Friday, August 31, 2012

Τα πρώτα σε πωλήσεις αστυνομικά βιβλία στις ΗΠΑ


Τα πρώτα σε πωλήσεις αστυνομικά βιβλία στις ΗΠΑ τις τελευταίες εφτά μέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι:

1. Gillian Flynn - Gone Girl
2. M.L. Stedman - The Light Between Oceans
3. Tana French - Broken Harbor
4. Deborah Harkness - Shadow of the Night
5. Louise Penny - The Beautiful Mystery
6. James Lee Burke - Creole Belle
7. Brad Thor - Black List 
8. Dean Koontz - Odd Apocalypse
9. Tess Gerritsen - Last to Die
10. Daniel Silva - The Fallen Angel
11. Kathy Reichs - Bones Are Forever
12. Alan Furst - Mission to Paris
13. Michael Koryta - The Prophet
14. William Kent Krueger - Trickster's Point
15. James Patterson and Michael Ledwidge - I, Michael Bennett

Να αναφέρουμε ότι ο πιο πάνω κατάλογος περιλαμβάνει μοναχά τους τίτλους που κυκλοφόρησαν με σκληρό εξώφυλλο και όχι τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους.

Thursday, August 30, 2012

Miyuki Miyabe – Crossfire


Η Μιγιούκι Μιγιάμπε είναι η μεγάλη κυρία της σύγχρονης ιαπωνικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία της πουλάνε χιλιάδες αντίτυπα, ενώ μεταφράζονται το ένα μετά το άλλο στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες. Αν δεν κάνω λάθος στα ελληνικά κυκλοφορεί μοναχά το All She Was Worth με τον τίτλο «Η πύρινη άμαξα». Την παρουσίασή του μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

 Στο Crossfire τώρα. Η νεαρή και όμορφη Τζάνκο Αόκι γεννήθηκε με το δώρο ή την κατάρα της πυροκίνησης. Μπορεί, δηλαδή, απλά με τη δύναμη της θέλησής της ν’ ανάβει φωτιές. Εξαιτίας του χαρίσματός της ζει μια μοναχική ζωή, αφού δεν τολμά να αποκαλύψει σε κανέναν το μυστικό της, μια και πολύ πιθανόν να έθετε σε κίνδυνο όποιον τον πλησίαζε.

Ωστόσο όσο περνά ο καιρός, τόσο αυξάνεται και η δύναμή της με αποτέλεσμα να νιώθει την ανάγκη να την εκτονώνει όλο και πιο συχνά. Ρίχνει μερικές εκκενώσεις στη μπανιέρα της, ανάβει κεριά και τσιγάρα με τη σκέψη της, αλλά αυτά δεν είναι αρκετά. Έτσι, κάθε τόσο, επισκέπτεται ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, όπου υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή, και εκτονώνει εκεί την ενέργειά της.

Στην τελευταία της ωστόσο επίσκεψη τα πράγματα δε θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, αφού καθώς είναι έτοιμη να βάλει φωτιά στα νερά, ακούει κάποιους να μπαίνουν στο κτήριο. Κρύβεται και τους παρακολουθεί, αλλά όχι για πολύ αφού, όπως σύντομα θ’ αντιληφθεί, σκοπός τους είναι να σκοτώσουν έναν νεαρό και να θάψουν το πτώμα του εκεί. Λίγο προτού αρχίσει να τους πλησιάζει, με σκοπό να εμποδίσει τα σχέδιά τους, ένας απ’ αυτούς την εντοπίζει, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια σκηνή πανικού: ρίχνει τις φωτιές της και καίει τρεις απ’ αυτούς, αλλά ο τέταρτος προλαβαίνει να πυροβολήσει τόσο αυτήν όσο και τον άντρα που έσυραν εκεί μέσα, και να διαφύγει.

