιάσει. Ακόμη και τις πιο συνταρακτικές αποκαλύψεις τις φέρνει στο φως με μια απλότητα ανήκουστη. Σα να αφηγείται κάποιο παραμύθι και όχι κάποιες εγκληματικές ιστορίες.
     Ο τίτλος του τόμου είναι απόλυτα εύστοχος, αφού αυτό, το Master Key, είναι που θα δρομολογήσει τα περισσότερα από τα νέα τραγικά γεγονότα, που θα φέρει αντιμέτωπες κάποιες από τις γυναίκες με τα προσωπικά τους φαντάσματα.
     Αν περιμένετε να διαβάσετε εδώ μια ιστορία τρόμου ή αγωνίας μάλλον θα απογοητευτείτε. Αλλά αν σας αρέσουν οι γρίφοι και τα μυστήρια, το τέλος της ανάγνωσης δε θα σας βρει απογοητευμένους. Ένα βιβλίο σαν παλιό καλό κρασί.


Sunday, March 18, 2012

Νέες Κυκλοφορίες

Τρεις μόλις καινούριες κυκλοφορίες έχουμε αυτή τη βδομάδα στο εξωτερικό, και τη μία απ' αυτές, το The Thief του Fuminori Nakamura, το έχουμε ήδη παρουσιάσει εδώ. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στους άλλους δύο τίτλους, που βγαίνουν στα ράφια, όπως και ο προηγούμενος, στις 20 Μαρτίου.

Kate White - So Pretty it Hurts. Μια διάσημη συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων ονόματι Bailey Weggins πραγματοποιεί μια έρευνα για το επόμενό της βιβλίο, η οποία ωστόσο θα βάλει τη ζωή της σε άμεσο κίνδυνο.


C.J. Box - Force of Nature. Το σκοτεινό παρελθόν έρχεται για να στοιχειώσει τη ζωή του Nate Romanowski και του καλού του Joe Pickett, που καλείται να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει.

Friday, March 16, 2012

Αστυνομικό Δελτίο

«Είμαι όρνιο» (ή γύπας) δήλωσε ο πολύ δημοφιλής στα μέρη μας συγγραφέας Τζο Νέσμπο. Όσοι κατέχετε τα αγγλικά, διαβάστε τη συνέντευξή του στον Γκάρντιαν.

Την περασμένη βδομάδα στην εξαιρετική ιστοσελίδα Εγκληματικό Στοιχείο, είπαν να γιορτάσουν την Ημέρα της Γυναίκας με ένα κατάλογο με γυναίκες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Για να δείτε τα ονόματα των κυριών, αλλά και κάποια άλλα τα οποία παρέλειψαν επισκεφθείτε αυτό το σύνδεσμο και διαβάστε και τα σχόλια.

Αν παρακολουθείτε το μπλογκ μου με Του Κόσμου τα Βιβλία, θα έχετε ήδη διαβάσει ότι οι αμερικανοί ετοιμάζουν τη δική τους εκδοχή του Σέρλοκ Χολμς. Λοιπόν, όπως τώρα μαθαίνουμε, ανάμεσα στους πρωταγωνιστές θα είναι και ο Άινταν Κουίν, ο οποίος πρόσφατα συμμετείχε σε μια άλλη μεταφορά τηλεοπτικής σειράς από την Αγγλία στας Αμερικάς, το Prime Suspect, που πήγε άπατο.

Μια και μιλάμε για το δημοφιλή ντετέκτιβ, να πούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές ιστοσελίδες αφιερωμένες σ’ αυτόν, από τις οποίες θα έλεγα ότι η καλύτερη, και με διαφορά μάλιστα, είναι αυτή του Sherlockian Net.

Νέες αφίξεις αστυνομικών βιβλίων ή, αν προτιμάτε, θρίλερ στον υπολογιστή μου. Πρώτα έφτασε το… Afterwards της Rosamund Lupton, που καταπιάνεται με τις προσπάθειες μιας μητέρας να σώσει την κόρη της από κάποιους που προσπαθούν να τη σκοτώσουν, που θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου. Μετά αφίχθην το νέο βιβλίο της πολύ δημοφιλούς (και) στην Ελλάδα Gillian Flynn με τίτλο Gone Girl, που καταπιάνεται με την εξαφάνιση μιας γυναίκας την ημέρα που θα γιόρταζε την πέμπτη επέτειο του γάμου της. Οι υποψίες, ως συνήθως, πέφτουν στον άντρα της, αλλά… Περισσότερα στις 5 Ιουνίου.

Thursday, March 15, 2012

Fuminori Nakamura – The Thief

Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος το The Thief είναι η ιστορία ενός κλέφτη – όχι οποιουδήποτε κλέφτη όμως, αλλά κάποιου με συνείδηση.
     Η δράση σ’ αυτό το βιβλίο αρχίζει σχεδόν αμέσως, καθώς παρακολουθούμε τον πρωταγωνιστή και αφηγητή μας να κλέβει το πορτοφόλι ενός πλούσιου άντρα στο σιδηροδρομικό σταθμό και λίγο αργότερα κάποιου όχι και τόσο πλούσιου στο τρένο. Είναι δεξιοτέχνης στην κλοπή, αν και τώρα τελευταία τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Εξακολουθεί να τηρεί τις συμβουλές του φίλου και μέντορά του Ισικάουα: Κλέβει μόνο τα μετρητά και επιστρέφει τα πορτοφόλια ταχυδρομικώς στα θύματά του, αλλά να, νιώθει κάτι μέσα του ν’ αλλάζει. Γίνεται όλο και πιο αφηρημένος: κλέβει πορτοφόλια χωρίς να θυμάται πώς και από ποιον, αλλά και πιο λυπημένος: νιώθει το κενό μέσα του να μεγαλώνει, μαζί με τη μοναξιά: «Είχα κτίσει έναν τοίχο ολόγυρά μου και ζούσα ξεγλιστρώντας μέσα από τις χαραμάδες και μπαίνοντας στα σκοτάδια της ζήσης», ομολογεί.
     Ο τοίχος αυτός λοιπόν αρχίζει σιγά-σιγά να γκρεμίζεται. Ίσως όμως να μην φταίει ο ίδιος γι’ αυτό που συμβαίνει, αλλά της σκληρής πραγματικότητας τα καθημερινά γεγονότα. Ο κατήφορος ξεκινά όταν ο Ισικάουα, ζητά τη βοήθειά του σε μια δουλειά, μια ένοπλη ληστεία που πηγαίνει καλά και στραβά την ίδια ώρα. Καλά για το αφεντικό τους, στραβά για τους ίδιους. Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή έρχονται τα πάνω κάτω στη ζωή του και θέλοντας και μη ο αφηγητής αρχίζει ν’ αναλογίζεται τη ζωή του, το δρόμο που ο ίδιος διάλεξε, τα μονοπάτια που εκείνη ακολουθεί. Εντάξει, στο να κλέβει πορτοφόλια είναι καλός, αλλά εκτός από αυτό τι άλλο έχει να επιδείξει; Απολύτως τίποτα. Έτσι, θέλοντας και μη το μυαλό του επιστρέφει στο παρελθόν, σε μια παλιά αγαπημένη, τη Σαέκο, και με τη σκέψη διατρέχει το σήμερα, μοιάζει να ψάχνει να βρει κάτι από το οποίο να κρατηθεί. Τι θα μπορούσε να είναι αυτό άραγε;
     Την απάντηση στο τελευταίο ερώτημα θα του τη δώσουν εντελώς τυχαία δυο κλεφτρόνια: μια μάνα και ο μικρός της γιος. Θα εντοπίσει τους δυο τους καθώς θα προσπαθούν ν’ αδειάσουν κάποια πράγματα από τα ράφια μιας υπεραγοράς στην τσάντα τους και θα τους σώσει από την απειρία τους. Από εκείνη τη μέρα, λες και η ζωή του θα αποκτήσει αξία, ή μάλλον χάρη σ’ αυτούς θα βρει κάποιο λόγο για να ζει. Νιώθει ότι στο πρόσωπο του μικρού συνάντησε μια νεώτερη εκδοχή του εαυτού του και αποφασίζει, θέλοντας και μη (μη, αρχικά), να τον θέσει υπό την προστασία του. Ξοδεύει λοιπόν όλο και περισσότερο χρόνο μαζί του, μαθαίνει την πικρή του ιστορία και προσπαθεί να τον σώσει από το ζοφερό του περιβάλλον, αλλά τον διδάσκει κιόλας κάποια από τα κόλπα του. Ο μικρός γίνεται λοιπόν, κατά κάποιο τρόπο, ο σωτήρας του, ξυπνά μέσα του μια ξεχασμένη στα μονοπάτια του χρόνου ανθρωπιά, και η μητέρα του, ο δαίμονάς του, αυτή που με τους άθλιους τρόπους της θα τον σπρώξει να κάνει την υπέρβαση, να γίνει αυτό που πάντα κατά βάθος ήταν: καλός.
     Μια καλογραμμένη νουβέλα, που όσο κι αν είναι ντυμένη με το χιτώνα της αστυνομικής λογοτεχνίας πιότερο θυμίζει ψυχολογικό δράμα, παρά θρίλερ.
     Κυκλοφορεί στις 20 Μαρτίου.

Sunday, March 11, 2012

Νέες κυκλοφορίες


Αυτή θα είναι μια τακτική στήλη η οποία, εκτός απροόπτου φυσικά, θα σας δίνει κάθε Κυριακή μια ιδέα για τα νέα βιβλία, που ανήκουν στις κατηγορίες: αστυνομικού-μυστηρίου-θρίλερ, που θα κυκλοφορούν στα ξένα στη διάρκεια της εβδομάδας. Πάμε λοιπόν:

Ake Edwardson - Sail of Stones. Κυκλοφορεί στις 13 του μήνα. Οι συνήθεις ύποπτοι ήρωες του καλού συγγραφέα, Eric Winter και Aneta Djanali, σε νέες περιπέτεις στο Γκέτεμποργκ.

Gemma Halliday - Play Nice. Σ' αυτό το θρίλερ που κυκλοφορεί επίσης στις 13 του μήνα, όπως και το πιο κάτω άλλωστε, παρακολουθούμε τις μάταιες προσπάθειες μιας πληρωμένης δολοφόνου να ξεφύγει από το παρελθόν της.

