Tuesday, July 31, 2012

Christos Gage & Jorge Lucas – Sunset


Αν είναι κάτι που μού άρεσε ιδιαίτερα σ’ αυτό το κόμικ είναι ο ήρωάς του, ο Νικ Μπέλαμι, κι αυτό γιατί μού θυμίζει κάποιους από τους κλασικούς σκληρούς ήρωες του αμερικανικού κινηματογράφου, ανάμεσα στους οποίους και τον Κλιντ Ίστγουντ, στον οποίο εδώ γίνεται και μια περαστική αναφορά.

Το Sunset, που κυκλοφορεί στο εξωτερικό σήμερα, είναι ένα από εκείνα τα γκράφικ νόβελς, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θυμίζουν στον αναγνώστη ταινία. Ίσως να είναι η ασταμάτητη δράση, ίσως να είναι οι ατάκες, ίσως να είναι οι εξαιρετικές πινελιές του Χόρχε Λούκας: όπως και νάχει το πράμα, η αλήθεια είναι ότι δύσκολα δεν θα άρεσε σε κάποιον φίλο του είδους, αλλά και σε κάθε οπαδό της αστυνομικής λογοτεχνίας αυτός ο τόμος.

Πρωταγωνιστής είναι, όπως ανέφερα και πιο πάνω, ο Νίκ Μπέλαμι, ένας άντρας 78 χρόνων, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια στην Καλιφόρνια με τη γυναίκα του, Έλλεν, που πάσχει από γεροντική άνοια, και τη γυναίκα που τη φροντίζει.

Ο Νικ μοιάζει να μην ανήκει στον κόσμο του σήμερα και οι μοντέρνοι καιροί δεν τον εμπνέουν. Τριγυρνά σαν φάντασμα στον περιορισμένο δικό του χώρο, νιώθοντας μια ακατάλυτη οργή για όλ’ αυτά που συμβαίνουν γύρω του: Τους ανθρώπους που μιλούν στο κινητό όλη την ώρα και κάνουν κοσμητικές επεμβάσεις στο κορμί τους, που παίζουν στα χρηματιστήρια, που κάνουν μηνύσεις επειδή ο καφές τους είναι πολύ ζεστός και που ρεζιλεύονται μόνο και μόνο ώστε να εμφανιστούν στην τι-βι, όπου θα ρεζιλευτούν περισσότερο.

Αλλά αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο κακό, το μεγαλύτερο κακό είναι ότι ο Νικ έχει ένα βαρύ παρελθόν και ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του προσπαθώντας να ξεφύγει απ’ αυτό. Δεκαετίες πριν δούλευε σαν μπράβος για ένα μαφιόζο ονόματι Τζανέλλι, τον οποίο κατάφερε να ξεφορτωθεί όχι καρφώνοντάς τον για εγκλήματα που διέπραξε, αλλά ενοχοποιώντας τον για κάτι που δεν έκανε.

Τώρα ο Τζανέλλι έχει βγει απ’ τη φυλακή και ζητά το αίμα του πίσω και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τον εκδικηθεί. Δυστυχώς το πρώτο θύμα του δεν θα είναι ο Νικ, αλλά η γυναίκα του και η νοσοκόμα. Αυτό ακριβώς ήταν το λάθος – το μεγάλο λάθος, του πρώην αφεντικού του.

Ο κυνηγημένος, θέλοντας και μη και θα γίνει και πάλι κυνηγός. Το παρελθόν ήταν αυτό που τον καθόρισε, το ίδιο παρελθόν είναι που θα τον οδηγήσει στο δρόμο της εκδίκησης, της εκτόνωσης της ασίγαστης οργής του: «Αυτό που μού άρεσε ήταν να πληγώνω τους ανθρώπους και ήμουν εξαιρετικά καλός σ’ αυτό». Κι εξακολουθεί να είναι.

Η αποστολή του μοιάζει αρχικά καταδικασμένη ν’ αποτύχει, μια και ο Τζανέλλι  δείχνει να είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά. Πρώτα σκότωσε ένα φίλο του Νικ, και μετά έβαλε στο στόχαστρό του, αλλά δεν κατάφερε να εξολοθρεύσει την πρώην γυναίκα του, Νάνσι και τον γιο του, Τζακ.

Ο ήρωάς μας λοιπόν μετά τη διάσωση των δικών του ανθρώπων βάζει πλώρη, παρέα μ’ αυτούς και με τον Σάλι, έναν πρώην συνεργάτη του, για το Λας Βέγκας, με σκοπό την επίλυση μια κι έξω του προβλήματός τους.

Η πόλη έχει αλλάξει πολύ από την τελευταία φορά που ήταν εκεί, τώρα μοιάζει να επικρατεί το χάος. Φυσικά ο Νικ μπορεί να προσθέσει πολλά σ’ αυτό το χάος και θα το κάνει, καθώς θα έρθει για μια ακόμη φορά πρόσωπο με πρόσωπο με το πρώην αφεντικό και νυν διώκτη του.

Το Ηλιοβασίλεμα είναι ένα απόλυτα νουάρ ανάγνωσμα, με μοναχικούς ήρωες και μοιραίες γυναίκες, με διεφθαρμένους μπάτσους και εγκλήματα.

Ο συγγραφέας έκανε εξαιρετική δουλειά με τους διαλόγους και τις ατάκες, που σε αρκετά σημεία διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ ο σκιτσογράφος μας παρέδωσε κάποιες μοναδικές ζωγραφιές που εμπλουτίζουν κατά πολύ την έκδοση. Οι δυο τους, προς όφελος του αναγνώστη, μοιάζουν να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να μην έχει άλλη επιλογή από το να καθίσει κάπου αναπαυτικά, να ηρεμήσει και ν’ απολαύσει την περιπέτεια που του προσφέρουν.


Monday, July 30, 2012

Nelson DeMille – Death Benefits


Το Death Benefits είναι ένα ακόμη διήγημα που κυκλοφορεί μονάχα σε ebook την 1η Αυγούστου.

Εδώ έχουμε την ιστορία του Τζακ Χένρι, ενός πολύ επιτυχημένου στο παρελθόν συγγραφέα, που τα τελευταία χρόνια τραβά ζόρια. Ζόρια που γίνονται όλο και χειρότερα όσο περνά ο καιρός.

Ο Τζακ έγραψε μερικά μπεστ σέλερς στο παρελθόν, αλλά τα δύο τελευταία του βιβλία απέτυχαν παταγωδώς, με αποτέλεσμα η οικονομική του κατάσταση να πάρει την κάτω βόλτα: χρωστά μισό εκατομμύριο δολάρια στην εφορία, ενώ έχει να συντηρεί ένα μεγάλο σπίτι στη Νέα Υόρκη, του οποίου το ενοίκιο φτάνει τα δέκα χιλιάρικα το μήνα, και να πληρώνει μισθούς σε μια οικιακή βοηθό και τη γραμματέα του. Αλλά αυτά δεν είναι τα μοναδικά του έξοδα: πληρώνει επίσης διατροφή σε δύο πρώην συζύγους, ενώ νοικιάζει και μια καλοκαιρινή κατοικία στα Χάμπτονς για το ευκαταφρόνητο ποσό των 140 χιλιάδων δολαρίων τη σεζόν.

«Πώς ξέπεσα τόσο;» αναρωτιέται. Φυσικά δεν φταίει ο ίδιος, αλλά ο ατζέντης του, ο Σταν Γουΐκοφ, που δεν μπορεί να του εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο της προκοπής και να πουλήσει τα βιβλία του στο Χόλιγουντ, αλλά και ο εκδότης του, που δεν κάνει και την καλύτερη δουλειά σε ό,τι αφορά την προβολή του.

Τι να κάνει λοιπόν; Τι; Απ’ όλους τους πιστωτές μπορεί λίγο πολύ να ξεφύγει, αλλά η εφορία δεν χαρίζει κάστανο. Πρέπει να βρει λεφτά και να τα βρει τώρα. Μα πώς; Κι από πού;

Ξαφνικά βλέπει ένα από τους πολλούς λογαριασμούς που στοιβάζονται ανέγγιχτοι στο γραφείο του και θυμάται κάτι: μια ασφάλεια ζωής σύμφωνα με την οποία αν εκείνος πέθαινε ο Σταν θα λάμβανε πέντε εκατομμύρια δολάρια, ενώ αν τα τίναζε ο τελευταίος θα έπαιρνε ο ίδιος το λεφτά.

Η απελπισία λοιπόν θα τον οδηγήσει στην εγκληματική σκέψη («Πίσω από κάθε μεγάλη περιουσία κρύβεται κάποιο έγκλημα», αναλογίζεται). Θα καταφέρει όμως να μετατρέψει την σκέψη σε πράξη;

Ένας μονάχα τρόπος υπάρχει για να το ανακαλύψει αυτό. Καλεί λοιπόν τον Σταν να τον επισκεφθεί για ένα Σαββατοκύριακο ξεγνοιασιάς στα Χάμπτονς, εκεί όπου θα παιχτεί η τελευταία πράξη του δράματος και η πλέον ανατρεπτική.

Εδώ θα λέγαμε ότι έχουμε μια εξαιρετική ιδέα για μια ιστορία και πολύ καλή πλοκή, αλλά ένα κάπως λειψό αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, ο συγγραφέας θα μπορούσε να την αναπτύξει ακόμη περισσότερο, ρίχνοντας βάρος στη δυναμική που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στους δύο άντρες στο πέρασμα του χρόνου.