Η Τζάνκο, φτάνει έρποντας κοντά του, κι εκείνος με την τελευταία του ανάσα της λέει ότι έχουν απαγάγει και την κοπέλα του. Οργισμένη όσο ποτέ άλλοτε, αποχωρεί όπως όπως από τη σκηνή του εγκλήματος, αποφασισμένη να βρει τον τέταρτο άντρα και να τον σκοτώσει, σώζοντας την ίδια ώρα τη ζωή της άγνωστης γυναίκας. Όχι, οι δολοφονίες που ήδη διέπραξε κι αυτή που σχεδιάζει δεν την ενοχλούν καθόλου, αφού δεν τις θεωρεί εκδίκηση, αλλά απονομή δικαιοσύνης. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που παίρνει το νόμο στα χέρια της. «Όποιος προσκολλάται στο κακό με δική του ελεύθερη επιλογή είναι κακός κι ο ίδιος», σκέφτεται. Η ίδια δεν είναι, αφού χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της για το καλό, για να ξαλαφρώσει την κοινωνία από τα διάφορα αποβράσματά της.

Καθώς συμβαίνουν όλ’ αυτά μια ντετέκτιβ της πυροσβεστικής, που είχε διερευνήσει στο παρελθόν ένα παρόμοιο περιστατικό αρχίζει, με τη βοήθεια ενός ιδιόρρυθμου συναδέλφου της, μια έρευνα για ν’ ανακαλύψει ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω απ’ αυτές τις απανθρακώσεις. Ο άντρας της μιλάει για την πυροκίνηση, αλλά δεν μπορεί να χωρέσει στο μυαλό της η ιδέα, τη θεωρεί ένα κακόγουστο αστείο. Κι ας όλα δείχνουν ότι αυτή αποτελεί απτή πραγματικότητα, κι όχι μια απλή θεωρία.

Η Τζάνκο είναι μία από τις καλά «δουλεμένες» ηρωίδες της αστυνομικής λογοτεχνίας. Καθώς παρακολουθούμε τον αγώνα της να επιβιώσει σ’ ένα κόσμο σκληρό, μεταμορφώνοντας το κακό σε καλό, τις μεγάλες πτώσεις και απογοητεύσεις της, τις προδοσίες που υπέστηκε και τις τύψεις που κουβαλά από ένα μακρινό παρελθόν, δεν μπορούμε παρά να τη συμπαθήσουμε. Αν μας θυμίζει κάποια ηρωίδα της δυτικής λογοτεχνίας αυτή είναι η Λισμπέθ Σαλάντερ του Στιγκ Λάρσον. Το μόνο που η Μιγιάμπε είναι πολύ καλύτερη συγγραφέας απ’ τον τελευταίο, και έτσι τα ψυχολογικά της πορτραίτα ξεπερνούν σε επιδεξιότητα τα δικά του.

Wednesday, August 29, 2012

Desirée Bombenon – The Offering


Το The Offering, που κυκλοφόρησε χθες, καταπιάνεται με μία από τις περιπέτειες ενός κάθε άλλο παρά συνηθισμένου ζευγαριού, που όταν δεν ξοδεύει το χρόνο του επιτηρώντας τις διάφορες επιχειρήσεις του, λειτουργεί σαν μια ιδιότυπη ομάδα διωκτών του εγκλήματος.

Όλα αρχίζουν ένα δειλινό, παραμονές πρωτοχρονιάς, στο νησί Ολίνα, στη Χαβάη, όπου η Αμάντα και ο Τζέικ προσπαθούν να απολαύσουν λίγο χρόνο γαλήνης και νηνεμίας. Ο τελευταίος κάνει κάτι στο φορητό υπολογιστή του, ενώ η πρώτη απλά κάθεται δίπλα του και απολαμβάνει την εξωτική ομορφιά του μέρους, αναθυμούμενη την ίδια ώρα την ιστορία της: τα νιάτα και τις σπουδές της, το πώς γνώρισε αυτό τον άντρα που θα γινόταν ο «ένας και μοναδικός» στη ζωή της, το πώς παντρεύτηκαν κι απέκτησαν παιδιά, τις επιχειρήσεις που τους έκαναν πλούσιους και ισχυρούς, τις περιπέτειές τους.

Οι Μπάνον δεν είναι ένα συνηθισμένο ζευγάρι. Όντως έχουν πολλά λεφτά και όντως δεν χρειάζεται να δουλεύουν τώρα πια, και ναι, η τύχη τους έχει χαρίσει περισσότερες από μία φορά την εύνοιά της, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι είναι ικανοποιημένοι – πάντα ζητούν κάτι περισσότερο, κάτι διαφορετικό, μια νέα πρόκληση, μια καινούρια περιπέτεια. Μια περιπέτεια που δεν ζουν αυτή τη στιγμή.