Gerald O' Donovan - Dublin Dead. Ποια υπόγεια νήματα συνδέουν τη δολοφονία ενός ιρλανδού μεγαλέμπορου ναρκωτικών στην Ισπανία και την αυτοκτονία ενός κτηματομεσίτη στο Μπρίστολ; Οι απαντήσεις στις σελίδες αυτού του νέου βιβλίου μυστηρίου.

Rhys Bowen - Hush Now, Don't You Cry. Η Τρίτη και 13 μάλλον δεν προκαλεί νευρικότητα στους εκδότες, αφού αυτήν ακριβώς την ημερομηνία κυκλοφορεί κι ετούτο το μυθιστόρημα, στο οποίο παρακολουθούμε ένα αξιωματικό της αστυνομίας και τη νέα του σύζυγο, καθώς διερευνούν μια δολοφονία στη διάρκεια του Μήνα του Μέλιτος τους, στο Νιούπορτ των ΗΠΑ, στις αρχές του περασμένου αιώνα.

James Thompson - Helsinki White. Ο καλύτερος ίσως φινλανδός αστυνομικός αναλαμβάνει τη διοίκηση μιας ομάδας ειδικών αποστολών, που πολλές φορές λειτουργεί εκτός των πλαισίων του νόμου, με αποτέλεσμα ν' αρχίσει να νιώθει τύψεις και ενοχές γι' αυτά που κάνει, κι ας ο σκοπός κάπου δικαιώνει τα μέσα. Κυκλοφορεί στις 15.

Monday, March 5, 2012

Lisa Gardner – The 7th Month

Αυτή η ιστορία κυκλοφόρησε μόνο σε ηλεκτρονική μορφή και όπως διαβάζουμε είναι το πρώτο διήγημα που έχει γράψει η Λίσα Γκάρντνερ, της οποίας το τελευταίο μυθιστόρημα Catch Me, παρουσίασα μόλις πρόσφατα.
     «Ο έβδομος μήνας» βγήκε στα ηλεκτρονικά ράφια λίγο προτού κυκλοφορήσει το τελευταίο και όπως αφήνει να εννοηθεί και ο τίτλος, η συνήθης ηρωίδα της συγγραφέως, η ντετέκτιβ D.D. Warren, βρίσκεται στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της. Και όντας σ’ αυτή την κατάσταση βράζει στα ζουμιά της. Στην Ντι.Ντι. αρέσει η κίνηση, η δράση, το να κυνηγάει και να συλλαμβάνει δολοφόνους και τώρα που, θέλοντας και μη, είναι αναγκασμένη να μένει νύχτα μέρα κολλημένη σ’ ένα γραφείο, σε μια καρέκλα, στον αστυνομικό σταθμό της Βοστώνης, δεν ξέρει τι να κάνει. Και είναι και οι σκέψεις που δεν την αφήνουν στιγμή να ησυχάσει. Η Ντι.Ντι. σε ό,τι έχει να κάνει με τον κίνδυνο, με το έγκλημα, τα καταφέρνει μια χαρά, αλλά όταν πέφτει στο τραπέζι το θέμα της οικογενειακής ζωής, της σταθερότητας, της αποκατάστασης, τότε νιώθει να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Ο Άλεξ, ο πατέρας του αγέννητου παιδιού της, ο υπέροχος αυτός άντρας που ποτέ δεν την πιέζει για κάτι, που την αφήνει να ζει τη ζωή όπως τη θέλει, και που την καταλαβαίνει απόλυτα, της ζήτησε να μετακομίσει στο σπίτι του. Και της είπε ότι θέλει την απάντησή της σήμερα. Τι να κάνει άραγε; Τι να κάνει;
     Από τις σκέψεις κι από το δίλημμά της τη σώζει προσωρινά ο Ντόνι Μπίλγκερ, ένας παραγωγός κινηματογράφου, που καταφθάνει στο σταθμό ζητώντας να προσλάβει ένα ντετέκτιβ σαν σύμβουλο για τα γυρίσματα μιας ταινίας. Τα λεφτά που προσφέρει είναι πολλά και η Ντι.Ντι. αποφασίζει να πάρει εκείνη τη δουλειά, μετά από τη συγκατάθεση του αφεντικού της φυσικά, αφού έχει ήδη αρχίσει να σκέφτεται το μέλλον του παιδιού της. Όπως θα της πει ο Ντόνι, την χρειάζονται επειγόντως, το ίδιο κιόλας βράδυ, αφού ο προηγούμενος σύμβουλος, ένας συνταξιούχος αστυνομικός, έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης.
     Όταν τελικά καταφθάνει η Ντι.Ντι. στο μέρος όπου θα γίνουν τα γυρίσματα, ένα νεκροταφείο, η νύχτα έχει πέσει πια για τα καλά και το κρύο είναι έντονο. Τα πράγματα όμως δεν θα εξελιχθούν ακριβώς όπως τα περιμένει καθώς εκεί που περίμενε να ξοδέψει μια σχετικά ήσυχη και καλοπληρωμένη βραδιά, θα βρει τον εαυτό της στον επίκεντρο ενός κυκλώνα που θα περιλαμβάνει: επίδοξους ηθοποιούς, ψυχρούς δολοφόνους, ρώσους μαφιόζους, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τα λοιπά τραγικά. Όπως φαίνεται, όπου και να πάει αυτή τα προβλήματα την ακολουθούν. Αλλά, ποιος ξέρει; Ίσως απ’ αυτόν το μεγάλο μπελά, στον οποίο έχει τοποθετήσει τον εαυτό της, να προκύψει και κάτι το καλό.
     Μια καλογραμμένη ιστορία με μικρές ανατροπές και εκπλήξεις και ένθετο το εγχειρίδιο του καλού δολοφόνου. Διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα.

A.D. Miller – Snowdrops

Όπως διαβάζουμε… χιονόσταλες, αποκαλούν στη μοσχοβίτικη αργκό τα πτώματα που κρύβονται κάτω από τα χιόνια του χειμώνα για μήνες, μέχρι να έρθουν στο φως όταν αυτά αρχίσουν να λιώνουν.
     Με μια χιονόσταλα, αλλά και με πολλά άλλα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη ρωσική κοινωνία ασχολείται σ’ αυτό, το πρώτο του μυθιστόρημα, ο A.D. Miller. Το Snowdrops, που μπορεί να διαβαστεί σαν νουάρ, αλλά και σαν κοινωνικό σχόλιο, και το οποίο προτάθηκε για το βραβείο Μπούκερ, είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που συνεπαίρνουν τον αναγνώστη όχι τόσο για τη δράση όσο για τους πρωταγωνιστές του. Τον συγγραφέα δεν μοιάζει τόσο να τον απασχολούν οι πράξεις των ανθρώπων, αλλά το τι τους οδηγεί σε αυτές. Φαίνεται με τον τρόπο του να διυλίζει τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς τους, αλλά δεν τους επικρίνει. Αντί αυτού τους αφήνει απλά να ζουν τις μικρές χαρές και τα σχεδόν παθητικά τους δράματα και τους απογυμνώνει σχεδόν από κάθε είδους συναισθήματα. Μέσω τους λέει στον αναγνώστη ότι στο τέλος της ημέρας όλα είναι μια συναλλαγή.
     Οι βασικοί πρωταγωνιστές σ’ αυτή την ιστορία είναι τρεις και η συνάντησή τους -τουλάχιστον φαινομενικά- σ’ ένα σταθμό του Μετρό, είναι τυχαία, καθώς ο Νικ Πλατ, δικηγόρος από το Λονδίνο που τώρα ζει και εργάζεται στη Μόσχα, σώζει δύο κοπέλες από ένα τσαντάκια. Η Μάσα είναι μια πανέμορφη νέα γυναίκα, και η Κάτια, η αδελφή της, μια εξίσου όμορφη, πλην έφηβη κοπέλα.
     Ο Νικ, στην αρχή, δεν περιμένει να βγει κάτι από τη συνάντηση αυτή, αλλά η τύχη, ή μάλλον οι γυναίκες, έχουν άλλα σχέδια γι’ αυτόν. Έτσι, σιγά σιγά, αρχίζει ν’ αναπτύσσεται μεταξύ τους μια στενή φιλική σχέση, που σε ό,τι αφορά τη μια από αυτές, την Μάσα, σύντομα μετατρέπεται και σε ερωτική. Η γυναίκα αυτή, με την απαράμιλλη ομορφιά και τους σαγηνευτικούς της τρόπους, συναρπάζει τον Νικ και έτσι αυτός πολύ σύντομα νιώθει μέσα του να ξυπνά το πρωτόγνωρο σχεδόν συναίσθημα του έρωτα. Αλλά είναι στ’ αλήθεια ερωτευμένος μαζί της; Δεν είναι και τόσο σίγουρος. Εξάλλου ζει σε μια μεταιχμιακή, σκληρή εποχή, αρχές της δεκαετίας του 2000, σε μια πόλη που έχει αλλάξει πολύ από το πρόσφατο παρελθόν: οι νεόπλουτοι επιδίδονται σε εκρήξεις καταναλωτισμού, οι ολιγάρχες του πετρελαίου κάνουν παιχνίδι, η φτώχεια γίνεται όλο και πιο μεγάλη και το τέρας της πορνείας θεριεύει, τα ήθη έχουν πια ολοκληρωτικά ξεπέσει και οι ξένοι προσπαθούν να κάνουν μπίζνες, αδιαφορώντας απόλυτα για τον ανθρώπινο παράγοντα. Όπως λέει και ο Στιβ Γολς, δημοσιογράφος και φίλος του Νικ: «Στη Ρωσία υπάρχουν μόνο ιστορίες για το έγκλημα», και «Εγώ είμαι πολίτης της δημοκρατίας του κυνισμού».
     Αλλά ο Νικ δεν είναι τόσο πολύ κυνικός, όσο αδιάφορος ή μάλλον παθητικός. Ξέρει πολύ καλά ότι το καθετί εκεί που ζει έχει ένα τίμημα, περιμένει από στιγμή σε στιγμή να το πληρώσει, κι όμως δεν προσπαθεί να κάνει κάτι για να σώσει τον εαυτό του από την καταστροφή. Αντί αυτού παίζει ξανά και ξανά με τη φωτιά κι ας καεί. Εξάλλου: Πού αλλού θα μπορούσε να γνωρίσει μια γυναίκα σαν τη Μάσα; Και πού αλλού θα μπορούσε να ζήσει μια τέτοια περιπέτεια; Η δική του περιπέτεια ωστόσο δεν προκαλεί τόσο την αγωνία, όσο την περιέργεια για του τι πρόκειται να συμβεί.
     Εδώ έχουμε ένα καλογραμμένο βιβλίο, που διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα, και το οποίο μας ξεναγεί με άμεσο τρόπο σ’ ένα κόσμο αλλιώτικό, κρύο και σκληρό, όπου όμως εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες αναλαμπές καλοσύνης και ανθρωπιάς. Αποτελεί όμως κατάλληλο «υλικό» για το βραβείο Μπούκερ; Μάλλον όχι.