Όπως και νάχει, ό,τι έγινε έγινε. Ο αναγνώστης στο τέλος του «τόμου» έχει την ευκαιρία να διαβάσει τα δύο πρώτα κεφάλαια από το επόμενο μυθιστόρημα του συγγραφέα The Panther, που θα κυκλοφορήσει στις 16 Οκτωβρίου.


Friday, July 27, 2012

Τα πρώτα σε πωλήσεις αστυνομικά βιβλία στις ΗΠΑ


Τα πρώτα σε πωλήσεις αστυνομικά βιβλία στις ΗΠΑ τις τελευταίες εφτά μέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι:

1. Gillian Flynn - Gone Girl
2. Daniel Silva - The Fallen Angel
3. Deborah Harkness - Shadow of the Night
4. James Patterson and Michael Ledwidge - I, Michael Bennett
5. James Lee Burke - Creole Belle
6. Alan Furst - Mission to Paris
7. Carlos Ruiz Zafón - The Prisoner of Heaven
8. Brad Thor - Black List
9. Catherine Coulter - Backfire
10. Tana French - Broken Harbor
11. Janet Evanovich - Wicked Business
12. Liza Klaussmann - Tigers in Red Weather
13. Joseph Kanon - Istanbul Passage
14. Charlaine Harris - Deadlocked
15. Karin Slaughter - Criminal

Να αναφέρουμε ότι ο πιο πάνω κατάλογος περιλαμβάνει μοναχά τους τίτλους που κυκλοφόρησαν με σκληρό εξώφυλλο και όχι τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους.

Thursday, July 26, 2012

David Baldacci - Total Control


Αν και σχετικά παλιό βιβλίο το Total Control διαβάζεται λες και γράφτηκε μόλις χθες και αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, πόσο εξαιρετικός συγγραφέας θα γινόταν κάποια μέρα ο Ντέιβιντ Μπαλτάτσι.
.
Το ανά χείρας βιβλίο είναι μια ιστορία παρεξηγήσεων, εξηγήσεων, μυστικών και ψεμάτων, καταιγιστικής δράσης και μεγάλων ανατροπών. Όλα αρχίζουν με την πτώση ενός αεροπλάνου και το θάνατο, μεταξύ άλλων, του διοικητή της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για δολιοφθορά, αλλά ποιος κρύβεται πίσω από την εγκληματική ετούτη πράξη κανείς δεν ξέρει.

Οι υποψίες πέφτουν στον Τζέισον Άρτσερ, ένα υπάλληλο εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, που ενώ επρόκειτο να ταξιδεύσει με τη συγκεκριμένη πτήση, τελικά δεν το έκανε, αλλά απλά εξαφανίστηκε. Τα ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του γίνονται σχεδόν αποδείξεις όταν κάνει  την εμφάνισή της και μια βιντεοκασέτα που τον παρουσιάζει να παραδίδει κάποια στοιχεία σε δύο άγνωστους άντρες. Όλοι υποθέτουν ότι πρόκειται για εκπροσώπους αντίπαλης εταιρείας στους οποίους παραχωρεί, έναντι παχυλής προφανώς αμοιβής, επιχειρηματικά μυστικά.

Για τα μέσα ενημέρωσης, τα αφεντικά του και την αστυνομία, δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι πίσω από την αεροπορική τραγωδία κρύβεται αυτός. Οι μόνοι που διαφωνούν, ο καθένας για το δικό του λόγο, είναι η γυναίκα του Τζέισον, Σίντνι και ο ντετέκτιβ Λη Σώγερ, ο οποίος πιστεύει ότι τα στοιχεία εναντίον του Άρτσερ είναι τόσα πολλά και εκκωφαντικά, που, δεν μπορεί, κάποιο λάκκο θα έχει η φάβα.

Ο Σώγερ, που θυμίζει σε κάποια σημεία τον επίσης πεισματάρη ντετέκτιβ-δημιούργημα του Μάικλ Κόνελι, Χάρι Μπος, μαζί με την Σίντνι θα επιδοθεί σ’ ένα αγώνα δρόμου και επιβίωσης ενάντια σε αόρατες απειλές και αδίστακτους ανθρώπους, που δε θα δίσταζαν μπροστά σε κανένα εμπόδιο στην προσπάθεια να πετύχουν τα σχέδιά τους.

Η λεπτομερής σκιαγράφηση των χαρακτήρων, οι συνεχείς ανατροπές, οι βεβαιότητες που κτίζονται και γκρεμίζονται και το απροσδόκητο, αλλά όχι και τόσο «αμερικάνικο», τέλος της ιστορίας, καθιστούν τον Απόλυτο Έλεγχο ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο αντιλήφθηκα με πόσο γερές βάσεις ξεκίνησε ο Μπαλτάτσι για να φτάσει κάποια μέρα να γράφει εξαιρετικά μυθιστορήματα όπως το Κάμελ Κλαμπ και τους Συλλέκτες. Ένα μικρό διαμάντι για τους φίλους των βιβλίων θρίλερ.

Tuesday, July 24, 2012

Tabish Khair – The Thing about Thugs


Αν και το The Thing about Thugs, που κυκλοφορεί σήμερα, έρχεται κάτω από την ταμπέλα του αστυνομικού βιβλίου δεν θα το χαρακτήριζα ακριβώς τέτοιο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι εδώ έχουμε ένα ιστορικό μυθιστόρημα, μια ανθρωπολογική μελέτη ή ίσως και μια ιστορία αγάπης με φόντο το Λονδίνο της Βικτωριανής εποχής.

Βασικός πρωταγωνιστής σ’ αυτή την ιστορία που διαδραματίζεται στα 1840 είναι ο Αμίρ Αλί, ένας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα λεγόμενά του, κοινός δολοφόνος. Το μόνο που ο Αμίρ δεν είναι ούτε κοινός, αλλά ούτε και δολοφόνος, είναι απλά ψεύτης. Εφηύρε την σκοτεινή του ιστορία και την αφηγήθηκε στον ευεργέτη του, Λοχαγό Γουΐλλιαμ Τ. Μίντοους, απλά και μόνο για να μπορέσει να ξεφύγει από το σκοτεινό του μέλλον. Ο Αμίρ ήταν μέλος μιας συμμορίας, που είχε σαν βάση της ένα χωριό στο Μπιχάρ της Ινδίας, της οποίας ηγείτο ένας θείος του. Όταν ο τελευταίος δολοφονήθηκε από ένα γείτονα, ο Αμίρ, που δεν είχε ποτέ μέχρι τότε βάψει τα χέρια του με αίμα, δεν είχε άλλη επιλογή: έπρεπε είτε να σκοτώσει ή να σκοτωθεί.

Απ’ αυτό το δίλημμα τον έσωσε ο Λοχαγός, ο οποίος του έταξε αμνηστία, αλλά και σύλληψη του γείτονα-δολοφόνου, με αντάλλαγμα αυτός να του πει την ιστορία του. Αφού ο σωτήρας του λοιπόν, ζητούσε την ιστορία ενός φονιά, αυτήν ακριβώς του παρέδωσε ο Αμίρ. Το μόνο που αυτό του το ψέμα θα τον έβαζε σε μεγάλους μπελάδες στο μέλλον, όταν συνοδεύοντας τον Λοχαγό θα έφτανε στο Λονδίνο. Κι αυτό, επειδή η φήμη του είχε ήδη προηγηθεί. «Κατά κάποιο τρόπο όλοι γινόμαστε αυτό που υποκρινόμαστε πώς είμαστε», λέει, κι έτσι αυτός, θέλοντας και μη, γίνεται φονιάς, τουλάχιστον στα μάτια των φυλλάδων και του κοινού.

Όλα αρχίζουν όταν μια σειρά από αποτρόπαιες δολοφονίες συνταράζουν την πόλη. Κάποιος ή κάποιοι σκοτώνουν κατά συρροή και κλέβουν τα κεφάλια των θυμάτων τους. Ο τύπος της εποχής υποστηρίζει ότι πίσω από τα εγκλήματα κρύβονται μάλλον κάποιοι ξένοι, που αναβιώνουν στις σκοτεινές και επικίνδυνες γειτονιές της πρωτεύουσας, κάποια σατανιστικά έθιμα.

Ο Αμίρ Αλί, λόγω κυρίως της φήμης του, θεωρείται ο βασικός ύποπτος, και το κακό είναι ότι δεν μπορεί να αποδείξει την αθωότητά του χωρίς να εκθέσει κάποιαν που αγαπά, την φτωχούλα αγγλίδα Τζένη. Αναγκαστικά λοιπόν αποφασίζει να εξαφανιστεί από προσώπου γης – όχι μόνο για να προστατευτεί, αλλά και για να λύσει το μυστήριο του ποιοι κρύβονται πίσω από τα φονικά. Αλλάζει λοιπόν εμφάνιση και όνομα και μετακομίζει σε ένα από τα πολλά σπίτια της πόλης, που φιλοξενούν ανθρώπους σαν κι αυτόν.

Στο μεταξύ μια γυναίκα από το Παντζάμπ, προσπαθεί με τη βοήθεια του ιρλανδού μεθύστακα άντρα της, και μερικής απασχόλησης αφηγητή, αλλά και κάποιων άλλων φτωχοδιάβολων, να φέρει τους ένοχους στη δικαιοσύνη. Είναι σίγουρη πώς ό,τι δεν μπορεί να κάνει η αστυνομία, μπορεί να το κάνει αυτή, η βασίλισσα της φτωχολογιάς, και το δίκτυο κατασκόπων της, που επεκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη.