Αυτό ωστόσο πρόκειται σύντομα ν’ αλλάξει, η Αμάντα είναι σίγουρη, το νιώθει βαθιά μέσα της. Και όπως θα αποδειχτεί έχει δίκιο, καθώς θα λάβει ένα τηλεφώνημα που θα ανατρέψει τα πάντα. Ο άντρας που θα επικοινωνήσει μαζί της είναι ο Μπέρνι Ράιτ, ένας πρώην αστυνομικός και φίλος από τα παλιά, ο οποίος θα την πληροφορήσει ότι η τέως σύζυγός του Γκέιλ και η κόρη του Τέιλορ, έχουν εξαφανιστεί.

Οι γυναίκες, συνοδευόμενες από τον νέο σύντροφο της πρώτης, αναμένονταν να φτάσουν στο Μεγάλο Νησί, δυο μέρες πριν, όπως και έγινε, αλλά από τη στιγμή εκείνη και μετά τα ίχνη τους έχουν χαθεί. Ο Μπέρνι φοβάται ότι έχουν πέσει θύματα απαγωγής, και αν και διατηρεί καλές σχέσεις με τις αρχές του νησιού, θα ένιωθε καλύτερα αν αναμιγνύονταν και οι Μπάνον στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Άλλο που δεν θέλουν. Ο Τζέικ, που τυγχάνει και πιλότος, νοικιάζει αμέσως ένα μικρό αεροπλάνο και πετάνε για το Μεγάλο Νησί, όπου θα συναντήσουν τον ντετέκτιβ Ταό, που είναι επικεφαλής των ερευνών, προτού ακολουθήσουν τη δική τους ξεχωριστή πορεία, που βασισμένη στο αλάνθαστο ένστικτο της Αμάντα, θα τους οδηγήσει στα ίχνη των απαγωγέων.

Στο μεταξύ, μέσα από ένθετα κεφάλαια, θα μάθουμε αρκετά πράγματα για έναν από αυτούς, τον Κάρλος, μια βασανισμένη ψυχή, που λόγω της χρόνιας κακοποίησης έφτασε στα όρια της παράνοιας, αλλά και κατιτίς για τον Λιαγκ, τον μέντορά του. Την ίδια ώρα θα έχουμε την ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά σε κάποιες από τις θεωρίες συνομωσίας που έχουν να κάνουν με το 2012 και το τέλος του κόσμου.

Από κει και πέρα δράση: δράση στα βουνά, σε σπηλιές, σε ποτάμια και στον αέρα, μικρές ανατροπές και ένα όχι και τόσο απροσδόκητο τέλος.

Ένα βιβλίο που διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα, το οποίο όμως δεν θα έλεγα ότι διεκδικεί λογοτεχνικές δάφνες. Ένας καλός επιμελητής θα έβρισκε πολλά να διορθώσει εδώ και θα αφαιρούσε και κάποιες από τις φλυαρίες και γενικότητες, που κλέβουν κάτι από τη ροή της αφήγησης.