Amanda Kyle Williams – The Stranger You Seek

Ένας δολοφόνος σκορπίζει πτώματα και σπέρνει τον πανικό στην πόλη της Ατλάντα, πόλη όπου ζει και εργάζεται η Κέι Στριτ, μια ιδιωτική ντετέκτιβ που είχε στο παρελθόν δουλέψει στη Μονάδα Ανάλυσης Συμπεριφοράς του FBI και η οποία θα μπορούσε να έχει ένα λαμπρό μέλλον στην υπηρεσία, αν δεν ήταν αλκοολική.
     Τώρα, έχοντας πια κάνει αποτοξίνωση, η Κέι ξοδεύει το χρόνο της κυνηγώντας μικροεγκληματίες που παρέλειψαν να εμφανιστούν στο δικαστήριο, παραδίδει εντάλματα και κάνει τα θελήματα κάποιων μεγαλοδικηγόρων, που παρά το παρελθόν της της τρέφουν τυφλή εμπιστοσύνη. Ωστόσο, όσο και αν προσπαθεί να γεμίζει τις μέρες της, ώστε να μην έχει το χρόνο να σκέφτεται το παρελθόν, νιώθει ότι κάτι λείπει από τη ζωή της. Τι; Το να κυνηγά τα μεγάλα ψάρια, εγκληματίες που πραγματικά θα μπορούσαν να της προκαλέσουν το ενδιαφέρον. Έτσι, όταν ο δολοφόνος, τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης βαφτίζουν Wishbone, πιάνει δουλειά, η Κέι αποδέχεται την πρόταση της αστυνομίας της πόλης να εργαστεί σαν σύμβουλος σ’ αυτή την υπόθεση. Φυσικά εκείνο που περιμένουν από αυτήν δεν είναι να κυνηγήσει τον εγκληματία, αλλά να φτιάξει το προφίλ του, κάτι που δεν αποδεικνύεται και τόσο εύκολο. Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τα φονικά μοιάζει να είναι ένα πολύ συγκροτημένο άτομο, αφού σχεδιάζει τα πάντα ως την παραμικρή λεπτομέρεια και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, οπότε δεν αφήνει και κάποιο ίχνος πίσω του. Τίποτα εκτός από την υπογραφή του δηλαδή, που συνίσταται σε διάφορες πληγές στα κορμιά των θυμάτων του.
     Όσο περνά ο καιρός, τόσο πληθαίνουν τα θύματα και έτσι ανεβαίνει και η πίεση των πάντων προς το αστυνομικό σώμα της πόλης. Κάποιος πρέπει να θυσιαστεί για να κατευναστούν, προσωρινά έστω τα πνεύματα, κι αυτός δεν θα μπορούσε φυσικά να είναι άλλος από την Κέι. Τα μέσα ενημέρωσης, με τη βοήθεια γνωστών και «φίλων» θα ανασκαλίσουν το παρελθόν της και θα τη διασύρουν στη λάσπη και η αστυνομία θα προσλάβει στη θέση της έναν πρώην αναλυτή του FBI και παλιό γνώριμό της, που τώρα βγάζει τα προς το ζην καταθέτοντας σε διάφορες δίκες σαν ειδικός μάρτυρας και κάνοντας βόλτες στα τηλεοπτικά πάνελ. Η Κέι ακούει τις γενικολογίες του και θέλει να πάει να του ρίξει καμιά σφαλιάρα, αλλά φυσικά δεν θα το κάνει. Δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς φαίνονται, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να κάνει κάτι για να το αποδείξει αυτό. Εξάλλου, έχει πολλή δουλειά μπροστά της, οπότε αυτοί που την σταύρωσαν μπορούν να παν στα τσακίδια. Ωστόσο, όσο κι αν θέλει να ξεφύγει απ’ αυτή την υπόθεση δεν θα τα καταφέρει, αφού ο δολοφόνος, για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο, τη θέλει εκεί. Και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να την κρατήσει στη θέση της.
     Καθώς συμβαίνουν όλ’ αυτά ρίχνουμε κλεφτές ματιές και στην προσωπική ζωή της ντετέκτιβ. Μια ζωή που έμοιαζε από την αρχή προορισμένη για την καταστροφή, αφού ο θάνατος την ακολουθούσε από μικρή παντού. Μια ζωή γεμάτη φαντάσματα, με μεγάλες πτώσεις και μικρές ανόδους, μια ζωή σε αδιέξοδο. Η Κέι είναι μία από εκείνες τις ψυχές που φαίνεται να τους είναι αδύνατον να ευτυχίσουν, κι ας το θέλουν πολύ.
     Ο κόσμος που μας περιγράφει η συγγραφέας είναι ένας κόσμος λίγο ζοφερός, αλλά την ίδια ώρα και ωμά ρεαλιστικός. Το έγκλημα, η ομοφυλοφιλία, η αδυναμία κάποιων να ερωτευτούν, οι σαν τεντωμένο σχοινί πολλές φορές οικογενειακές σχέσεις, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται. Και η ηρωίδα της, που όπως διαβάζουμε θα πρωταγωνιστήσει στη συνέχεια και σε άλλα μυθιστορήματα, είναι μια ηρωίδα βαθιά ανθρώπινη, συνηθισμένη κι ασυνήθιστη την ίδια ώρα. Μια ηρωίδα της διπλανής πόρτας.
     Το The Stranger You Seek είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, που θα μπορούσε να διαβαστεί τόσο σαν θρίλερ όσο και σαν ένα οδοιπορικό στους τόπους και στις ψυχές, και που σίγουρα θα ικανοποιήσει κάθε φίλο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Κυκλοφορεί σήμερα στην Αμερική.

Andrea Camilleri – The Track of Sand

Όσο πιο πολύ διαβάζω τον Αντρέα Καμιλλέρι τόσο πιο πολύ τον απολαμβάνω. Ο τρόπος που γράφει, η δράση των ιστοριών και το απαράμιλλο χιούμορ του καθηλώνουν τον αναγνώστη κάθε φορά που πιάνει ένα μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο στα χέρια του.
     Στο The Track of Sand αρχίζουν όταν ο καλός επιθεωρητής ανακαλύπτει ένα άλογο νεκρό στην παραλία μπροστά από το σπίτι του. Όπως υποδηλώνουν τ’ αχνάρια στην άμμο, μάλλον το σκότωσαν τέσσερα άτομα χρησιμοποιώντας σιδηρολοστούς, ενώ άλλα δύο στέκονταν λίγο πιο πέρα και κοιτούσαν. Τον ξενίζει ο τρόπος του εγκλήματος, αυτή η εν ψυχρώ εκτέλεση, και έτσι αποφασίζει αμέσως ν’ αρχίσει να διερευνά την υπόθεση. Έτσι επιστρέφει στο σπίτι και καλεί ενισχύσεις. Μέχρι να φτάσουν όμως, το κουφάρι εξαφανίζεται και τα ερωτήματα πληθαίνουν: τώρα πια δεν τον απασχολεί μόνο το ποιοι το σκότωσαν, αλλά και το ποιοι έκλεψαν το πτώμα. Μήπως το έκαναν οι μετανάστες που μένουν σ’ ένα οικισμό λίγο πιο κάτω ή οι ίδιοι οι δολοφόνοι; Και τι κρύβεται πίσω από το έγκλημα; Έχει άραγε το χεράκι της στην υπόθεση η μαφία, η οποία τώρα τελευταία έχει αρχίσει να διοργανώνει παράνομες ιπποδρομίες;
     Η λύση του μυστηρίου δεν θα αποδειχτεί και τόσο εύκολη υπόθεση καθώς όλοι ή σχεδόν όλοι όσοι εμπλέκονται σ’ αυτό κρύβουν πολλά μυστικά και δεν κάνουν άλλο τίποτα από το να λένε το ένα ψέμα μετά από το άλλο. Μοναδική εξαίρεση μοιάζει ν’ αποτελεί η πανέμορφη Ρακέλ, ιδιοκτήτρια του αλόγου, που εν αγνοία αρχικά του Μονταλμπάνο φιλοξενείται στο σπίτι της φίλης του Ινγκρίτ. Οι δυο τους αναπτύσσουν από την πρώτη στιγμή μια σχέση εμπιστοσύνης και ο επιθεωρητής συλλαμβάνει πολλές φορές τον εαυτό του να την σκέφτεται. Έτσι προτού περάσει και πολύς καιρός θ’ αρχίσει να αναπτύσσει ένα υγιές και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για… τα άλογα.
     Όσο διαρκεί η έρευνα όμως συμβαίνουν και άλλα παράξενα πράγματα. Όχι στον ίδιο, αλλά στο σπίτι του, που από τη μια στιγμή στην άλλη μοιάζει να έχει μεταμορφωθεί σ’ ένα χώρο διερχομένων. Εν τη απουσία του φυσικά. Έτσι κάποιοι κάνουν διάρρηξη και κλέβουν το πολύτιμο ρολόι του πατέρα του -αλλά αφήνουν απείρακτα τα λεφτά που είναι δίπλα του- αλλά σύντομα γυρνούν και του το επιστρέφουν, ενώ όχι και πολύ μετά ανταλλάζουν πυροβολισμούς με κάποιο συνεργάτη του, που έχει στήσει καρτέρι έξω από αυτό. Παράξενη υπόθεση! Έχει μήπως κάτι να κάνει με το άλογο ή κάποιος από τους πολλούς εγκληματίες που έχει μπαγλαρώσει τον έχει βάλει στο στόχαστρό του;
     Α, είναι και η Λιβία, η αιώνια Λιβία, η γυναίκα που μαζί του δεν μπορεί και μακριά του δεν αντέχει. Η σχέση τους σ’ αυτό το βιβλίο είναι εξ’ αποστάσεως και απολύτως τηλεφωνική. Εξάλλου ο Μονταλμπάνο έχει άλλες έγνοιες τώρα. Το μόνο που κάποιες απ’ αυτές φορούν φουστάνι κι αυτό κάνει τη Λιβία να ζηλεύει. Μα τι να κάνει κι αυτός ο κακομοίρης; Τα χρόνια περνούν, η μπογιά του ξεφτίζει, κι έτσι θέλει να ζήσει όσο καλύτερα και όσο περισσότερα γίνεται όσο ακόμη το μπορεί. Όσο να ’ναι περνά και μια κρίση ηλικίας. Μια κρίση ωστόσο που δεν τον εμποδίζει να τρώει καλά και να πίνει πολύ. Εξάλλου μια ζωή την έχουμε.
     Ο Καμιλλέρι έχει τη μοναδική ικανότητα να γράφει αστυνομικά μυθιστόρημα που και άφθονο μυστήριο έχουν, αλλά και που βγάζουν πολλή γέλιο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που διαβάζοντας αυτό το βιβλίο έσκασα στα γέλια, ειδικά στις σκηνές όπου περιγράφει τις ενδυμασίες των γυναικών σ’ ένα επίσημο δείπνο, αλλά και όταν ο Μονταλμπάνο έχει κέφια και τα βάζει με τον καημένο τον Καταρέλλα, τον τηλεφωνητή ή μάλλον το παιδί για όλα τα θελήματα στο τμήμα.
     Συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Andrey Kurkov – Penguin Lost