Ο συγγραφέας μας δίνει ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα εποχής, με αστυνομική πλοκή και ολίγον μυστήριο, που μιλά πάνω απ’ όλα για τους ανθρώπους: πλούσιους και φτωχούς, ευγενείς και αλήτες, ψεύτες και υποκριτές, ερωτευμένους και συμβιβασμένους. Αν είναι κάτι που απολαμβάνει κανείς πιο πολύ εδώ είναι η γλώσσα, μια γλώσσα γλυκιά, αβίαστη, που κάνει την αφήγηση να ρέει στα μονοπάτια του χρόνου σαν χάδι, και η οποία μοιάζει να αναβιώνει δίχως κόπο στα μάτια του αναγνώστη μια ολόκληρη εποχή.


Monday, July 23, 2012

J.I. Baker – The Empty Glass


Το The Empty Glass καταπιάνεται με μια από τις πλέον γνωστές θεωρίες συνομωσίας της αμερικανικής ιστορίας: το θάνατο της Μέριλιν Μονρόε.

Βασικός πρωταγωνιστής σ’ αυτή την ιστορία είναι ο αναπληρωτής ιατροδικαστής στην κομητεία του Λος Άντζελες, Μπεν Φιτζέραλντ. Ο Μπεν είναι ένας φιλόδοξος άντρας που κάνει μεγάλα όνειρα, αλλά που στην ουσία ζει μια κάπως πληκτική και πολύ περιορισμένη ζωή. Η ζωή του όλη είναι η δουλειά του. Άλλοτε ήταν και η οικογένειά του, αλλά η γυναίκα του, Ρόουζ , τον εγκατέλειψε, παίρνοντας μαζί της και το γιο τους, Μαξ, τον οποίο τώρα συναντά κάθε τόσο, οπότε και τον φιλοξενεί στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου μένει.

Ο Μπεν θέλει να φτάσει ψηλά, αλλά για να το κάνει αυτό πού και πού πρέπει να κλείνει τα μάτια. Τα έκλεισε σε κάποιες ασήμαντες υποθέσεις, ψευδομαρτύρησε σε μια άλλη, αλλά όταν η υπόθεση που φτάνει στα χέρια του έχει να κάνει με το θάνατο της Μέριλιν Μονρόε, δεν μπορεί να κάνει πίσω.

Όλα πάνε στραβά απ’ την αρχή σ’ αυτή την ιστορία και όλοι μοιάζουν να κρύβουν κάτι. Το πτώμα της σταρ το είχε ανακαλύψει λίγο μετά τα μεσάνυχτα η οικονόμος της, αλλά αντί να ειδοποιήσει την αστυνομία, τηλεφώνησε στον ψυχίατρο της Μέριλιν. Όταν έφτασε εκείνος και εξακρίβωσε προσωπικά ότι ήταν όντως νεκρή, επικοινώνησε με τον προσωπικό της γιατρό. Μέχρι να καταφθάσει κι εκείνος για να επιβεβαιώσει το γεγονός είχαν περάσει πια ώρες. Και τότε ακριβώς, λίγο πριν το χάραμα, ειδοποιήθηκε η αστυνομία.

Όταν ο Μπεν φθάνει στη σκηνή, δεν μπορεί να πιστέψει στα μάτια του, αλλά ούτε και στ’ αυτιά του. Μέσα εκεί είναι κάθε σχετικός και άσχετος, ακόμη και μια δημοσιογράφος που βγάζει φωτογραφίες, και στο χώρο επικρατεί το χάος. Όταν βλέπει το πτώμα, η πρώτη του σκέψη είναι ότι κάποιος τη σκότωσε, αφού είναι φανερό ότι αυτή, για κάποιο λόγο, τοποθετήθηκε σε μια συγκεκριμένη στάση, λες και προσπαθούσε να τηλεφωνήσει σε κάποιον. Ωστόσο οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία.

Όπως και νάχει, ο Μπεν τους αφήνει να κάνουν –ή, μη- τη δουλειά τους κι αρχίζει να τριγυρνά στο σπίτι. Κάποια στιγμή λοιπόν ανακαλύπτει το ημερολόγιο της Μέριλιν, μέσα στο οποίο πιστεύει ότι ίσως κρύβεται κάποιο στοιχείο που να εξηγεί αυτό που συνέβηκε. Διαβάζει μερικά αποσπάσματα, αλλά μετά φεύγει αφήνοντάς το εκεί που το βρήκε. Η ιδέα του και μόνο όμως δεν τον αφήνει να ησυχάσει, έτσι επιστρέφει σαν τον κλέφτη μες στη νύχτα και το παίρνει.

Τις επόμενες ημέρες διαβάζοντας τις καταγραφές μέσα εκεί και διερευνώντας πεισματικά την υπόθεση, καταφέρνει και στρέφει την οργή των ανωτέρων του εναντίον του: Πρόκειται για αυτοκτονία, τελεία και παύλα, μοιάζουν να του λένε, αλλά αυτός δεν μασά. Το μόνο που κανείς δεν συμμερίζεται τις υποψίες του.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν όλοι όσοι είχαν να κάνουν με τη διερεύνηση της υπόθεσης, αρχίζουν ο ένας μετά τον άλλο ν’ αναχωρούν για διακοπές. «Συγκάλυψη», σκέφτεται. Αλλά ποιον προσπαθούν να καλύψουν και γιατί; Μήπως έχει ανάμιξη η μαφία στην υπόθεση, ή, όπως φημολογείται, ένας ανερχόμενος πολιτικός;

Ο Μπεν δίνει ένα μοναχικό αγώνα, έχοντας στο πλευρό του, πού και πού, τη δημοσιογράφο Τζο -αυτήν που εισέβαλε στη σκηνή του εγκλήματος- έναν αγώνα που όσο κι αν προσπαθεί σίγουρα δεν μπορεί να κερδίσει.

Το ότι απέτυχε το μαθαίνουμε απ’ τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου, οπότε ο συγγραφέας δεν στηρίζει το μύθο του στη λύση του μυστηρίου, αλλά στο πώς ο ήρωάς του έφτασε εδώ που έφτασε.

Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, με νουάρ αποχρώσεις, που θα ικανοποιήσει τους φίλους του αστυνομικού βιβλίου, αλλά και όλους αυτούς που ασχολούνται με θεωρίες συνομωσίας, αφού τουλάχιστον σε ότι αφορά το τελευταίο στοιχείο, ο συγγραφέας κτυπά τα ρέστα του.

Friday, July 20, 2012

Τα πρώτα σε πωλήσεις αστυνομικά βιβλία στις ΗΠΑ


Τα πρώτα σε πωλήσεις αστυνομικά βιβλία στις ΗΠΑ τις τελευταίες εφτά μέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι:

1. Gillian Flynn - Gone Girl
2. Deborah Harkness - Shadow of Night
3. James Patterson and Michael Ledwidge - I, Michael Bennett
4. Alan Furst - Mission to Paris
5. Janet Evanovich - Wicked Business
6. Catherine Coulter - Backfire
7. Carlos Ruiz Zafón - The Prisoner of Heaven
8. Karin Slaughter - Criminal
9. Daniel Silva - The Fallen Angel
10. James Lee Burke - Creole Belle
11. Joseph Kanon - Istanbul Passage
12. Charlaine Harris - Deadlocked
13. James Rollins - Bloodline
14. Linda Fairstein - Nightwatch
15. David Baldacci - The Innocent

Να αναφέρουμε ότι ο πιο πάνω κατάλογος περιλαμβάνει μοναχά τους τίτλους που κυκλοφόρησαν με σκληρό εξώφυλλο και όχι τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους.

Thursday, July 19, 2012

Lee Child – Deep Down


Το Deep Down που μόλις κυκλοφόρησε είναι ένα ακόμη ebook single, όπως τα αποκαλούν οι αμερικανοί – ένα διήγημα δηλαδή που κυκλοφορεί μονάχα σε ηλεκτρονική μορφή και, συνήθως τώρα πια, βγαίνει δυο-τρεις μήνες πριν από το νέο μυθιστόρημα κάποιου συγγραφέα, ώστε να το προδιαφημίσει.

Σ’ αυτή την ιστορία, όπως και στα δύο προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα, συναντάμε μια νεανική εκδοχή του θρυλικού πια ήρωά του, Τζακ Ρίτσερ. Τα γεγονότα της υπόθεσης διαδραματίζονται στην Ουάσιγκτον το 1986, όταν ο νέος τότε στρατονόμος Ρίτσερ, ανακαλείται επειγόντως στην πόλη από τη Γερμανία, όπου είναι το πόστο του.

Ο άμεσος προϊστάμενος του συνταγματάρχης Κορνήλιους Κρίστοφερ θέλει να του αναθέσει μια κατεπείγουσα μυστική αποστολή: ν’ ανακαλύψει τον προδότη ή μάλλον την προδότρια, που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία προσπαθεί να μεταδώσει κάποιες πληροφορίες σχετικά μ’ ένα νέο ντουφέκι ελεύθερου σκοπευτή σε κάποιον στο εξωτερικό – κυβέρνηση ή εταιρία, ακόμη κανείς δεν γνωρίζει.

Στον Ρίτσερ δεν αρέσει και τόσο η ιδέα του να κάνει αυτό που του ζητούν, επειδή, πάνω απ’ όλα, πρόκειται για ένα σχέδιο της στιγμής, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη του καμιά από τις παραμέτρους, και που σίγουρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα οδηγήσει στην καταστροφή. Ωστόσο δεν μπορεί παρά να υπακούσει στις διαταγές που του δίνουν αφού: «Έχουμε πολιτικούς που πρέπει να ευχαριστήσουμε, οι οποίοι έχουν χρηματοδότες που πρέπει να προστατεύσουν», όπως λέει το αφεντικό.