Tuesday, August 28, 2012

Tess Gerritsen – Last to Die


Το Last to Die είναι, μπορώ να πω, ένα από εκείνα τα βιβλία που πραγματικά απόλαυσα για περισσότερους από ένα λόγους: η πλοκή είναι εξαιρετική, οι χαρακτήρες μαεστρικά σκιαγραφημένοι, το θέμα σκληρό και απόλυτα ανθρώπινο, και σε ό,τι αφορά τις οικογενειακές σχέσεις, εδώ μιλάμε για τους Ριζόλι, οι καταστάσεις είναι εξωφρενικά χιουμοριστικές.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αυτή είναι η ιστορία τριών παιδιών των οποίων οι ζωές συνδέονται μ’ ένα μοναδικό, πλην τραγικό, τρόπο: οι γονείς και των τριών σκοτώθηκαν χρόνια πριν, ενώ οι θετοί τους γονείς έπεσαν επίσης θύματα δολοφονικών επιθέσεων μόλις πρόσφατα. Αυτή είναι η ιστορία της Κλαιρ, ενός κοριτσιού δεκατριών χρόνων, που δέχτηκε ένα πυροβολισμό στο κεφάλι και επιβίωσε, μα «δεν ξέρει που ανήκει». Κι αυτή είναι η ιστορία του Τέντι, ενός παιδιού που φαντάζει πολύ πολύ παράξενο, αλλά που απλά πάσχει από το σύνδρομο του Άσμπεργκερ. Τέλος είναι η ιστορία του Γουίλ, ενός αγοριού που δεν απολαμβάνει τίποτα περισσότερο στον κόσμο από το να παρατηρεί με το τηλεσκόπιό του τους νυχτερινούς ουρανούς αναζητώντας ν’ ανακαλύψει κάποιο νέο κομήτη, τον οποίο θα ονομάσει Νιλ, προς τιμή του μακαρίτη του πατέρα του.

Αυτά τα τρία παιδιά χτυπήθηκαν αλύπητα από τη μοίρα δυο φορές, αλλά όπως φαίνεται, το άτομο που βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις δεν θα βρει αναπαμό αν δεν τα βγάλει πρώτα κι αυτά από τη μέση. Αλλά, γιατί;

Την απάντηση σ’ αυτό το γρίφο θ’ αναγκαστούν ν’ αναζητήσουν οι δύο καλές φίλες Δρ. Μάουρα Άισλς και ντετέκτιβ Τζέιν Ριζόλι. Η δική τους ανάμιξη στην υπόθεση θα αρχίσει όταν θα κληθούν στην σκηνή ενός μακελειού, που έλαβε χώρα σ’ ένα αρχοντικό, σε μια από τις πιο ακριβές γειτονιές της Βοστώνης. Το ευτύχημα είναι ότι ο δολοφόνος δεν τους σκότωσε όλους. Ο μοναδικός επιβιώσας είναι ένα παιδί – ένα από τα τρία που αναφέραμε πιο πάνω, που κρύφτηκε κάτω από ένα κρεβάτι, και έτσι ξέφυγε της προσοχής του εγκληματία.

Επικεφαλής στη διερεύνηση της υπόθεσης δεν θα τοποθετηθεί η Ριζόλι, αλλά ο ντετέκτιβ Ντάρεν Κρόου, κάποιος που κάθε άλλο παρά συμπαθεί η πρώτη. Είναι πολύ αλαζόνας για τα γούστα της, βιάζεται πάντα να βγάλει συμπεράσματα και είναι σφόδρα ερωτευμένος με τις τηλεοπτικές κάμερες. Βασικά δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την προσωπική του προβολή, παρά για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Καθώς η Μάουρα ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τις ερημιές του Μέιν -όπου διαδραματίζεται ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας- για να συναντήσει τον Τζούλιαν «Ρατ» Άτκινς, ένα αγόρι με το οποίο έζησε μια μεγάλη περιπέτεια ένα χρόνο πριν, η Τζέιν παραμένει στη Βοστώνη και προσπαθεί να διαλευκάνει το έγκλημα, υπό τις οδηγίες του Κρόου, που φαίνεται να πιστεύει ακράδαντα ότι ξέρει ποιος ευθύνεται για το μακελειό, από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι τόσο απλά όσο δείχνουν. Τα στοιχεία μάλλον περιπλέκουν περισσότερο παρά ρίχνουν φως στην υπόθεση, και όπως θα φανεί στην πορεία το στυγερό έγκλημα δεν υπήρξε απλά προϊόν ατυχών συγκυριών. Η υπόθεση φτάνει σχετικά εύκολα στη φαινομενική επίλυσή της, αλλά τόσο η Τζέιν όσο και ο προϊστάμενός της, πιστεύουν ότι πίσω έχει η γάτα την ουρά. Έτσι τώρα εξαρτάται από αυτήν και μονάχα αυτήν η ανακάλυψη της αλήθειας, γεγονός που θα την οδηγήσει ξανά και ξανά μακριά από την πόλη. Μια πόλη την οποία μισά, μα και που της λείπει. Τη μισά επειδή ο άπιστος πατέρας της αποφάσισε να επιστρέψει στη ζωή τους, ανατρέποντας τα πάντα και φέρνοντάς την ίδια και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας στα όρια νευρικής κρίσης. Την αγαπά επειδή εκεί βρίσκεται ο άντρας και η δύο χρόνων κόρη της.