Στο Penguin Lost παρακολουθούμε τη συνέχεια των περιπετειών του συγγραφέα Βίκτορ και το πιγκουΐνου Μίσα, που πρωτογνωρίσαμε στο Death and the Penguin.
     Όπως στον πρώτο τόμο έτσι και εδώ ο συγγραφέας ρίχνει τον ήρωά του στις πιο εξωφρενικές καταστάσεις και διά μέσω του μαύρου χιούμορ σχολιάζει για μια ακόμη φορά την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
     Στην αρχή του βιβλίου συναντάμε τον Βίκτορ σ’ ένα καράβι με προορισμό την Ανταρκτική, όπου θα εγκατασταθεί σ’ ένα ερευνητικό σταθμό. Καθοδόν προς τα εκεί θα πιάσει φιλίες με τον Στάνισλαβ, έναν άντρα που πάσχει από σύνδρομο καταδίωξης. Παίζοντας σκάκι και πίνοντας βότκα οι δύο άντρες θα έρθουν τόσο κοντά, που ο τελευταίος θα αναθέσει στον πρώτο μια επικίνδυνη αποστολή, την οποία θα του διαθέσει τα μέσα να πραγματοποιήσει κιόλας, αφού μέσω του δικού του πολωνικού διαβατηρίου θα καταφέρει να επιστρέψει στο Κίεβο ο Βίκτορ, που είχε φύγει κυνηγημένος από εκεί.
     Φτάνοντας στην πόλη του θα ανακαλύψει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει: προς το καλύτερο και προς το χειρότερο την ίδια ώρα. Από τη μία πλευρά θα μάθει ότι η ζωή του δεν κινδυνεύει πια, αλλά από την άλλη θα βρει τη φιλενάδα του Νίνα και την, κατά κάποιο τρόπο υιοθετημένη, κόρη του Σόνια, να ζουν στο σπίτι του μ’ έναν άλλον άντρα. Αυτό ωστόσο δεν θα τον αναστατώσει όσο θα περίμενε κανείς. Εξάλλου έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του: α) Να ανακαλύψει που βρίσκεται ο αγαπημένος του Μίσα, και β) Να τιμήσει το λόγο του και να παραδώσει ένα δέμα στη γυναίκα του Στάνισλαβ στη Μόσχα.
     Η τύχη σύντομα θα του χαμογελάσει. Όχι πως θα φέρει τον Μίσα στο δρόμο του, αλλά να, έτσι, στα καλά καθούμενα, θα του χαρίσει μια αξιοζήλευτη δουλειά: θα προσληφθεί από έναν φιλόδοξο πολιτικό για να γράφει τις ομιλίες του, κι εκείνος, εκτός από το να του προσφέρει μια παχυλή αμοιβή θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τον βοηθήσει να βρει τον πιγκουΐνο. Όπως θα αποδειχτεί ο Βίκτορ σε ό,τι αφορά την πολιτική είναι «μανούλα», αφού θα αρχίσει να γράφει απίστευτες ομιλίες και να οργανώνει εκδηλώσεις κάθε είδους για τον εργοδότη του, ενώ θα δεν θα χάνει ευκαιρία να του δίνει και πολύτιμες συμβουλές όπως αυτή: «Από τη στιγμή που θα εκλεγείς μη σταματήσεις ποτέ να υπόσχεσαι».
     Η καριέρα του Βίκτορ στην πολιτική σκηνή δεν θα κρατήσει για πολύ αλλά θα είναι γεμάτη ευτράπελες καταστάσεις και μικρές συγκινήσεις και το τέλος της θα τον βρει στο δρόμο για τη Μόσχα. Εκεί θα συναντήσει τη γυναίκα του Στάνισλαβ και έτσι θα επιτελέσει το καθήκον του, και με το παραπάνω μάλιστα. Σύντομα όμως, μέσω κάποιου γνωστού του πρώην αφεντικού του, θα μάθει ότι ο Μίσα είναι στην Τσετσενία και θα κινήσει να πάει για να τον βρει. Εκεί θα ζήσει πολλά και διάφορα, κωμικά και μη, αλλά στο τέλος θα συναντήσει το αντικείμενο του πόθου του. Και τότε θ’ αρχίσει μια νέα Οδύσσεια.
     Ο Κιουρκόφ μας χαρίζει και πάλι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα, που δεν μοιάζει να παίρνει τίποτα στα σοβαρά, ακόμη ούτε και τον ίδιο τον εαυτό του, και το οποίο μπορεί να διαβαστεί είτε σαν περιπέτεια είτε σαν κωμωδία ή ακόμη και σαν κοινωνικό σχόλιο. Σίγουρα όμως δεν είναι αστυνομικό βιβλίο, όσο κι αν επιμένουν γι’ αυτό οι αμερικανοί. Ο συγγραφέας ενδιαφέρεται να ψυχαγωγήσει τον αναγνώστη, αλλά όχι μέσω της δράσης ή της αγωνίας. Μοιάζει να θέλει να του πει: χαλάρωσε, κι όλα θα πάνε καλά.

Andrey Kurkov – Death and the Penguin

Το Death and the Penguin είναι ένα από εκείνα τα μυθιστορήματα που απλά χαίρεται να διαβάζει κανείς. Και η πλάκα είναι ότι το ανακάλυψα εντελώς τυχαία, όπως το συγγραφέα του άλλωστε, παρακολουθώντας τις Κεραίες της Εποχής μας, στη ΝΕΤ.
   Το ανά χείρας βιβλίο είναι μια ιδιόρρυθμη σάτιρα. Περιγράφει ένα κόσμο ζοφερό, όπου συμβαίνουν τα πιο ευτράπελα, αλλά και πλέον σοβαρά πράγματα.
     Όλα αρχίζουν όταν ο Βίκτορ, ένας συγγραφέας διηγημάτων και δημοσιογράφος, που μένει στο Κίεβο της Ουκρανίας και μετά βίας βγάζει τα προς το ζην, και ο οποίος έχει ένα πιγκουίνο για κατοικίδιο, προσλαμβάνεται από μια εφημερίδα για να γράφει τις νεκρολογίες, έναντι αδρής αμοιβής. Ο άντρας δέχεται με μεγάλη χαρά αυτό το διορισμό, αφού έχει μεγάλη ανάγκη τα λεφτά, αλλά και επειδή του δίνει την ευκαιρία να δουλεύει από το σπίτι.
     Όπως σύντομα θ’ ανακαλύψει έχει ιδιαίτερο ταλέντο στη συγγραφή του συγκεκριμένου είδους, κάτι που αντιληφθεί και το αφεντικό του, γι’ αυτό και οι παραγγελίες θ’ αρχίσουν σιγά σιγά να πληθαίνουν, κι έτσι το βιοποριστικό του πρόβλημα θα λυθεί πια οριστικά. Κάποτε όμως, εντελώς τυχαία, θα ανακαλύψει ότι εκείνοι ακριβώς των οποίων τις νεκρολογίες γράφει, λίγο καιρό μετά βρίσκουν το θάνατο. «Πού έμπλεξα;» μοιάζει να σκέφτεται, αλλά δεν τολμά να το ψάξει και πολύ το θέμα, αφού είναι σίγουρος ότι ο κίνδυνος παραμονεύει.
     Στο μεταξύ, αυτός που μέχρι πρόσφατα ήταν συνεχώς μόνος, αρχίζει ν’ αποκτά και κάποιους φίλους: Τον στρατιωτικό Σεργκέι, τη μικρούλα Σόνια, την οποία ξαφνικά βρέθηκε να φιλοξενεί και τη νταντά της, Νίνα. Κι έτσι στα ξαφνικά, σ’ ένα σπίτι όπου άλλοτε ζούσαν μοναχά αυτός και ο πιγκουίνος, Μίσα, τώρα μένουν τον περισσότερο καιρό δύο ή τρία ακόμη άτομα. Αλλά τα παράδοξα δεν τελειώνουν εδώ, αφού ο Μίσα, χωρίς καλά καλά να το καταλαβαίνει έχει γίνει μεγάλη ατραξιόν, ένας σταρ, για κάποιους νεόπλουτους, οι οποίοι πληρώνουν λεφτά με το τσουβάλι, ώστε να παρίσταται σε διάφορες κηδείες. Είναι και κάποιος όμως που έχει άλλα, πιο σκοτεινά σχέδια για τον καλό πιγκουίνο, και ο Βίκτορ είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τον προστατεύσει.
     Ο συγγραφέας έχει φτιάξει μια μοναδική παρωδία αστυνομικού μυθιστορήματος, όπου το μαύρο χιούμορ δίνει το ρυθμό, και στο οποίο συμβαίνουν τα πιο κουφά πράγματα, ακόμη πιο κουφά κι αυτά που αναφέραμε: κάποιοι κάνουν διάρρηξη κι αντί να κλέψουν κάτι αφήνουν λεφτά στο τραπέζι, κάποιος πεθαίνει και εκφράζει σαν τελευταία του επιθυμία να του κάψουν το σπίτι, μια νέα όμορφη γυναίκα ερωτεύεται ένα πολύ μεγαλύτερό και άχαρο άντρα, και όχι για τα λεφτά του.
     Ο Βίκτορ εκτός από φιλόζωος και σχετικά φιλάνθρωπος, είναι επίσης και ένας ιδιότυπος φιλόσοφος: «Ο θάνατος σαν προσχεδιασμένη οικονομία», σκέφτεται ότι ήταν το επάγγελμά του, ενώ θεωρεί ότι «Το φθινόπωρο, η εποχή που πεθαίνουν τα δέντρα, η εποχή της μελαγχολίας και της αναζήτησης του παρελθόντος» είναι η ιδανική για να γράφει κανείς νεκρολογίες. Τέλος κάπου λέει: «Οι αγνοί κι αναμάρτητοι άνθρωποι δεν υπήρχαν, ή πέθαιναν απαρατήρητοι και χωρίς νεκρολογίες».
     Το μυθιστόρημα αυτό γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία που ο συγγραφέας αποφάσισε να γράψει και τη συνέχειά του, την οποία θα σας παρουσιάσουμε τον επόμενο μήνα. Στο μεταξύ διαβάστε αυτή τη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στον Γκάρντιαν.