Έτσι από τη μια μέρα στην άλλη αλλάζει ρόλο και βαθμό στο στράτευμα και βάζει πλώρη για το Καπιτώλιο, όπου μια επιτροπή εξετάζει την έγκριση ή μη της κατασκευής του εν λόγω ντουφεκιού. Ο Ρίτσερ ξέρει τι πρέπει να κάνει για να ανακαλύψει ποια από τις τέσσερις γυναίκες είναι η προδότρια, αλλά όλα ανατρέπονται όταν η βασική ύποπτος σκοτώνεται σ’ ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίας.

Τώρα πρέπει να βρει τρόπο να προσεγγίσει όσο διακριτικά μπορεί τις άλλες γυναίκες, για να δει μήπως είχε κάνει λάθος στις αρχικές εκτιμήσεις του. Ο θάνατος της βασικής υπόπτου του προσφέρει την ευκαιρία που ζητά για να το κάνει αυτό. Το μόνο που απομένει πια είναι να λύσει το γρίφο και αν χρειαστεί να ρίξει και μερικές γροθιές για να σώσει τη ζωή του.

Μια ακόμη καλογραμμένη ιστορία, που διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα. Ο Ρίτσερ μας θυμίζει και πάλι κάποιον ήρωα της κλασικής νουάρ λογοτεχνίας, τον οποίο τίποτα δεν τον εκπλήσσει και που μπροστά σε τίποτα δεν σταματά ώστε να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Στο τέλος του διηγήματος προδημοσιεύονται τα δύο πρώτα κεφάλαια από το επόμενο μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον ίδιο, A Wanted Man, που θα κυκλοφορήσει στις 11 Σεπτεμβρίου.

Wednesday, July 18, 2012

Michael Connelly – The Narrows


Το The Narrows είναι ένα καλογραμμένο θρίλερ καταδίωξης που δεν κρύβει πολλά μυστικά, αλλά το οποίο ωστόσο καταφέρνει να καθηλώσει τον αναγνώστη με την καταιγιστική του δράση.

Ήρωας του βιβλίου είναι ο ντετέκτιβ-φετίχ του Κόνελι, Ιερώνυμος (Χάρι) Μπος, ο οποίος προσπαθεί ν’ ανακαλύψει αν πράγματι ο Τέρι ΜακΚάλεμπ (γνωστός μας κι αυτός από άλλα μυθιστορήματα του συγγραφέα) πέθανε όντως από καρδιακή προσβολή ή αν κάποιος τον σκότωσε.

Τα μονοπάτια της έρευνάς του θα τον οδηγήσουν στα ίχνη του Ποιητή, ενός κατά συρροή δολοφόνου που εθεωρείτο νεκρός, αλλά δεν ήταν, και ο οποίος πολύ τυράννησε τις αρχές στο παρελθόν, σ’ ένα ακόμη παλιό μυθιστόρημα του συγγραφέα, που είχε σαν τίτλο το ψευδώνυμό του.

Ο Ποιητής, λοιπόν, ξανακτυπά κατ’ επανάληψη δημιουργώντας πανικό στο FBI, που όλο τον κυνηγά μα όλο τον χάνει, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο Μπος (όχι πώς χρειαζόταν και πολύ για να τον πείσει κανείς δηλαδή), με τη βοήθεια μιας πράκτορος, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Οι ήρωες του Κόνελι σ’ αυτό το βιβλίο είναι ελαστικοί, εύπλαστοι, γεμάτοι αδυναμίες και πάθη, υπαρξιακά ερωτήματα και μεγάλες αμφιβολίες. Όλους μοιάζουν να τους κυνηγούν κάποια φαντάσματα από το παρελθόν, φαντάσματα από τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσπαθούν να ξεφύγουν.

Όπως και σε μερικά από τα άλλα μυθιστορήματα που πρωταγωνιστεί ο Μπος, εδώ ο συγγραφέας καταπιάνεται με τα θέματα της μοναξιάς και της απώλειας και των μεγάλων διαψευσμένων προσδοκιών και αναλύει διεξοδικά την ψυχοσύνθεση των πρωταγωνιστών, αφήνοντας ωστόσο ανοικτά κάποια παράθυρα αμφιβολίας.

Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να σκοτώνουν χωρίς κανένα λόγο; Γιατί κάποιοι αρέσκονται να κυνηγούν τα προβλήματα; Τι είναι εκείνο που οδηγεί κάποιον στη συγκροτημένη παράνοια; Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά, και οι ερμηνείες ανοικτές κι ανεξιχνίαστες.

Ένα ευκολοδιάβαστο θρίλερ γραμμένο σε κινηματογραφικό ρυθμούς που σίγουρα προσφέρεται για ανάγνωση ετούτες τις νωχελικές ημέρες του καλοκαιριού.

Tuesday, July 17, 2012

Αστυνομικό Δελτίο


Η επιτυχία στις πωλήσεις και οι εξαιρετικές κριτικές που έλαβε το τελευταίο βιβλίο της Gillian Flynn Gone Girl (παρουσίαση εδώ) οδήγησαν τους παραγωγούς του Χόλιγουντ στην πόρτα της καλής συγγραφέως. Όπως πληροφορούμαι το ποσό που την πλήρωσαν για να μεταφέρουν το έργο της στη μεγάλη οθόνη υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο δολάρια. Το σενάριο θα υπογράψει η ίδια η συγγραφέας ενώ τη σκηνοθεσία θα αναλάβει η Reese Witherspoon. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη αν η τελευταία θα κληθεί να υποδυθεί και το ρόλο της Έιμι, ένα ρόλο πολύ απαιτητικό.

Το φλερτ των βρετανών με τη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία συνεχίζεται, έτσι αυτό το μήνα θα κυκλοφορήσουν στα αγγλικά τα μυθιστορήματα των Karin Fossum In the Darkness (τον Αύγουστο στις ΗΠΑ) και Arne Dahl The Blinded Man (κυκλοφόρησε πριν 10 μέρες στις ΗΠΑ) ενώ τον Οκτώβρη θα βγει στα ράφια το πρώτο μυθιστόρημα του Τζο Νέσμπο με πρωταγωνιστή τον Χάρι Χόλε The Bat.

Μια και αναφέρομαι στην σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία να πω ότι η τηλεοπτική διασκευή των μυθιστορημάτων του Χένινγκ Μάνκελ με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Wallander συνεχίζεται. Έχει φτάσει αισίως στον τρίτο κύκλο, που όπως και οι δύο προηγούμενοι θα καλύψει τρία μυθιστορήματα του συγγραφέα. Στο ρόλο του ιδιόρρυθμου επιθεωρητή ο Κέννεθ Μπράνα.

Ο Tom Williams έχει γράψει μια νέα βιογραφία του γνωστού συγγραφέα νουάρ αναγνωσμάτων Raymond Chandler, η οποία θα κυκλοφορήσει μεθαύριο με τίτλο Raymond Chandler: A Mysterious Something in the Light. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ανεξερεύνητες μέχρι τώρα πηγές, όπως ανέκδοτες επιστολές, κάποια από τα ποιήματά του και συνεντεύξεις με ανθρώπους μου είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επαφές με τον βιογραφούμενο.

Κλείνοντας το σημερινό δελτίο οφείλω να αναφέρω ότι οι αγγλόφωνες ιστοσελίδες που ασχολούνται με τον τομέα τοποθετούν το νέο μυθιστόρημα της J.K. Rowling The Casual Vacancy στην κατηγορία των βιβλίων μυστηρίου. Για να δούμε τι θα δούμε από τη μαμά του Χάρι Πότερ.

Monday, July 16, 2012

K.D. Calamur – Murder in Mumbai


Το Murder in Mumbai, που κυκλοφορεί αύριο σε eBook, είναι ένα από εκείνα τα αστυνομικά βιβλία που δεν προσπαθούν και τόσο να εντυπωσιάσουν με την πλοκή και τις ανατροπές τους, όσο να περιγράψουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαπράττεται κάποιο έγκλημα.

Όπως υποδηλεί και ο τίτλος αυτό το μυθιστόρημα καταπιάνεται μ’ ένα φονικό στη Βομβάη ή Μουμπάι, της Ινδίας. Ο συγγραφέας εξηγεί από την αρχή ότι θα χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της αφήγησης πότε το ένα, το αποικιοκρατικό, όνομα της πόλης, και πότε το άλλο, το παραδοσιακό, κι αυτό επειδή θέλει να μιλήσει στον αναγνώστη όχι μόνο για τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν εκεί, αλλά και για το διχασμένο χαρακτήρα του τόπου.

«Εδώ ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», αφήνει να εννοηθεί ένας από τους βασικούς ήρωες της ιστορίας, ο επιθεωρητής Βιτζάι Γκαϊγουώτ. «Όταν σκοτώνεται κάποιος πλούσιος στην πόλη ή κάποιος ξένος, δημιουργείται σάλος στα μέσα ενημέρωσης, αλλά όταν πεθαίνει κάποιος φτωχός, μετά βίας του αφιερώνουν, όταν και αν το κάνουν, ένα μονόστηλο».

Η ζωή λοιπόν στην πόλη υπολογίζεται με το μέγεθος της καταγωγής και της τσέπης, κι ας είναι η πλέον φιλελεύθερη στη χώρα.