Σ’ αυτό το μυθιστόρημα έχουμε ένα αιμοδιψή εκδικητή, μυστικές εταιρίες, πανέξυπνα παιδιά, βασανισμένες ψυχές, μυστικά και ψέματα και άφθονη δράση, που κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα. Και είναι ακριβώς εκεί, λίγο πριν το τέλος, που τίθεται και το ερώτημα που στη διάρκεια της πορείας αναδύεται ξανά και ξανά στο μυαλό του αναγνώστη: Ποιος θα μας σώσει απ’ τους σωτήρες;

Ένα από τα καλύτερα θρίλερ της χρονιάς. Κυκλοφορεί σήμερα, 28 Αυγούστου 2012.

Monday, August 27, 2012

Chuck Wendig – Mockingbird


«Η δύναμη και η σοφία είναι δημιουργήματα του πόνου (ή του τραύματος», διαβάζουμε στο νέο μυθιστόρημα του Chuck Wendig Mockingbird, που κυκλοφορεί αύριο.

Το βιβλίο μας αφηγείται την ιστορία της Μίριαμ Μπλακ, μιας νέας γυναίκες στην οποία έχει δοθεί ένα δώρο-άδωρο, μια παράδοξη ικανότητα, την οποία η ίδια περισσότερο σαν κατάρα νιώθει παρά σαν ευλογία. Η κοπέλα, είναι κατά κάποιο τρόπο μέντιουμ, ένα πολύ εξειδικευμένο μέντιουμ: κάθε φορά που αγγίζει κάποιον μπορεί να προβλέψει πού ακριβώς και πώς αυτός ή αυτή θα πεθάνει.

Η Μίριαμ είναι δυστυχισμένη, αφού προσπαθεί απεγνωσμένα να προσαρμοστεί σε μια ζωή που εμφανώς δεν της ταιριάζει. Εδώ και καμπόσο καιρό ζει σ’ ένα τροχόσπιτο με τον καλύτερό της φίλο και περιστασιακό εραστή, τον μονόφθαλμο Λούις. Ο τελευταίος προσπαθεί να εξασφαλίσει για πάρτη της κάποιου είδους σταθερότητα, αλλά η σταθερότητα και η συνήθεια δεν της πάνε, από τη στιγμή που βασανίζεται από όλ’ αυτά τα οράματα, που της κλέβουν τη ζωή λίγο λίγο. «Θέλει να πάει σπίτι. Και θα πήγαινε, αν ήξερε μοναχά τι πάει να πει αυτό…» Όσο για τον Λούις, παρά τα όσα κάνει γι’ αυτήν, δεν τον αντέχει πια, ή μάλλον δεν αντέχει να ζει μαζί του, αφού: «Με θες να γίνω κάποια που δεν είμαι», τον κατηγορεί.

Τι να κάνει, λοιπόν; Μαζεύει τα μπογαλάκια της και φεύγει θέλοντας να «αφοσιωθεί στην έλλειψη αφοσίωσής» της. Η ζωή στο δρόμο δεν την φοβίζει, είναι σκληρό καρύδι αυτή, ξέρει πώς να διαχειρίζεται τους ανθρώπους και τις καταστάσεις.

Ο δρόμος όμως προς την ελευθερία είναι μακρύς, και η τύχη φέρνει τα πράγματα έτσι ώστε το πρώτο αυτοκίνητο που σταματά για να την πάρει, καθώς κάνει οτοστόπ, να ανήκει στον Λούις. Ταξιδεύουν για λίγο μαζί, μετά τσακώνονται και πήδα έξω από τ’ αμάξι, προτού συναντηθούν και πάλι ώρες μετά σ’ ένα φαγάδικο. Τότε ακριβώς είναι που ο φίλος της την πείθει να τον ακολουθήσει σ’ ένα σχολείο για να συναντήσει μια δασκάλα, που νιώθει σίγουρη ότι σύντομα πρόκειται να πεθάνει. Αυτή η γυναίκα είναι πρόθυμη να την πληρώσει μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσει το προαίσθημά της.