Arnaldur Indridason – Arctic Chill

Το Arctic Chill είναι το πρώτο βιβλίο από ισλανδό συγγραφέα που διαβάζω και όπως λέει και ο τίτλος του, τα γεγονότα τα οποία περιγράφει διαδραματίζονται μέσα στο αρκτικό ψύχος.
    Ένας μαθητής του δημοτικού ανακαλύπτει ένα γνωστό του αγόρι, ηλικίας δέκα χρόνων, νεκρό έξω από ένα κτήριο στη γειτονιά του στο Ρέικιαβικ. Το θύμα, ο Ελίας, είναι παιδί με μεικτή καταγωγή αφού η μητέρα του είναι ταϊλανδή και ο πατέρας του ισλανδός κι έτσι οι ντετέκτιβ που σπεύδουν στον τόπο του εγκλήματος αρχικά υποψιάζονται ότι πρόκειται για ένα έγκλημα μίσους. Σε μια εποχή όπου το θέμα της μετανάστευσης στη χώρα και του εγκλιματισμού των ξένων στην ντόπια κουλτούρα απασχολεί όσο ποτέ άλλοτε το κοινό, αυτή η ιστορία όπως είναι φυσικό τραβά αμέσως πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας. Όλοι βιάζονται να λυθεί η υπόθεση όσο πιο νωρίς γίνεται, αφού η πίεση του κοινού και των μέσων ενημέρωσης είναι ασφυκτική, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα καταστεί δυνατό, αφού δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει τον ένοχο ή έστω το κίνητρο που κρύβεται πίσω από το έγκλημα.
     Οι τρεις ντετέκτιβ που διερευνούν την υπόθεση, οι Ερλεντούρ, Έλινμποργκ και Όλι, μοιάζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο μέχρι που μαθαίνουν ότι ο αδελφός του Ελίας, Νιράν, έχει εξαφανιστεί. Αρχίζουν να τον αναζητούν παντού, αφού πιστεύουν ότι ίσως αυτός να ξέρει κάτι για το φονικό, ενώ παίρνουν καταθέσεις και από τους γείτονες της οικογένειας, τον πατέρα του μικρού, με τον οποίο η μητέρα του έχει χωρίσει, καθώς και από έναν άντρα που είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων.
     Ο Νιράν κάποτε θα βρεθεί, προτού εξαφανιστεί και πάλι, με τη βοήθεια αυτή τη φορά της μητέρας του, και όσο περνά ο καιρός τα πράγματα αντί να απλοποιούνται θ’ αρχίσουν να περιπλέκονται ακόμη πιο πολύ, αφού όλες οι μαρτυρίες που περισυλλέγονται δεν οδηγούν πουθενά.
     Καθώς συμβαίνουν όλ’ αυτά ο συγγραφέας μας αφήνει να ρίξουμε και κάποιες διακριτικές ματιές στις προσωπικές ζωές των ηρώων του, κυρίως του Ερλεντούρ και της μητέρας των παιδιών, Σανί. Ο πρώτος είναι ένας ικανός ντετέκτιβ, αλλά και άνθρωπος με πολλές εμμονές, του οποίου τη ζωή στοιχειώνουν τόσο κάποια γεγονότα από το παρελθόν, όσο και μια παράξενη υπόθεση εξαφάνισης. Οι σχέσεις του με τα παιδιά του ακροβατούν ανάμεσα στην ένταση και την αδιαφορία και μοναδικό του αποκούμπι στη ζωή είναι η φίλη του Βαλγκεντούρ, η οποία του χαρίζει μια κάποια ισορροπία. Η Σανί, από τη δική της πλευρά, είναι μια γυναίκα δυνατή, αποφασισμένη για όλα, αλλά και χτυπημένη αλύπητα από τη μοίρα. Ακολούθησε δίχως δισταγμό έναν ανεπρόκοπο άντρα στην παγωμένη του χώρα και έγινε η γυναίκα του, κυνηγώντας μια καλύτερη ζωή, μόνο και μόνο για να απογοητευτεί από την προδοσία του. Ωστόσο δεν το έβαλε κάτω. Έσκυψε το κεφάλι και άρχισε να δουλεύει όλο και πιο πολύ, όλο και πιο σκληρά, ώστε να εξασφαλίσει στα παιδιά της ένα πιο φωτεινό μέλλον. Τώρα όμως το ένα της παιδί είναι νεκρό και το άλλο κυνηγημένο. Αλλά αυτή δεν χάνει ούτε στιγμή το κουράγιο της. Και όσοι την γνωρίζουν, όσο πιο πολύ τη γνωρίζουν, αρχίζουν να παίρνουν από αυτή μαθήματα ζωής.
     Αυτό είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, που μέσω της αστυνομικής πλοκής καταπιάνεται με μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα της επικαιρότητας, και το οποίο δεν καταπιάνεται τόσο πολύ με το έγκλημα όσο με τον άνθρωπο – μιλά για τις στιγμές εκείνες που τον σημαδεύουν και που του καθορίζουν τη ζωή.
     Όσοι πιστοί της σκανδιναβικής, και όχι μόνο, αστυνομικής λογοτεχνίας, προσέλθετε.

Camilla Läckberg – The Preacher

Τα γεγονότα του The Preacher διαδραματίζονται στην ειρηνική, κατά τα άλλα, παραθαλάσσια πόλη Fjällbacka στη Σουηδία. Εκεί, ένας μικρός, κάποιο χάραμα, ανακαλύπτει το γυμνό πτώμα μιας νέας γυναίκας και τρέχει να ενημερώσει τους γονείς του, οι οποίοι ειδοποιούν την αστυνομία. Λόγω των θερινών διακοπών, το τμήμα υπολειτουργεί και μη έχοντας άλλη επιλογή ο αρχηγός της Αστυνομίας παρακαλεί τον ντετέκτιβ Πάτρικ Χέντστουμ, που είναι με άδεια αλλά δεν έχει εγκαταλείψει την περιοχή, να μεταβεί στη σκηνή του εγκλήματος. Εκείνος το κάνει σχεδόν διστακτικά, αφού η φίλη του είναι έγκυος οκτώ μηνών, αλλά με το που φτάνει στον προορισμό του αντιλαμβάνεται ότι έκανε το σωστό, αφού εκτός από το πτώμα της νεαρής στο χώρο ανακαλύπτουν επίσης τα κόκαλα δύο ακόμη γυναικών, που μάλλον είχαν πεθάνει χρόνια πριν.
     Καθώς το μυστήριο βαθαίνει και κάποια φαντάσματα από το παρελθόν βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια, παρακολουθούμε τη φίλη του Πάτρικ Έρικα, μια άλλοτε υπερκινητική γυναίκα να προσπαθεί απεγνωσμένα να τα βγάλει πέρα με την καθημερινή πλήξη αλλά και με κάποιους συγγενείς που όπως πάντα τη θυμούνται όταν φτάνει η εποχή των διακοπών, αλλά και τις ζωές των μελών μιας διασπασμένης οικογένειας, που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έχουν πολλά μυστικά να κρύψουν, ενώ απασχολούν κιόλας συχνά πυκνά την αστυνομία με τις ενέργειές τους.
     Ο Πάτρικ, παρόλη την ανησυχία του για την Έρικα, πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά, αφού λόγω των πιέσεων από τους πολιτικούς, τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και τους ντόπιους επιχειρηματίες -που βλέπουν τις δουλειές να πέφτουν καθώς οι τουρίστες αρχίζουν να αναχωρούν εσπευσμένα- αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να λύσει την υπόθεση το συντομότερο δυνατό. Η ζωή όμως, ή μάλλον τα γεγονότα, δεν θα του κάνουν το χατίρι, αφού προτού περάσει και πολύς καιρός ένα νέο κορίτσι θα εξαφανιστεί από προσώπου γης και όλοι θα υποθέσουν ότι πίσω από την απαγωγή κρύβεται ο δολοφόνος. Όπως είναι φυσικό, τα αίματα ανάβουν ακόμη περισσότερο, η πίεση αναβαίνει, και η αστυνομία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Αυτά τα δύο εγκλήματα συνδέονται, όπως φαίνεται, κατά κάποιο τρόπο με κάποια που συνέβησαν εικοσιπέντε χρόνια πριν, αλλά πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό από τη στιγμή που για εκείνα ο βασικός ύποπτος είναι εδώ και χρόνια νεκρός;
     Μέσα από σκέψεις, έγγραφα, αναμνήσεις, η συγγραφέας μας ταξιδεύει μπρος πίσω στο χρόνο αποκαλύπτοντάς μας κάποια αποτρόπαια μυστικά, μιλώντας για το θρησκευτικό φανατισμό και τις απάτες που συνήθως τον συνοδεύουν, για την αδυναμία κάποιων να ξεφύγουν από το παρελθόν τους και να συμβιβαστούν με τις νέες πραγματικότητες.
     Αυτή δεν είναι τόσο μια ιστορία δράσης όσο μια ιστορία μυστηρίου. Η συγγραφέας της διεισδύει στα μυαλά και στις ψυχές των ηρώων της, για να μας τους παρουσιάσει γυμνούς, με όλα τα ψεγάδια τους. Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο μοιάζει να θέλει να μας πει και στη διάρκεια της αφήγησης το αποδεικνύει κιόλας, αφού πλέκοντας περίτεχνα τα διάφορα νήματα μας οδηγεί στην τελική λύση. Αλλά δεν την απασχολεί μόνο το έγκλημα, μα και ο έρωτας. Ειδικά ο απαγορευμένος έρωτας, αλλά και ο έρωτας που μόνο μέσα από κάποιες περίπλοκες διαδρομές μπορεί να φτάσει στην κορύφωσή του.
 «Όλα είναι δίκαια στον έρωτα και στον πόλεμο», λένε κάποιοι. Η καλή συγγραφέας μάλλον συμφωνεί μ’ αυτό το ρητό, αλλά από την άλλη φαίνεται να μας υποδεικνύει ότι και στα δύο υπάρχουν γκρίζες ζώνες.
     Ένα ακόμη αξιόλογο αστυνομικό μυθιστόρημα από τη Σκανδιναβία.