Το θύμα σ’ αυτή την ιστορία είναι μια αμερικανίδα ονόματι Λιζ Μπέρτον, που μέχρι τη μοιραία ώρα ήταν επικεφαλής μιας μεταλλευτικής εταιρίας. Το πτώμα της το ανακαλύψαν κάτι παιδιά στα σκουπίδια, όπως φαίνεται μια ολόκληρη βδομάδα μετά από το θάνατό της, στη διάρκεια της οποίας έβρεξε τόσο πολύ, που έκανε όλους τους κατοίκους να μιλάνε για τους χειρότερους μουσώνες όλων των εποχών.

Η διερεύνηση του περιστατικού πέφτει στους ώμους του επιθεωρητή Βιτζάι, ο οποίος προτού καλά καλά πατήσει το πόδι του στον τόπο του εγκλήματος έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο μ’ ένα ξεπεσμένο, αλλά συμπαθή δημοσιογράφο, που ακούει στο όνομα Τζέι Γκανές.

Ο Τζέι είχε απολυθεί από την προηγούμενή του δουλειά επειδή είχε τολμήσει να τα βάλει με τους ισχυρούς της πόλης, προσπαθώντας να φέρει στο φως κάποιες περιπτώσεις διαφθοράς, να αναδείξει τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και να δείξει με το δάχτυλο διάφορους μεγαλοπαράγοντες που τα είχαν κάνει πλακάκια τόσο με τους ντόπιους βιομήχανους όσο και με τους γκάγκστερ.

Οι δυο τους θα κλείσουν μιαν καταρχήν συμφωνία ώστε να βοηθήσει ο ένας τον άλλο. Θα κάνουν ο καθένας τη δική του έρευνα, αλλά θα μοιράζονται όλες τις πληροφορίες που ανακαλύπτουν. Ο Τζέι ξέρει ότι ο Βιτζάι είναι αδιάφθορος, και ο Βιτζάι γνωρίζει ότι ο Τζέι είναι κάποιος που κρατά το λόγο του, οπότε ουσιαστικά δεν υπάρχει καμιά καχυποψία ανάμεσά τους.

Ωστόσο ο Τζέι δεν είναι ένας απ’ αυτούς τους δημοσιογράφους που τους αρέσει να κάθονται στο γραφείο και να περιμένουν τις ειδήσεις να πάνε να τους βρουν. Έτσι εκτός από το να διερευνά τα έργα και τις ημέρες του θύματος, θ’ αρχίσει να αναζητεί και τους εχθρούς της, εκείνους που θα ήθελαν να τη δουν νεκρή, και όπως θα αποδειχτεί κάθε άλλο παρά λίγοι είναι αυτοί.

Την ίδια ώρα θα συνεχίσει να δουλεύει και μια παλαιότερη υπόθεση που έχει να κάνει με ένα κύμα διαρρήξεων, εφτά τον αριθμό, που απέφεραν αρκετά λάφυρα στους κλέφτες, οι οποίοι όμως παραμένουν μέχρι εκείνη τη στιγμή ασύλληπτοι. Συνήθως όλο και κάτι ακούγεται για τα κλεφτρόνια στα στενά και στις αγορές της πόλης, αυτοί όμως, όποιοι κι αν είναι, πώς κατάφεραν και ξέφυγαν απ’ τις κεραίες των αρχών, αλλά κι από τ’ αυτιά του… δρόμου; Ο Τζέι θα προσπαθήσει να βρει τις δικές του απαντήσεις.

Ο συγγραφέας, με αφορμή ένα έγκλημα, μας ταξιδεύει σε μια πόλη που όλο αλλάζει και που όλο μένει η ίδια. Όπου οι φτωχοί ζουν υπό άθλιες συνθήκες, ενώ οι πλούσιοι, ειδικά οι νεόπλουτοι, μοιάζουν να έχουν χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου. Σε ό,τι αφορά τους τελευταίους, όπως φαίνεται, όλοι κοιμούνται με όλους, όλοι σχολιάζουν όλους και τίποτα δεν μοιάζει να σοκάρει τους σοκάρει. Τρώνε και πίνουν σχεδόν δίχως αναπαμό, και οργανώνουν πάρτι, και χτίζουν όλο και μεγαλύτερους ουρανοξύστες προσπαθώντας ο ένας να ξεπεράσει τον άλλο.

Οι δυο βασικοί του ήρωες είναι δύο άνθρωποι με αξιοπρέπεια, που τρέφουν σεβασμό στους πιο φτωχούς απ’ αυτούς και οι οποίοι όπου και όποτε μπορούν τους προσφέρουν ένα χέρι βοήθειας.

Το φονικό στη Βομβάη είναι ένα μυθιστόρημα με συνείδηση, που θα μπορούσε να διδάξει πολλά στον δυτικό αναγνώστη που όλο ακούει για τη μαγεία της Ανατολής, αλλά αρνιέται πεισματικά να αντικρίσει τις σκληρές πραγματικότητές της. Εξαιρετικό.

Friday, July 13, 2012

Mickey Spillane and Max Allan Collins – Skin


Ένα ακόμη βιβλίο που θα κυκλοφορήσει μοναχά σε ηλεκτρονική μορφή στις 17 του μήνα.

Το Skin ωστόσο δεν είναι μυθιστόρημα αλλά ένα εκτενές διήγημα, παρμένο από τα αρχεία του δημοφιλούς συγγραφέα νουάρ αναγνωσμάτων Μίκι Σπιλέιν. Ο Σπιλέιν, πριν πεθάνει το 2006, είχε αφήσει ρητές οδηγίες στη σύζυγό του να παραδώσει τα κατάλοιπά του στον φίλο και συνεργάτη του, Μαξ Άλλαν Κόλλινς. Οι δυο τους στη διάρκεια της μακρόχρονης συνεργασίας τους δούλεψαν μαζί στη δημιουργία διάφορων ανθολογιών και ταινιών, ακόμη και μιας σειράς κόμικς.

Ο Κόλλινς μετά το θάνατό του φίλου του άρχισε να επεξεργάζεται τα κείμενα που άφησε μισοτελειωμένα φεύγοντας ο τελευταίος. Ένα από αυτά τα κείμενα είναι και το Skin, μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον ήρωα-σήμα κατατεθέν του Σπιλέιν, Μάικ Χάμμερ, έναν θρυλικό πρώην μπάτσο, που μετά την αφυπηρέτησή του, άρχισε να δουλεύει σαν ιδιωτικός ντετέκτιβ.

Ο Χάμμερ λοιπόν, επιστρέφοντας ένα απόγευμα του Σεπτέμβρη στην πόλη από μια συνάθροιση στα βόρεια περίχωρα, ανακαλύπτει στην άκρη του δρόμου ένα διαμελισμένο πτώμα. Από τη στιγμή που δεν ανήκει πια στο αστυνομικό σώμα, κάνει αυτό που θεωρεί πιο σωστό: επικοινωνεί με τον αρχηγό του τμήματος ανθρωποκτονιών της Νέας Υόρκης, Πατ Τσέιμπερς, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην εν λόγω συνάθροιση. Εκείνος με τη σειρά του καλεί τους ντόπιους αστυνομικούς στο χώρο του εγκλήματος που δεν αργούν να καταφθάσουν, με μια νεαρή δημοσιογράφο, ονόματι Μέλοντι Άντερσον, στο κατόπι τους.

Η Μέλοντι μοιάζει κάπως σοκαρισμένη από το θέαμα, αλλά είναι σκληρό καρύδι. Το ίδιο όμως δεν μπορεί να ειπωθεί και για τον κάμεραμαν Τζέισον, ο οποίος με το που αντικρίζει το σκηνικό αδειάζει εκκωφαντικά τα περιεχόμενα του στομαχιού του. Καθώς συμβαίνουν αυτά ο Χάμμερ αναλογίζεται το θύμα: «Ήσουν κάποιος», σκέφτεται. «Στο διάολο, κάποτε ήμουν κι εγώ κάποιος», συμπληρώνει.

Όπως θ’ αποδειχτεί τα διασπαρμένα μέλη ανήκουν σε περισσότερα από ένα άτομα, ωστόσο το μοναδικό που μπορούν να αναγνωρίσουν είναι αυτό του παραγωγού του Broadway, Βίκτορ Κινγκ, του οποίου η εξαφάνιση είχε καταγγελθεί στην αστυνομία μια βδομάδα πριν.

Ο Χάμμερ, θέλει να αφήσει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και να μην αναμιχθεί καθόλου ο ίδιος στην υπόθεση, αλλά κάτι οι παλιές συνήθειες, κάτι οι συγκύριες, δεν του επιτρέπουν να το κάνει αυτό. Καταρχήν η νεαρή, πολύ νεαρή, χήρα του Κινγκ θέλει να τον προσλάβει για να διερευνήσει την υπόθεση, μετά τον παίρνει τηλέφωνο η Μέλοντι που του λέει ότι έχει ανακαλύψει κάτι και μετά είναι το… κουνούπι – αυτό που επιμένει να τον κεντρίζει μέχρι να λύσει το μυστήριο.

Τα πράγματα ωστόσο σύντομα θα γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα, καθώς ο σαδιστής δολοφόνος, όποιος κι αν είναι αυτός, θα χτυπήσει ξανά, και ο Χάμμερ θ’ αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την ψυχρή λογική και το ένστικτό του για να τον ανακαλύψει και να του δώσει ένα σκληρό μάθημα με τον ειδικό, δικό του τρόπο.

Μια καλογραμμένη ιστορία που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φίλους των νουάρ αναγνωσμάτων, με όλες τις μοιραίες γυναίκες και τους μη συμβατικούς ήρωές της.