Η άφιξη της Μίριαμ στο εν λόγω σχολείο αποτελεί και την αφετηρία για μια μεγάλη και επικίνδυνη περιπέτεια. Η κοπέλα νιώθει το θάνατο να κόβει βόλτες στους διαδρόμους του κτηρίου, και αν και η ίδια αποκαλεί τον εαυτό της «ένα δηλητηριώδες χάπι», δεν της αρέσει να βλέπει τους ανθρώπους να πεθαίνουν – ειδικά όταν αυτοί είναι πολύ νέοι. Είναι σίγουρη ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας δολοφόνος στο σχολείο και είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει ποιος είναι και να σώσει τις ζωές των αθώων θυμάτων.

Φυσικά αυτό δεν θα αποδειχτεί εύκολη υπόθεση, αφού θα βρει πολλά εμπόδια να υψώνονται στο δρόμο της, θα αναγκαστεί να δώσει περισσότερες από μία μάχη με τους μέσα της δαίμονες και την κακία των ανθρώπων, και θα υποχρεωθεί να κοιτάξει για πρώτη φορά κατάματα το δικό της παρελθόν για να κατανοήσει όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω της.

«Ο μόνος τρόπος για να εμποδίσεις το θάνατο είναι να του δώσεις τροφή (ζωή)», διαβάζουμε κάπου, κι αυτό ακριβώς είναι που σκοπεύει να κάνει η Μίριαμ: να θυσιάσει τους ένοχους για να σώσει τους αθώους. Σ’ αυτό της τον αγώνα δεν θα είναι μόνη, αλλά θα έχει τη συμπαράσταση τόσο του αιώνια πιστού σ’ αυτήν Λούις, όσο και της δασκάλας, της οποίας τους φόβους ή μάλλον τις ελπίδες επιβεβαίωσε.

Εδώ έχουμε ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που αναμιγνύει περίτεχνα τα λογοτεχνικά είδη του αστυνομικού αναγνώσματος και των βιβλίων φαντασίας, και το οποίο προσφέρει στον αναγνώστη αρκετές μεγάλες συγκινήσεις, άφθονη δράση και μερικές στιγμές καθαρόαιμης ποίησης ή και μαγείας. Συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Friday, August 24, 2012

Τα πρώτα σε πωλήσεις αστυνομικά βιβλία στις ΗΠΑ


Τα πρώτα σε πωλήσεις αστυνομικά βιβλία στις ΗΠΑ τις τελευταίες εφτά μέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι:

1. Gillian Flynn - Gone Girl
2. M.L. Stedman - The Light Between Oceans 
3. Deborah Harkness - Shadow of the Night
4. Tana French - Broken Harbor
5. Daniel Silva - The Fallen Angel
6. Brad Thor - Black List 
7. Dean Koontz - Odd Apocalypse
8. James Lee Burke - Creole Belle
9. Alan Furst - Mission to Paris
10. Ruth Rendell - The St. Zita Society
11. James Patterson and Michael Ledwidge - I, Michael Bennett
12. William Kent Krueger - Trickster's Point
13. Carlos Ruiz Zafón - The Prisoner of Heaven
14. Laura Lippman - And When She Was Good
15. Michael Koryta - The Prophet

Να αναφέρουμε ότι ο πιο πάνω κατάλογος περιλαμβάνει μοναχά τους τίτλους που κυκλοφόρησαν με σκληρό εξώφυλλο και όχι τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους.

Thursday, August 23, 2012

Natsuo Kirino – Grotesque


Το Grotesque είναι ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα από μια μεγάλη κυρία της γιαπωνέζικης λογοτεχνίας. Πρόκειται για την ιστορία τριών γυναικών κι ενός μετανάστη. Οι δύο είναι πόρνες, οι δύο είναι αδελφές, αλλά δεν είναι κι οι δύο αδελφές πόρνες. Σας σύγχυσα; Το βιβλίο δεν θα σας συγχύσει, θα σας ταράξει λίγο, αλλά αυτό είν’ όλο.