Dashiell Hammett – The Maltese Falcon

«Το γεράκι της Μάλτας» είναι το πιο γνωστό έργο του Ντάσιελ Χάμετ. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό οφείλεται στην επιτυχημένη μεταφορά του στον κινηματογράφο ή αν απλά άρεσε περισσότερο στους αναγνώστες από τα άλλα βιβλία του. Πάντως δεν το θεωρώ και πολύ καλύτερο από τα Red Harvest και The Dain Curse, που διάβασα προηγουμένως.
     Το μυθιστόρημα, στο οποίο πρωταγωνιστεί, ο -τρόπος του λέγειν καλός- ντετέκτιβ Σπέιντ, περιστρέφεται γύρω από την ανακάλυψη ενός πολύτιμου αγάλματος, που αποκαλείται «Το γεράκι της Μάλτας», αυτού δηλαδή που δίνει τον τίτλο του και στο βιβλίο. Όλοι όσοι έχουν μαζευτεί γύρω από τον Σπέιντ μοιάζουν να θέλουν να το αποκτήσουν: μια μοιραία γυναίκα, ένας αριστοκράτης εγκληματίας, και κάποιος αρχικά άγνωστος άντρας που πολύ σύντομα εγκαταλείπει τα εγκόσμια συντροφιά με το συνέταιρο του ντετέκτιβ.
     Ο Σπέιντ σε ολόκληρη τη διάρκεια της αφήγησης μοιάζει να επιδίδεται σε ασκήσεις ακροβασίας. Περπατά συνεχώς πάνω σ’ ένα τεντωμένο σκοινί, πού και πού ταλαντεύεται, αλλά δεν πέφτει. Συμπεριφέρεται σαν ένας άνθρωπος που δεν έχει τίποτα να χάσει, έτσι δε διστάζει να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, βάζοντάς τα με όλους και με όλα. Η παροιμιώδης ψυχραιμία του, αλλά και το δίκτυο των χαφιέδων που διαθέτει, είναι οι βασικοί του σύμμαχοι. Θα έλεγε κανείς ότι αν δεν ήταν τόσο «αναίσθητος» όσο φαίνεται, ποτέ δε θα τα έβγαζε πέρα.
     Οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές σ’ αυτό το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, είναι εξίσου ιδιόρρυθμοι. Η γυναίκα, που του συστήνεται με ένα όνομα, μα ακούει σε ένα άλλο. Το παιδαρέλι δολοφόνος. Το υψηλής κοινωνίας αφεντικό του τελευταίου, που απολαμβάνει πολύ το ουίσκι και τα πούρα του. Ο καλός κι ο ηλίθιος μπάτσος. Η γυναίκα του μακαρίτη του συνέταιρου του Σπέιντ, που μάλλον κρύβει σκοτεινά μυστικά. Όλοι αυτοί στήνουν ένα ευτράπελο πλην τραγικό σκηνικό.
     Ο Χάμετ δε χαρίζεται σε κανένα απ’ τους πιο πάνω. Όλοι είναι κακοί, μοιάζει να μας λέει. Απλά ο ήρωάς του είναι ο πιο έξυπνος απ’ αυτούς.
     Το μυθιστόρημα δε στηρίζεται τόσο στη δράση όσο στο μυστήριο, τα μικρά μυστικά και τα μεγάλα ψέματα, και τις συνεχείς μετακινήσεις των πρωταγωνιστών: από σπίτι σε σπίτι, από γραφείο σε γραφείο, από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο. Η γλώσσα του είναι κοφτή, σπιντάτη, ενώ οι περιγραφές του σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα κάποιες φορές γίνονται ξεκαρδιστικές, αφού αυτός σημειώνει το κάθε τικ, την κάθε γκριμάτσα τους. Μιλά για κάποιο έγκλημα και σε κάνει να χαμογελάς.
     Αν κυκλοφορούσε στις μέρες μας αυτό το βιβλίο ίσως να περνούσε κι απαρατήρητο, αφού το επίπεδο έχει ανέβει πολύ και συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας υπάρχουν πια πολλοί και καλοί. Για τη δική του ωστόσο εποχή υπήρξε πρωτοποριακό, αν και σε ορισμένα σημεία ο τρόπος σκέψης, και όχι δράσης, του Σπέιντ, θυμίζει τον προπάτορα Σέρλοκ Χολμς.
     Αυστηρά για τους φίλους του hard-boiled αστυνομικού μυθιστορήματος.

David Baldacci – Zero Day

Καθώς διάβαζα το Zero Day του Ντέιβιντ Μπαλτάτσι κάπου ένιωθα ότι όλα αυτά που περιγράφει τα είχα ξαναζήσει, ή μάλλον ξαναδιαβάσει. Ντεζαβού; Όχι ακριβώς. Απλά το βιβλίο πολύ μου θύμιζε το The Affair του Lee Child (παρουσίαση εδώ). Οι ομοιότητες λίγες, αλλά σημαντικές: Και στα δύο πρωταγωνιστές είναι ερευνητές της στρατιωτικής αστυνομίας. Και τα δύο διαδραματίζονται σε μικρές επαρχιακές πόλεις που αργοπεθαίνουν. Και τα δύο καταπιάνονται με θεωρίες συνομωσίας. Και, τέλος, και στα δύο οι ήρωες συνεργάζονται με τους επικεφαλείς των ντόπιων αστυνομικών αρχών, που τυγχάνει να είναι γυναίκες, τις οποίες λίγο ή πολύ ερωτεύονται. Θα με ρωτήσετε τώρα: τίθεται θέμα κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας; Η απάντηση είναι ένα εκκωφαντικό όχι. Οι αμερικανοί δουλεύουν με πρόγραμμα, συνήθως τα βιβλία είναι έτοιμα πολλούς μήνες πριν από την κυκλοφορία τους, και αυτοί οι δύο τίτλοι ανακοινώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, οπότε αποκλείεται ο Μπαλτάτσι να έκλεψε κάτι από τον Τσάιλντ. Εξάλλου το δικό του μυθιστόρημα διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη της Δυτικής Βιρτζίνια, γνώριμο έδαφος για τον ίδιο, αφού το είχε επισκεφθεί σε μερικά από τα προηγούμενα βιβλία του. Αφήνοντάς τα όμως όλα αυτά στην άκρη ας περάσουμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης.
     Ο Τζον Πούλερ είναι ένας βετεράνος πολέμου, με πληγές στα χέρια και στα πόδια, που τώρα δουλεύει για τη Μονάδα Διερεύνησης Εγκλήματος του στρατού. Ο Πούλερ αποτελεί αίνιγμα για τους προϊστάμενούς του, αφού με βάση το λαμπρό παρελθόν του και όντας γιος ενός θρυλικού στρατηγού που φέρει το όνομά του, θα μπορούσε να ανέβει πολύ ψηλά στην ιεραρχία. Αντί αυτού όμως επέλεξε, μετά τον τραυματισμό και τον αναγκαστικό επαναπατρισμό του στις ΗΠΑ, να υπηρετήσει σε ένα πόστο που κάθε άλλο παρά δόξες και τιμές του επιφυλάσσει. Λες και ο προορισμός του ήταν να κάθεται στο πίσω κάθισμα μιας τεθωρακισμένης λιμουζίνας και αυτός διάλεξε να γίνει ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Όσο καλό κι αν είναι όμως το μητρώο του, όσο θετικές κι αν είναι οι προοπτικές, ο Πούλερ δεν είναι κάποιος που θα μπορούσε να κάνει καριέρα στα υψηλά σαλόνια της εξουσίας. Οι διπλοπρόσωποι πολιτικοί του προκαλούν απέχθεια, ενώ και τα παιχνίδια των ανώτερών του τον απωθούν. Εκείνον αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να κάνει το καθήκον του, όχι τόσο προς την πατρίδα του όσο προς τους συναδέλφους του. Γι’ αυτό όσο και αν περνάει ο καιρός, όσο και αν τα τοπία, οι άνθρωποι και οι περιστάσεις αλλάζουν, αυτός εξακολουθεί να νιώθει ένοχος για όλους αυτούς που δεν κατάφερε να σώσει.
     Τώρα δεν καλείται να σώσει κάποιον, αλλά να διερευνήσει το θάνατό του – αυτού και της οικογένειάς του. Νεκρός είναι ο συνταγματάρχης Μάθιου Ρέινολντς, η γυναίκα του Στέισι και τα δύο τους παιδιά, που επισκέπτονταν τους ασθενείς γονείς της γυναίκας στην κομητεία Ντρέικ της Δυτικής Βιρτζίνια. Τα πτώματά τους ανακαλύφθηκαν από τον ταχυδρόμο στο σπίτι του γηραιού ζευγαριού. Ο Πούλερ από την πρώτη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του εκεί θα αντιληφθεί ότι πίσω από αυτό το έγκλημα κρύβονται πολλά μυστικά. Και φυσικά, ως συνήθως, πίσω από τα μυστικά κρύβεται μια συνομωσία. Πίσω από τη συνομωσία όμως ποιος κρύβεται; Ο βασικός ύποπτος είναι ο Ρότζερ Τρεντ, ιδιοκτήτης των τοπικών μεταλλίων. Όπως το μοναδικό στοιχείο που έχουν αφήσει πίσω τους οι δολοφόνοι δείχνει, ο Ρέινολντς είχε αποστείλει ένα δείγμα του εδάφους της περιοχής για ανάλυση σε κάποιο εργαστήριο. Είναι η μόλυνση ψηλότερη από την κανονική κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε κλείσιμο του μεταλλείου και γι’ αυτό τον σκότωσαν; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που γεννιέται στο μυαλό του Πούλερ. Και το δεύτερο διπλό ερώτημα είναι: Γιατί έστειλαν μόνο εκείνον για να διερευνήσει την υπόθεση αντί μιας εξειδικευμένη ομάδα ως συνήθως; Μήπως προσπαθούν να κρύψουν κάτι;
     Ο Πούλερ με τη βοήθεια της Σαμ Κόουλ, λοχία της αστυνομίας στην περιοχή, θα επιδοθεί σ’ ένα αγώνα δρόμου στη διάρκεια του οποίου θα έρθει πολλές φορές αντιμέτωπος με επικίνδυνες καταστάσεις. Θα συγκρουστεί με τους ντόπιους νταήδες, με τα αφεντικά του και με άλλους πολλούς, με αποτέλεσμα πολλά προσωπεία να πέσουν. Καθώς θα συμβαίνουν αυτά οι σχέσεις του με τη λοχία θα γίνονται όλο και πιο στενές και στο πρόσωπό της θα συναντήσει μια αδελφή ψυχή, κάποιαν που βάζει πάνω από όλα το νόμο και την τάξη και που κι αυτή κουβαλά πολλά βαρίδια -από το χθες και από το σήμερα- που δεν της επιτρέπουν να νιώσει για πολύ ευτυχισμένη.
     Ένα καλογραμμένο θρίλερ, που ως συνήθως κινείται σε καταιγιστικούς ρυθμούς και το οποίο σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φίλους του καλού συγγραφέα. Θα έχουμε συνέχεια στις περιπέτειες του Τζον Πούλερ στο μέλλον; Όλα δείχνουν πως ναι, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν αυτή την πρόβλεψη.