Thursday, July 12, 2012

Martin Limón - The Joy Brigade


Τα γεγονότα που περιγράφονται στο νέο εξαιρετικό μυθιστόρημα του Martin Limón The Joy Brigade, που μόλις κυκλοφόρησε, διαδραματίζονται στην Κορεατική χερσόνησο στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όπου η κατάσταση, μετά το τέλος του πολέμου, εξακολουθεί να μοιάζει εκρηκτική. Η παρουσία στο νότο του αμερικανικού στρατού κάνει τους ντόπιους να νιώθουν όλο και πιο άβολα, ενώ στο βορρά τα πράγματα δεν είναι και καλύτερα καθώς ο Λαϊκός Στρατός φαίνεται να ετοιμάζεται για ένα μεγάλο γεγονός: μια μαζική επίθεση κατά του νότου με σκοπό την επανένωση της χώρας.

Οι αμερικανοί στρατηγοί νιώθουν να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και πιστεύουν ότι αν δεν κάνουν κάτι σύντομα η κατάσταση θα ξεφύγει εντελώς από τα χέρια τους. Γι’ αυτό και επιστρατεύουν τις υπηρεσίες του Τζορτζ Σουένιο, ενός μεξικανο-αμερικανού στρατονόμου, που βρίσκεται σε επ’ αόριστο απόσπαση εκεί. Η αποστολή που θα του αναθέσουν κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι: αυτή τη φορά δεν θα τον διατάξουν να βάλει σε τάξη μερικούς φαντάρους ή να επιλύσει κάποιες διαφορές εντός του σώματος, αλλά να επιχειρήσει να επιτύχει το θεωρητικά αδύνατο: να διεισδύσει στους ενδότερους κύκλους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βορείου Κορέας.

Γιατί να το κάνει αυτό; Για να πάρει στα χέρια του ένα αρχαίο χάρτη, που καταγράφει όλα τα μυστικά τούνελ, που υπάρχουν κάτω από την αποστρατικοποιημένη ζώνη, ανάμεσα στις δύο χώρες. Πώς θα το κάνει αυτό; Συναντώντας τη γυναίκα που τον έχει στην κατοχή της, τη Δόκτορα Γιονγκ, όπως την αποκαλεί, μια πρώην ερωμένη του που αναγκάστηκε να καταφύγει στο βορρά, αφού τη βάραιναν κατηγορίες για δολοφονίες στο νότο.

Τα πράγματα δείχνουν από την αρχή περίπλοκα, αλλά θα γίνουν ακόμη χειρότερα όταν θα καταφθάσει στο Βορειοκορεατικό λιμάνι του Νάμπο, μ’ ένα αλβανικό καράβι. Πρώτα πρέπει να καταφέρει να διαφύγει της προσοχής των αρχών του λιμανιού και μετά να συναντήσει έναν απογοητευμένο από την σκληρή πραγματικότητα ήρωα της επανάστασης, που θα τον οδηγήσει στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ. Εκεί θα συναντήσει την Γιονγκ, αλλά θα λάβει μέρος και σε ένα τουρνουά Ταεκβοντό με σκοπό να επιτύχει τους στόχους του. Πιο περίπλοκα, θα λέγαμε, δεν γίνεται!

Σύμφωνα μ’ ένα αρχαίο γνωμικό: Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, οι θεοί γελούν. Λοιπόν, οι θεοί θα έριχναν το γέλιο της ζωής τους αν έπαιρναν χαμπάρι τα σχέδια του Τζορτζ, καθώς αυτό δεν είναι ένα από εκείνα τα μυθιστορήματα, όπου αναρωτιέται κανείς αν κάτι μπορεί να πάει λάθος, αλλά όπου θα εκπλήττονταν αν τίποτα δεν πήγαινε στραβά.

Ακόμη και ο ήρωάς μας έχει τις αμφιβολίες του κατά πόσο μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή, αφού φοβάται ότι όχι μόνο θα συλληφθεί, αλλά πώς θα τον βασανίσουν κιόλας. Το σχέδιο είναι γελοίο, κι αυτό το ξέρει καλά, όλοι το ξέρουν, αλλά δεν έχει και άλλη επιλογή: είτε θα προσπαθήσει και, αν τα καταφέρει, θα σταματήσει ένα πόλεμο εν τη γενέσει του, ή δεν θα κάνει τίποτα και θα πληρώσει τα σπασμένα.

Προσπαθεί λοιπόν. Προσπαθεί σκληρά, απεγνωσμένα. Και πετυχαίνει. Κι αποτυγχάνει. Κι αυτό γιατί η αποστολή του έχει πολλές πτυχές, που έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας.

Στη διάρκεια του ταξιδιού του στην έρημη χώρα θα μάθει πολλά για τους ανθρώπους της, θ’ αντιμετωπίσει πολλούς κινδύνους και θα γνωρίσει την ευγένεια των ξένων, θα νιώσει την τρυφερότητα και το οδυνηρό κέντρισμα της εξαπάτησης.

Ο συγγραφέας μοιάζει να κατέχει τόσο καλά το θέμα του, ώστε τα γεγονότα που περιγράφει φαντάζουν λίγο πολύ αληθινά. Τον πόλεμο, τα τοπία, την τρέλα, τα περιγράφει με λέξεις, σε προτάσεις, πλούσιες μέσα στην απλότητά τους. Όσο για τους ήρωές του, είναι άνθρωποι γεμάτοι πάθη και με βαθιά πίστη σ’ αυτά που κάνουν, ακόμη και οι λιγότερο συμπαθείς από αυτούς, όπως η πανέμορφη και σαδίστρια λοχαγός Ρι Μι-σουκ και ο Φεγγαροκυνηγός (Moon Chaser), ένας άντρας με πολλά ελαττώματα και άλλα τόσα προτερήματα.

Ωστόσο αυτό το βιβλίο δεν είναι μόνο θρίλερ. Είναι και μια ιστορία για πατέρες και κόρες, για την τιμή εν καιρώ πολέμου αλλά και την ατίμωση, και, τέλος, για την αγάπη, στις πιο αγνές και τις πιο αποτρόπαιές της μορφές.

Η αγάπη είναι ομορφιά, η αγάπη είναι ζωή, αλλά την ίδια ώρα μπορεί να είναι ασχήμια και θάνατος. Οι διαφορετικές μορφές και εκδηλώσεις αγάπης που μαεστρικά μπλέκει μέσα στον ιστό της αφήγησης ο συγγραφέας, πού και πού προσφέρουν στον αναγνώστη μεγαλύτερες συγκινήσεις κι απ’ την ασταμάτητη δράση και τις πολλές ανατροπές.

Συστήνεται.

Wednesday, July 11, 2012

Timothy Hallinan – The Fear Artist


Το The Fear Artist του Τίμοθι Χάλλιναν που κυκλοφορεί στις 17 του μήνα είναι ένα θρίλερ υψηλών οκτανίων, που διαδραματίζεται στην Μπανγκόκ.

Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που διάβασα ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη χώρα που ζω και ίσως γι’ αυτό μου άρεσε τόσο. Δεν είναι μόνο το ότι περιγράφει πράγματα και καταστάσεις που γνώρισα από κοντά και λίγο πολύ έχω ζήσει όμως, είναι και το γεγονός ότι ο συγγραφέας μοιάζει να ξέρει την πόλη σαν την τσέπη του, έτσι ώστε τα γεγονότα που περιγράφει να φαίνονται λίγο πολύ αληθοφανή και να προσθέτουν αρκετά στην ιστορία του. Μου άρεσαν ιδιαίτερα οι περιγραφές των διάφορων ντόπιων-ξένων, αλλά και επισκεπτών, που τριγυρνούν στις πιο βρώμικες γειτονιές της πόλης και παριστάνουν ότι σοκάρονται απ’ όλ’ αυτά που βλέπουν.

Όπως και νάχει, αυτό είναι το πέμπτο βιβλίο σε μια σειρά από μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον Πόουκ Ράφφερτι, έναν αμερικανό που ζει στην Μπανγκόκ με την ιθαγενή γυναίκα του, Ρόουζ και την υιοθετημένη κόρη τους Μιάου, και ο οποίος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καταφέρνει πάντα να βάζει τον εαυτό του σε μπελάδες.

Αυτή τη φορά ωστόσο οι εν λόγω μπελάδες κυριολεκτικά πηγαίνουν και τον βρίσκουν και όπως φαίνεται δεν θα είναι και τόσο εύκολο να ξεφύγει απ’ αυτούς. Τι συμβαίνει; Καθώς βγαίνει από ένα μαγαζί, όπου πήγε να αγοράσει μπογιά για να βάψει το διαμέρισμά του, ένας άντρας, επίσης αμερικανός όπως όλα δείχνουν, πέφτει νεκρός στην αγκαλιά του, χτυπημένος από τις σφαίρες κάποιου αόρατου δολοφόνου. Προτού προλάβει να ξεψυχήσει ωστόσο καταφέρνει να ψιθυρίσει λίγες λέξεις στ’ αυτί του Πόουκ, ένα όνομα και μια τοποθεσία, και να τοποθετήσει ένα χαρτάκι στην τσέπη του.