Αλλά, ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή. Δύο πόρνες βρίσκονται δολοφονημένες στο Τόκιο και όλες οι υποψίες πέφτουν στους ώμους ενός φτωχού μετανάστη από την Κίνα, κάποιου φαινομενικά αθώου άντρα, που ωστόσο κρύβει ένα φοβερό μυστικό, και που ομολογεί ότι διέπραξε ένα από τα εγκλήματα. Τις δύο γυναίκες ενώνει ένα νήμα από το παρελθόν, καθώς πρωτογνωρίστηκαν χρόνια πριν σ’ ένα σχολείο για προνομιούχα παιδιά.

Η Γιουρίκο ήταν από τότε μια πανέμορφη κοπέλα, σαν ψεύτικη κούκλα, κόρη άγνωστου πατρός, που είχε την πορνεία στο αίμα της από μικρή. Γι’ αυτό και άρχισε να εκδίδεται από τον καιρό που ήταν στο σχολείο, χρησιμοποιώντας χωρίς δισταγμό το σώμα και τη μαγευτική της εμφάνιση για ν’ αποκτήσει όσο περισσότερο χρήμα και δύναμη μπορούσε. Κανείς δεν μπορούσε να της αντισταθεί εκτός από ένα αγόρι που ήταν ομοφυλόφιλο, χωρίς καλά-καλά να το καταλαβαίνει. Αυτός θα γινόταν κι ο «προστάτης» της. Θα της έβρισκε πελάτες και θα έπαιρνε ποσοστά απ’ τα κέρδη.

Απ’ την άλλη μεριά η Καζούε ήταν μια μέτριας εμφάνισης κοπέλα, αλλά έξυπνη πολύ, που γνώρισε πολλές ταπεινώσεις στη ζωή της. Αυτή θα έκανε ό,τι περνούσε απ’ το χέρι της για να γνωρίσει την καταξίωση, αλλά το παρουσιαστικό της δεν θα της επέτρεπε ποτέ να αποκτήσει τον άντρα που ποθούσε. Αυτό και κάτι άλλο.

Την ιστορία των δύο κοριτσιών τη μαθαίνουμε μέσα από τα ημερολόγιά τους, αλλά και τις αφηγήσεις της πικρόχολης αδελφής της Γιουρίκο, η οποία κατηγορεί την τελευταία για όλα τα κακά της μοίρας της.

Η Κιρίνο, όμως, δεν αρκείται στις πιο πάνω, θέλει να μας μιλήσει όσο περισσότερο γίνεται και για το δολοφόνο. Έτσι, με οδηγό την κατάθεσή του στο δικαστήριο, μαθαίνουμε πώς ξεκίνησε, όπως εκατομμύρια άλλοι συμπατριώτες του, από ένα χωριό στην Κίνα, με σκοπό να πιάσει την καλή στη μεγάλη πόλη. Μέσα από μια μακροσκελή αφήγηση, που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του βιβλίου, μαθαίνουμε για τις δυσκολίες της αποστολής του, καθώς μαζί του ήταν κι η μικρή του αδελφή, τις κακουχίες τις οποίες υπέστησαν, την εκμετάλλευση της οποίας έτυχαν στη χώρα τους, αλλά και την τραγική κατάληξη της πορείας τους προς την Ιαπωνία.

Μ’ αυτά κι αυτά η συγγραφέας μοιάζει να καταβυθίζεται στις ψυχές των ηρώων της, να τις ξεψαχνίζει, να προσπαθεί να φέρει σιγά-σιγά στο φως τα πιο μύχιά τους μυστικά. Και τέτοια κρύβουν πολλά. Όχι, το Grotesque δεν είναι ένα βιβλίο μεγάλων ανατροπών, αλλά ένα μυθιστόρημα χαρακτήρων και κοινωνικού προβληματισμού. Όπως και η Μιγιάμπε, η Κιρίνο βάζει το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο της ιαπωνικής κοινωνίας, αναδεικνύει τα στραβά της, μιλά χωρίς κανένα ενδοιασμό για τις διαστροφές της. Την παρουσιάζει σαν μια κοινωνία δίχως ίχνος ανθρωπιάς και καλοσύνης, όπου όλα είναι σχετικά, κι όπου ο καθένας θέλει να είναι κάποιος άλλος. Εδώ κανείς σχεδόν δεν μιλά για παραδοσιακές αξίες και αρχές. Τα στοιχεία που αναδεικνύονται είναι η σήψη και η παρακμή.