David Baldacci – The Sixth Man

Ο «Έκτος Άντρας» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα που κυκλοφορεί ο Ντέιβιντ Μπαλτάτσι μέσα σε έξη μήνες, ενώ τον Ιούνιο θα ακολουθήσει ένα ακόμη. Απ’ ό,τι φαίνεται ο καλός συγγραφέας βρίσκεται σε φοβερά δημιουργική φάση και πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχίσει έτσι κάποια στιγμή θα «καεί». Προς το παρόν πάντως, μοιάζει να είναι σε πολύ καλή φόρμα.
     Σ’ αυτό το θρίλερ πρωταγωνιστούν δύο από τους αγαπημένους ήρωες του συγγραφέα, οι Σον Κινγκ και Μισέλ Μάξουελ, ιδιωτικοί ντετέκτιβ στο επάγγελμα, που πάντα καταφέρνουν και βρίσκονται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, με αποτέλεσμα η όλο και πιο κοινή τους ζωή ν’ αποτελεί μία περιπλάνηση από τον ένα κίνδυνο στον επόμενο. Την τελευταία φορά που τους συναντήσαμε στο «χαρτί» (σε εισαγωγικά το χαρτί, αφού διάβασα την ηλεκτρονική έκδοση αυτού του βιβλίου) κατάφεραν επιτέλους να κάνουν αυτό που περιμέναμε εδώ και καιρό: έρωτα. Το μόνο που ο έρωτας μοιάζει να περιπλέκει τα πράγματα μεταξύ τους παρά να τα απλοποιεί, αφού τώρα, ο ένας νοιάζεται για την ασφάλεια του άλλου περισσότερο από ποτέ. Γνωρίζοντας την τάση τους να μπλέκονται σε επικίνδυνες καταστάσεις δεν μπορεί παρά να αναρωτιέται κανείς για το πώς θα μπορέσουν να συνδυάσουν δουλειά και ερωτικό αρμονία, αποφεύγοντας τις τρικλοποδιές και τα μοιραία αποτελέσματα. Η απάντηση είναι: καθόλου εύκολα.
     Ανεξάρτητα απ’ τα πιο πάνω, από την πρώτη στιγμή κιόλας, είναι φανερό ότι η αποστολή που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας εδώ, δε θα είναι και τόσο απλή για τους δυο τους. Ένας δικηγόρος, παλιός φίλος του Σον, τους προσλαμβάνει για να τον βοηθήσουν σε μια περίεργη υπόθεση. Ο πελάτης του είναι κάποιος που κατηγορείται ότι σκότωσε έξη ανθρώπους και βρίσκεται έγκλειστος, σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας για τους παράφρονες εγκληματίες, στο Μέιν. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για έναν ακόμη σίριαλ κίλερ, αλλά κάτι δεν κολλάει σ’ αυτή την υπόθεση, αφού το FBI μοιάζει, για κάποιο λόγο, να τον παρακολουθεί από κοντά και να ελέγχει την κάθε του επαφή με τον έξω κόσμο, παραβιάζοντας ακόμη και τα στοιχειώδη δικαιώματά του. Οι Κινγκ και Μάξουελ ξεκινούν για το Μέιν, αποφασισμένοι να ανακαλύψουν το μυστήριο που κρύβεται πίσω από την εικόνα. Λίγο όμως προτού φτάσουν στον προορισμό τους θ’ ανακαλύψουν τον εργοδότη τους νεκρό, στυγνά δολοφονημένο και παρατημένο μέσα στο αυτοκίνητό του. Ποιος τον σκότωσε και γιατί; Και γιατί τώρα; Έχει άραγε η δολοφονία του να κάνει κάτι με τον πελάτη του; Έναν πελάτη που θα είναι δύσκολο πολύ να υπερασπιστούν τώρα;
     Όσο περνά ο καιρός τόσο και αυξάνονται τα ερωτήματα. Και οι δυο τους, όσο και αν το συνηθίζουν να δουλεύουν μόνοι, θ’ αναγκαστούν να ζητήσουν τη βοήθεια κάποιων άλλων ανθρώπων για να τα βγάλουν πέρα: της νεαρής βοηθού του νεκρού στο δικηγορικό γραφείο, του ντόπιου σερίφη και μιας μυστηριώδους γυναίκας που είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτήν που δείχνει. Στο μεταξύ τα πτώματα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα και κάποια στιγμή θ’ αντιληφθούν, όχι και με μεγάλη έκπληξη, ότι έχουν γίνει κι οι ίδιοι στόχοι.
     Καθώς συμβαίνουν όλα αυτά στη Βιρτζίνια, κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας παίζουν τα δικά τους παιχνίδια – παιχνίδια που θα έχουν αντίκτυπο και στις ζωές των ηρώων μας. Στόχοι τους δεν είναι παρά η ισχύς και ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα των συστημάτων ασφαλείας της χώρας. Οι δολοπλοκίες, τα πισώπλατα χτυπήματα, η διαφθορά και οι θεωρίες συνομωσίας βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο. Και για μια ακόμη φορά ο Μπαλτάτσι έχει στο στόχαστρό του τα διάφορα κέντρα εξουσίας. Αυτά που καθορίζουν τους κανόνες, αλλά που δεν τους τηρούν. Αυτά που περισσότερο μοιάζουν να νοιάζονται για τη δική τους επικράτηση παρά για το καλό της χώρας.
     Οι Κινγκ, Μάξουελ και συνεργάτες, θα πρέπει να τα βάλουν με όλους και με όλα για να φτάσουν στην άκρη του νήματος – ενός νήματος με πολλές διακλαδώσεις. Τόσες πολλές που δεν μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί της υπόθεσης. Η δράση είναι, ως συνήθως, ασταμάτητη και οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη, μέχρι που φτάνουμε στην τελική λύση, μια λύση, που παρόλες τις προσπάθειές μας δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε.
     Ένα ακόμη εξαιρετικό θρίλερ καταδίωξης, από έναν απ’ αυτούς πρωτομάστορες του είδους.