Ο Πόουκ, όπως θα ανέμενε κανείς τα έχει χαμένα. Και σαν κι αυτό που συνέβηκε να μην ήταν αρκετό, καταφθάνει άμεσα στη σκηνή και ένα τηλεοπτικό συνεργείο. Εκτός λοιπόν κι αν έρθει ο κόσμος ανάποδα, θα γίνει έστω και για μια μέρα διάσημος, μια φήμη που καθόλου δεν επιθυμεί. Ωστόσο οι μπελάδες του δεν τελειώνουν εκεί, καθώς σύντομα κάνουν την εμφάνισή τους και δύο αστυνομικοί και πλακώνουν τις ερωτήσεις. Ο Πόουκ είναι φανερά εκνευρισμένος, αλλά προσπαθεί να κρατήσει την αυτοκυριαρχία του, αφού το ξέρει πολύ καλά ότι ο θύμος μόνο μεγαλύτερα προβλήματα θα μπορούσε να του δημιουργήσει.

Προς το παρόν θεωρείται μάρτυρας για το έγκλημα, αλλά κι αυτό σύντομα πρόκειται ν’ αλλάξει, αφού η περιέργεια και το πείσμα του θα πάρουν το πάνω χέρι και θα τον οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η μανία του να το παίζει ντετέκτιβ θα ανατρέψει τα πάντα στη ζωή του και θα τον υποχρεώσει να εγκαταλείψει όλα όσα έχει, όχι μόνο για να σώσει τον εαυτό του, αλλά και για να προστατέψει την οικογένειά του, που ευτυχώς όταν συμβαίνουν όλ’ αυτά βρίσκεται μακριά. Φυσικά αυτό δεν πάει να πει ότι θα παρατήσει τις έρευνές του. Αντίθετα θα τις συνεχίσει με μεγαλύτερη οργή και πείσμα.

Ακολουθώντας τον σ’ αυτήν την επίμονη και επίπονη διαδρομή του σε μπαράκια δίχως όνομα και καταγώγια, σε αγορές και σε δρομάκια, θα μάθουμε αρκετά πράγματα για την πόλη, αλλά και κάποια άλλα που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα στο Νότο, τα παιχνίδια των πρώην και νυν κατασκόπων, τις μεγάλες και κρυφές μπίζνες, ακόμη και για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Ο συγγραφέας μας παραδίδει μια εκρηκτική περιπέτεια που δεν απευθύνεται μόνο στους φίλους των θρίλερ, αλλά και στους αναγνώστες της λεγόμενης «ποιοτικής» λογοτεχνίας, αφού οι περιγραφές των τόπων και των ανθρώπων, των συνηθειών και των πρακτικών κάποιων, των λαθών και των παθών κάποιων άλλων, εμπλουτίζουν σε μεγάλο βαθμό την πλοκή αυτού του μυθιστορήματος και ως εκ τούτου και την αναγνωστική απόλαυση.

Tuesday, July 10, 2012

David Baldacci – The Simple Truth


Το The Simple Truth είναι ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα του επιτυχημένου συγγραφέα.

Εδώ έχουμε την ιστορία του Τζον Φισκ, ενός δικηγόρου του οποίου ο αδελφός βρίσκεται στυγνά δολοφονημένος, και του Ρούφους Χαρμς, κάποιου που ξόδεψε είκοσι πέντε χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που διέπραξε εν αγνοία του.

Όλα αρχίζουν όταν ο Χαρμς λαμβάνει ένα γράμμα από το στρατό, που ξαφνικά ρίχνει φως στα σκοτεινά μονοπάτια της μνήμης του, κάνοντάς τον να αντιληφθεί ότι για το φονικό που διέπραξε δεν έφερε ο ίδιος την ευθύνη, αλλά κάποια σκοτεινά κέντρα εξουσίας. Με τα νέα δεδομένα στην κατοχή του καλεί το δικηγόρο του και του ζητά να καταχωρήσει έφεση σχετικά με την υπόθεσή του στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο τελευταίος εσωκλείει σ’ ένα φάκελο τα στοιχεία και τα αποστέλλει στον προορισμό τους, αν και αμφιβάλλει κατά πόσο θα βρούνε το δρόμο τους προς τη δικαιοσύνη, αφού αυτά εμπλέκουν στη δολοφονία διάφορα σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής, στρατιωτικής και αστυνομικής σκηνής.

Ο φάκελος φτάνει στα χέρια του Μάικλ Φισκ, που δουλεύει στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο οποίος αντιλαμβανόμενος το μέγεθος και τη σοβαρότητα της υπόθεσης αποφασίζει να τη διερευνήσει προσωπικά προτού την καταχωρήσει στο σύστημα. Αυτό το μικρό ολίσθημα θα του στοιχίσει τη ζωή, αλλά θα σταθεί και η αφετηρία για ένα ντόμινο από γεγονότα που θα γκρεμίσουν πολλά είδωλα και θα βγάλουν στην επιφάνεια πολλά μυστικά και ψέματα.

Σ’ αυτή την ιστορία πραγματικότητα και ψευδαίσθηση βαδίζουν χέρι-χέρι και οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη, καθώς ο αδελφός του νεκρού, αποφασισμένος να διαλευκάνει την υπόθεση με κάθε κόστος, θα έρθει σε σύγκρουση με κάθε είδους εξουσία, θρυμματίζοντας τη δική του ζωή, αλλά και κάποιων άλλων ανθρώπων που κινούνται γύρω του. Μοναδικός συμπαραστάτης στο μοναχικό αυτό αγώνα θα σταθεί μια συνάδελφος του αδελφού του, που μοιάζει να βρίσκεται με τη σειρά της στο στόχαστρο κάποιων αδίστακτων εγκληματιών.

Αν και η «Απλή Αλήθεια» δεν μπορεί να συγκριθεί με κάποια μεταγενέστερα βιβλία του Μπαλτάτσι, όπως το «Κάμελ Κλαμπ» και τους «Συλλέκτες», είναι ένα αξιόλογο θρίλερ που κάνει φύλλο και φτερό τα κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ και βάφει κάθε άλλο παρά με φωτεινά χρώματα τα έργα και τις ημέρες της περιβόητης CIA.

Διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα και είναι ότι πρέπει για τις νωχελικές ημέρες του καλοκαιριού.

Monday, July 9, 2012

Richard Castle – A Raging Storm


Ο δεύτερος ηλεκτρονικός τόμος του μυθιστορήματος με πρωταγωνιστή τον Ντέρρικ Στορμ, A Raging Storm, αρχίζει μ’ αυτά τα λόγια: «Είχε το πτώμα ενός αμερικανού γερουσιαστή στα χέρια του».

Καλή αρχή, ε; Όπως αναφέραμε στην παρουσίαση του A Brewing Storm (παρουσίαση εδώ), ο Ντέρρικ Στορμ, πρώην πράκτορας, επέστρεψε εσπευσμένα στο πόστο του, έπειτα από απαίτηση του φίλου και μέντορά του Τζεντάια Τζόουνς. Ο Στορμ θα βοηθούσε στη διάσωση του γιου ενός γερουσιαστή ονόματι Θέρστον Γουΐνσλου, ο οποίος είχε απαχθεί από αγνώστους.

Τελικά τα πράγματα πήγαν τόσο στραβά που και ο νεαρός πέθανε, αλλά και ο γερουσιαστής έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός ελεύθερου σκοπευτή. Οι τελευταίες λέξεις που είπε στον Στορμ, προτού ξεψυχήσει ήταν: «Μίδας. Ο Τζεντάια Τζόουνς ξέρει».

Ο ήρωάς μας έμεινε αποσβολωμένος για μια στιγμή, αλλά μια και δεν διέθετε την πολυτέλεια του χρόνου, έπιασε αμέσως δουλειά. Βάλθηκε στο κυνήγι του δολοφόνου, που όπως φαίνεται πυροβόλησε τον γερουσιαστή από την ταράτσα του αρχηγείου της αστυνομίας στην Ουάσιγκτον.

Τα πράγματα όμως θα πάνε και πάλι στραβά κι ο Στορμ, παρέα με την πράκτορα του FBI, Έιπριλ Σάουερς, θα μείνουν ξανά με άδεια χέρια. Ωστόσο δεν θα μείνουν ανενεργοί, καθώς τα αφεντικά τους θα τους στείλουν στο Λονδίνο για να μιλήσουν με τον Ιβάν Πετρόβ, ένα αυτοεξόριστο ρώσο ολιγάρχη και ορκισμένο εχθρό του ρώσου προέδρου Όλεγκ Μπαρκόβσκι.

Ο Μπαρκόβσκι, όπως περιγράφεται από το συγγραφέα, μοιάζει μ’ ένα πιστό αντίγραφο του Πούτιν: λαϊκιστής, αυταρχικός και αποφασισμένος να γυρίσει τη χώρα στις ένδοξες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης, επιτρέποντας ωστόσο τη διεξαγωγή εκλογών και την ελεύθερη αγορά. Η ρητορική του συχνά στρέφεται κατά των ξένων οι οποίοι, όπως λέει, προσπαθούν να καταργήσουν τις παραδοσιακές αξίες των ρώσων.

Οι αμερικάνοι και οι βρετανοί δεν είναι εχθροί πια, αλλά ούτε κι ακριβώς καλοί φίλοι με τους ρώσους. Έτσι, με υπόγειο έστω τρόπο, με τρόπο δηλαδή που αν αποκαλυφθεί η ανάμιξή τους, θα μπορούν να αρνηθούν τα πάντα, προσπαθούν να βοηθήσουν τον Πετρόβ να προχωρήσει με τα σχέδιά του για υπονόμευση των σχεδίων του Μπαρκόβσκι.

Φτάνοντας λοιπόν στο Λονδίνο, οι Στορμ και Σάουερς θα πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά. Και σύντομα θ’ ανακαλύψουν ότι κάποιος σαμποτάρει την αποστολή τους εκ των ένδον. Δεν είναι μόνο ότι η άφιξη της Σάουερς αποκαλύπτεται στην τηλεόραση, είναι και το ότι κάποιοι βάζουν κοριούς στα δωμάτιά τους, τους ακολουθούν παντού, και οι άνθρωποι με τους οποίους μιλούν μοιάζουν να τους κρύβουν περισσότερα απ’ αυτά που τους λένε.

Ο Στορμ, σ’ αυτό το παιχνίδι είναι πολύ πιο έμπειρος από τη συνάδελφό του, αλλά στη διάρκεια των ημερών που θ’ ακολουθήσουν θα έρθουν, θέλοντας και μη παρέα, κατ’ επανάληψη πρόσωπο με πρόσωπο με διπλούς πράκτορες, εκπαιδευμένους δολοφόνους και προδότες, και θα προσπαθήσουν να διασώσουν ό,τι μπορεί να διασωθεί. Το μεγάλο τους πρόβλημα ωστόσο είναι ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανένα.

Η συνέχεια και το τέλος τον ερχόμενο μήνα με την κυκλοφορία του A Bloody Storm.

Παρουσιάσεις άλλων βιβλίων του συγγραφέα:

Heat Rises
Naked Heat

Saturday, July 7, 2012

Νέες κυκλοφορίες


Τα ακόλουθα βιβλία θα κυκλοφορήσουν στο εξωτερικό τις επόμενες δεκαπέντε μέρες.


10 Ιουλίου

Ben H. Winters - The Last Policeman

17 Ιουλίου

Timothy Hallinan - The Fear Artist. Το έχω διαβάσει ήδη και θα το παρουσιάσω εδώ. Το πέμπτο θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Πόουκ Ράφφερτι, το οποίο διαδραματίζεται στην Μπανγκόκ.

Peter Tremayne - Behold a Pale Horse

Jeanine Pirro - Sly Fox

James Lee Burke - Creole Belle

Janice Hamrick - Death Makes the Cut

Terri L. Austin - Diners, Dives & Dead Ends

18 Ιουλίου

Jeanne Glidewell - Haunted

19 Ιουλίου

J.I. Baker - The Empty Glass

Friday, July 6, 2012

Το τρέιλερ της ταινίας Jack Reacher

Σας δίνω πιο κάτω το επίσημο τρέιλερ της ταινίας Jack Reacher, που βασίζεται στο βιβλίο του Lee Child One Shot. Όπως διαβάζω αυτή θα είναι η πρώτη ταινία μιας τριλογίας με πρωταγωνιστή τον λογοτεχνικό ήρωα του συγγραφέα. Πάντως οι φίλοι του τελευταίου δεν είναι και πολύ ευχαριστημένοι με την επιλογή του Τομ Κρουζ για να τον ενσαρκώσει στη μεγάλη οθόνη. Είναι κοντοστούπης, λένε, κι αν κρίνει κανείς απ' τον Ρίτσερ των βιβλίων, έχουν απόλυτο δίκιο...


Thursday, July 5, 2012

Αστυνομικό Δελτίο


Ανακοινώθηκε η μικρή λίστα με τα βιβλία για το The Theakstons Old Peculier Crime Novel of the Year Award. Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 19 του μήνα και το νικητή θα αναδείξουν οι ψήφοι των αναγνωστών. Τα υποψήφια βιβλία είναι:


Now You See Me - S. J. Bolton
Where the Bodies are Buried - Chris Brookmyre

The Burning Soul - John Connolly
The End of the Wasp Season - Denise Mina
Black Flowers - Steve Mosby
Before I Go To Sleep - S. J. Watson



Μια και αναφερθήκαμε στο πιο πάνω βραβείο να πούμε ότι στη διάρκεια της απονομής θα δοθεί και ένα ειδικό βραβείο για τη μακροχρόνιά του προσφορά στο αστυνομικό μυθιστόρημα στον Colin Dexter, δημιουργό του Επιθεωρητή Μορς.

Ταινία θα γίνει το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Μπαλτάτσι Wish You Well. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά οι δημιουργοί θα κάνουν καλύτερη δουλειά απ' αυτήν που έκαναν στο Absolute Power, το οποίο ουσιαστικά έθαψαν, διά χειρός μάλιστα του Κλιντ Ίστγουντ. Το πρώτο βιβλίο φυσικά δεν ανήκει ακριβώς στον κανόνα των μυθιστορημάτων θρίλερ του συγγραφέα, αλλά περιέχει αρκετή αγωνία, μεγάλες ανατροπές και μικρές δόσεις δράσης. Ο κίνδυνος παραμονεύει ακόμη και στις πιο απομονωμένες βουνοπλαγιές της Βιρτζίνια.


Η Σερλοκομανία καλά κρατά στις ΗΠΑ. Όπως διαβάζουμε στις λίστες με τα πρώτα σε πωλήσεις DVD που έχουν να κάνουν με αστυνομικές σειρές ή ταινίες δράσης και μυστηρίου, ο αιωνόβιος ντετέκτιβ κρατά τρεις από τις πρώτες δέκα θέσεις: οι δύο είναι για τη νέα σειρά του BBC και η τρίτη (και πρώτη σε πωλήσεις) για την ταινία A Game of Shadows.


Για πρώτη φορά θα εκδοθεί σε ολοκληρωμένη μορφή το τελευταίο βιβλίο του Ντάσιελ Χάμετ The Thin Man. Η ημερομηνία κυκλοφορίας του είναι, προς το παρόν, η 6η Νοεμβρίου. Ζήτησα ήδη την ηλεκτρονική του έκδοση για παρουσίαση και ελπίζω να το έχω σύντομα στα χέρια μου.

Monday, July 2, 2012

Richard Castle – A Brewing Storm


Το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό βιβλίο θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί κατά κάποιο τρόπο υβρίδιο για την εποχή μας, κι αυτό γιατί έχει τη μορφή μίνι σήριαλ, θα ολοκληρωθεί δηλαδή σε τρεις συνέχειες.

Το θετικό είναι ότι η τιμή του κάθε τόμου είναι χαμηλή (δύο δολάρια παρά κάτι) οπότε η τιμή του τελικού προϊόντος θα είναι φθηνότερη από κάθε άλλο μυθιστόρημα.

Το A Brewing Storm αρχίζει με τον πρωταγωνιστή του, Ντέρρικ Στορμ, να κάθεται και να ψαρεύει σε κάποιο ρέμα στο Σίλβερ Κρικ της Μοντάνα. Ο Στορμ είναι ένας εν αποστρατεία πράκτορας της CIA, κι ο οποίος, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία, είναι νεκρός. Ο θάνατός του είναι η ασφάλειά του αφού στη διάρκεια της θητείας του στην Υπηρεσία, δημιούργησε πολλούς εχθρούς.

Ωστόσο θα συμβεί κάτι που θα τον αναγκάσει μετά από καιρό να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. Το πρώην αφεντικό του, Τζεντάια Τζόουνς, τον χρειάζεται. Ο Τζόουνς είναι επικεφαλής της Εθνικής Κατασκοπευτικής Υπηρεσίας και για να ζητήσει τα φώτα του πάει να πει ότι δεν έχει άλλη επιλογή.

Στην αρχή ο Στορμ αρνείται ν’ ακολουθήσει τους πράκτορες που στέλνει ο τελευταίος για να τον συνοδεύσουν στην πρωτεύουσα, αλλά όταν του αναφέρουν μια λέξη κλειδί, που σημαίνει πολλά γι’ αυτόν, αποφασίζει ότι δεν έχει επιλογή.

Φτάνοντας στην πόλη μαθαίνει ότι ο σκοπός της επιστροφής του, έστω και για λίγο, στη δράση είναι η απαγωγή του γιου ενός πανίσχυρου γερουσιαστή. Το FBI που είχε αναλάβει την υπόθεση τα έχει κάνει θάλασσα, η ζωή του απαχθέντος μοιάζει να κρέμεται από μια κλωστή και τώρα όλοι περιμένουν τον Στορμ να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά. Και όλοι τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία: ειδικά η πράκτορας του FBI, που μάλλον σε κάποιον από τους επόμενους τόμους θα μετατραπεί σε ερωμένη του, Έιπριλ Σάουερς.

Ο Στορμ λοιπόν θα επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου, στη διάρκεια του οποίου θ’ ανακαλύψει πολλά και ανησυχητικά. Δεν είναι μόνο ότι του κρύβουν πολλά μυστικά, δεν είναι μόνο ότι η CIA και το FBI τον παρακολουθούν στενά, είναι και το ότι σ’ αυτή την υπόθεση εμπλέκονται πολλοί  ύποπτοι ή και πάνω από κάθε υποψία χαρακτήρες.

Προτού περάσει και πολύς καιρός θα αρχίσει ν’ αμφισβητεί τους πάντες και τα πάντα, ακόμη και τον φίλο και πρώην αφεντικό του Τζόουνς, και έχοντας εμπιστοσύνη μοναχά στο ένστικτό του, θα προσπαθήσει να βρει ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω απ’ αυτά που συμβαίνουν.

Όπως λέει και ο λαός, πίσω έχει η γάτα την ουρά, αλλά πάνω που πάει να μάθει την αλήθεια, συμβαίνει κάτι που ανατρέπει τα πάντα.

Άφθονη δράση και πολλές ανατροπές που κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Ο δεύτερος τόμος της σειράς, A Raging Storm, κυκλοφορεί αύριο, κι αν βρω το χρόνο θα τον παρουσιάσω από βδομάδας ή λίγο πιο μετά.



Του ίδιου συγγραφέα:

Naked Heat
Heat Rises