David Baldacci – Hell’s Corner

Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο αυτή ίσως να είναι η τελευταία περιπέτεια των μελών του εξαιρετικού Κάμελ Κλαμπ. Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στον Ντέιβιντ Μπαλτάτσι, αφού «αποσύρει» τους ήρωές τους προτού… πιάσουν σκουριά και γίνουν πληκτικοί.
     Διαβάζοντας τα πιο πάνω θα αντιληφθήκατε ότι ούτε κι αυτή τη φορά με απογοήτευσε ο καλός συγγραφέας. Το Hell’s Corner, ειδικά μετά τις πρώτες εκατό σελίδες, μετατρέπεται ένα συναρπαστικό θρίλερ καταδίωξης το οποίο, ως συνήθως, ξεχειλίζει κι από θεωρίες συνομωσίας.
     Όλα αρχίζουν όταν ο ηγέτης του Κάμελ Κλαμπ, ο περιβόητος Όλιβερ Στόουν λαμβάνει μια «επιτακτική» πρόσκληση για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο τελευταίος του επιβάλλει μια αποστολή με αντάλλαγμα την άφεση των πρόσφατων αμαρτιών του. Πρέπει να εξουδετερώσει ένα ρωσικό καρτέλ ναρκωτικών, το οποίο φέρεται να μονοπωλεί πια το εμπόριο των απαγορευμένων ουσιών στην αμερικανική ήπειρο. Προτού όμως προλάβει καν ν’ αρχίσει να δουλεύει για την υπόθεση, έρχεται μια έκρηξη για να ανατρέψει τα πάντα. Μια βόμβα εκρήγνυται στο πάρκο μπροστά από τον Λευκό Οίκο και ο Στόουν κατά τύχη βρίσκεται ακριβώς εκεί τη συγκεκριμένη στιγμή. Στόχος της επίθεσης ήταν κατά πάση πιθανότητα ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος -μετά από μία συνάντηση που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο- κατευθυνόταν προς το κτήριο που θα τον φιλοξενούσε, ακριβώς μπροστά από το πάρκο. Λόγω των περιστάσεων ο Στόουν λαμβάνει εντολές για να διερευνήσει αυτή την υπόθεση, έχοντας στο πλάι του μια ελκυστική πράκτορα της βρετανικής ΜΙ6  και κάποιον από το FBI.
     Από την αρχή την όλη ιστορία καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου. Τα ερωτήματα που γεννιούνται στο μυαλό του Στόουν, αλλά και των άλλων ερευνητών, πολλά και όπως φαίνεται δε θα βρουν εύκολα τις απαντήσεις τους. Καταρχήν: Πώς κατάφερε κάποιος να μεταφέρει τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο καλά φυλασσόμενο πάρκο, χωρίς μάλιστα να προκαλέσει την αντίδραση των εκπαιδευμένων σκύλων; Και μετά είναι το θέμα των ανθρώπων: Ποιος ήταν ο οπλισμένος άντρας στο πάρκο, που τη στιγμή της έκρηξης συγκρούστηκε ουσιαστικά με τον Στόουν προτού εξαφανιστεί; Η γυναίκα που καθόταν σ’ ένα παγκάκι και μιλούσε στο τηλέφωνό της τι γύρευε τέτοια ώρα εκεί; Ποιος ήταν εκείνος που στεκόταν και μελετούσε, νυχτιάτικα την επιγραφή κάτω από ένα άγαλμα; Κι ο χοντρός άντρας, που ήταν ντυμένος με ρούχα γυμναστικής, είχε στ’ αλήθεια να κάνει κάτι με την έκρηξη, ή απλά ήταν το μοναδικό της θύμα;
     Όσο πιο πολύ ερευνούν την υπόθεση τόσο πιο πολύ βαθαίνει το μυστήριο. Τα αφεντικά τους μοιάζουν να τους κρύβουν πολλά στοιχεία, κάποιος προσπαθεί επανειλημμένα να σκοτώσει τον Στόουν και σιγά σιγά τα πτώματα αρχίζουν να στοιβάζονται. Αργά ή γρήγορα ο τελευταίος θα βρεθεί σ’ αδιέξοδο κι έτσι, με μισή καρδιά, θα αναγκαστεί να ζητήσει τη βοήθεια των μελών του Κάμελ Κλαμπ. Ωστόσο, αυτοί που κρύβονται πίσω από την επίθεση, καταφέρνουν να βρίσκονται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά, και όσο περνούν οι μέρες τα πράγματα μοιάζουν περισσότερο να περιπλέκονται παρά να ξεκαθαρίζουν. Πίσω από κάθε μικρή αλήθεια κρύβεται ένα μεγάλο ψέμα κι ο Στόουν πρέπει να βρει τι είναι αυτό που συνδέει όλες τις κουκκίδες για να σχηματίσει την εικόνα που θα τον οδηγήσει στην τελική λύση.
     Ένα ακόμη εξαιρετικό θρίλερ, γραμμένο με κινηματογραφικούς ρυθμούς και με τόσες πολλές ανατροπές που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

David Baldacci – Deliver Us From Evil

Θ’ αρχίσω με τη γνωστή επωδό: Κι ακόμη περιμένω τον Ντέιβιντ Μπαλτάτσι να γράψει ένα κακό βιβλίο.
     Το Deliver Us From Evil είναι μια περιπέτεια δράσης και καταδίωξης απ’ αυτές στις οποίες διαπρέπει ο καλός συγγραφέας. Πρωταγωνιστής του είναι ο αινιγματικός πράκτορας Σο, τον οποίο είχαμε πρωτογνωρίσει στο The Whole Truth. Εδώ αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας μία ακόμη δύσκολη αποστολή: τη σύλληψη ενός σωματέμπορου και πρώην πράκτορα της κα-κε-μπε, ο οποίος διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Σκοπός της κυβέρνησης των ΗΠΑ ωστόσο δεν είναι να τον κάνει να λογοδοτήσει για τις δολοφονίες και τα άλλα κρίματά του, αλλά να τον αφήσει να ζήσει και να συνεχίσει να κάνει ό,τι κάνει, με αντάλλαγμα κάποιες πληροφορίες για την αποτροπή μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Στον Σο δεν αρέσει ο τρόπος που λειτουργεί η κυβέρνησή του, αλλά δεν είναι παρά ένας στρατιώτης που έχει διαταγές ν’ ακολουθήσει. Στο μεταξύ, τον εν λόγω κύριο έχει βάλει στο στόχαστρό της και μια ομάδα που, με έδρα το Λονδίνο, ειδικεύεται στον εντοπισμό και την εκτέλεση πρώην ναζιστών αξιωματικών, αλλά και όλων όσων συμμετείχαν σε κάποιο από τα σύγχρονα ολοκαυτώματα. Αναπόφευκτα τα μονοπάτια του Σο με την ομάδα αυτή κάποτε συναντώνται και τα αποτελέσματα είναι αναπάντεχα.
     Η δράση διαδραματίζεται στα ειδυλλιακά τοπία του γαλλικού νότου, στο κρύο Λονδίνο και στον παγωμένο Καναδά. Ο Μπαλτάτσι μας μεταφέρει με καταιγιστικούς ρυθμούς από τον ένα τόπο στον άλλο και με συνεχείς ανατροπές κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. Κι εκεί που λες ότι έφτασε το τέλος, βγάζει ένα νέο άσσο απ’ το μανίκι του και δίνει στην υπόθεση εκρηκτικές διαστάσεις.
     Αν είναι κάτι που ξεχωρίζει στα βιβλία του συγγραφέα, εκτός από την ασταμάτητη δράση και την αδυναμία των σκηνοθετών να τα μεταφέρουν με επιτυχία στη μεγάλη οθόνη, είναι η σκιαγράφηση των χαρακτήρων του. Από τη μια έχουμε τον Σο, μια φονική μηχανή, που μεταμορφώνεται σε ένα άνθρωπο όλο καρδιά όταν έρχεται η ώρα να κάνει το σωστό, ό,τι κι αν θα του στοιχίσει αυτό. Είναι κάποιος που ξεχειλίζει από οργή, την οποία όμως δεν κατευθύνει ποτέ προς τη λάθος κατεύθυνση. Θρηνεί ακόμη για το θάνατο της γυναίκας που αγαπούσε και του είναι αδύνατον να δεθεί με τις νέες γυναίκες που εμφανίζονται στη ζωή του: τη δημοσιογράφο Κέιτι Τζέιμς, που γνωρίσαμε στην προηγούμενη περιπέτειά του και τη Ρέτζι, η οποία έρχεται να τον αναστατώσει σ’ αυτή, κι αυτό επειδή είναι σίγουρος πως: Ό,τι αγαπώ εγώ πεθαίνει. Από την άλλη έχουμε τον Φρανκ, αφεντικό και φίλο του Σο, που αν και τσακώνεται μαζί του όλη την ώρα, κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τον βοηθήσει ν’ αγαπήσει τη ζωή και πάλι, κι ο οποίος την πιο κρίσιμη στιγμή παραβαίνει όλους τους κανόνες για να βρεθεί στο πλάι του. Ύστερα είναι οι γυναίκες: Η Ρέτζι, επικίνδυνη και μοιραία, ατρόμητη, κάποια που έχει μια αποστολή στη ζωή της και που στο πρόσωπο του Σο συναντά τον μοναδικό άντρα που θα μπορούσε να σταθεί στο πλεύρο της. Η Κέιτι, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, θα μπορούσε να γίνει η γυναίκα-αποκούμπι του, το θέλει πραγματικά αυτό, κι ας το ξέρει πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Και τέλος είναι οι διάφοροι χαρακτήρες που χαρίζουν παλμό και χρώμα σ’ αυτό το βιβλίο: Ο ίδιος ο στόχος, ένας άνθρωπος χωρίς συναισθήματα που μπορεί να σκοτώσει για το παραμικρό. Ο πιστός του σωματοφύλακας, ένας έλληνας που κρύβει ένα μυστικό που βγαίνει στο τέλος στο φως. Ένας τρελοϊρλανδός, μέλος μαζί με τη Ρέτζι της οργάνωσης που καταδιώκει τον εγκληματία, νευρικός, φωνακλάς, πεισματάρης, αλλά όχι αγνώμονας. Και τέλος ο ίδιος ο επικεφαλής της οργάνωσης, ο μυστηριώδης καθηγητής, που μάλλον κρύβει κι αυτός πολλά μυστικά.
     Γύρω απ’ όλους αυτούς στήνει την ιστορία του ο συγγραφέας και δεν τον απογοητεύουν. Και δεν απογοητεύουν ούτε κι εμάς. Τις εξακόσιες σελίδες του βιβλίου τις κατάπιαμε σχεδόν μονορούφι σε εικοσιτέσσερις ώρες και στο τέλος του παρακαλούσαμε να είχε κι άλλες.
     Όπως μαθαίνουμε στο νέο του βιβλίο, που κυκλοφορεί ήδη, πρωταγωνιστούν τα μέλη του γνωστού μας Κάμελ Κλαμπ, φίλοι απ’ τα παλιά.