Τώρα θα μου πείτε: Μα, τι ενδιαφέρον θα μπορούσε να έχει ένα βιβλίο του οποίου το τέλος το γνωρίζεις από την αρχή; Η απάντηση: μεγάλο. Γιατί αν δεν μάθει κανείς όλη την ιστορία, αν δεν γίνει ένα με τους χαρακτήρες της, ποτέ δεν θα καταλάβει πλήρως  τι ήταν εκείνο που οδήγησε στο μοιραίο τέλος.

Αυτό το μυθιστόρημα δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι μπονσάι, όπως εκείνα της Μπανάνα Γιοσιμότο, του Ρίου Μουρακάμι και της Άμι Σακουράι. Έχει μια μεγάλη ιστορία να πει και παίρνει όσο χρόνο και σελίδες χρειάζεται για να την πει. Απλά υπέροχο.


Tuesday, August 21, 2012

Amanda Kyle Williams - Stranger in the Room


Πρωτοσυνάντησα την πρωταγωνίστρια του Stranger in the Room της Αμάντα Κάιλ Γουίλλιαμς, Κέι Στριτ, στο μυθιστόρημα The Stranger You Seek (παρουσίαση εδώ), το πρώτο της συγγραφέως, και την συμπάθησα αμέσως.

Μού άρεσε το χιούμορ της, το πείσμα της, ο τρόπος που χειριζόταν τα πράγματα όπως της έρχονταν, το πώς συνέχιζε να ζει πεισματικά σ’ ένα κόσμο που έμοιαζε να την έχει αφήσει πίσω του.

Στον ανά χείρας τόμο η Κέι καταφέρνει με κάποιο τρόπο και μπλέκεται με τρεις υποθέσεις ταυτόχρονα, μια εκ των οποίων έχει να κάνει με την ξαδέλφη της, Μίκι, μια ατρόμητη και διάσημη φωτογράφο, που ξόδεψε μεγάλο μέρος της ζωής της μέσα σε κλινικές αποτοξίνωσης και η οποία τώρα έχει επιστρέψει στην Ατλάντα για να ξεκουραστεί λίγο, προτού ετοιμαστεί για κάποια νέα κόλπα.

Το μόνο που κάποιος άγνωστος άντρας δεν έχει σκοπό να την αφήσει ήσυχη. Την ακολουθεί παντού, εισβάλλει συχνά πυκνά στο σπίτι της, και κάποτε φτάνει μέχρι το σημείο να αφήσει το πτώμα ενός γηραιού άντρα κρεμασμένου μέσα εκεί.

Όταν πρωτοξεκίνησαν τα προβλήματά της η Μίκι ζήτησε τη βοήθεια της Κέι, η οποία όμως δεν την πίστεψε, αφού θεώρησε ότι η κοπέλα ήταν το θύμα της ζωηρής της φαντασίας. Όταν βρίσκουν τον νεκρό στο σπίτι της όμως αλλάζει γνώμη, κακίζει τον εαυτό της για την αδράνειά του και ρίχνεται με τα μούτρα στη δουλειά.

Στο μεταξύ, ο φίλος της Κέι, ντετέκτιβ Άαρον Ράουζερ, έχει κι αυτός πολλά να κάνει. Πάνω στο γραφείο του βρίσκονται οι φάκελοι πέντε ανοικτών υποθέσεων, μετά του αναθέτουν κι αυτόν του άντρα από το σπίτι της Μίκι, και λες και δεν του έφταναν όλ’ αυτά σύντομα θ’ ανακαλυφθεί σ’ ένα πάρκο και το πτώμα ενός παιδιού – ενός δεκατριάχρονου αθλητή, που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα γινόταν μεγάλο αστέρι κάποια μέρα.

Τα γεγονότα, ή μάλλον η πολυπλοκότητά τους, θα αναγκάσουν την Κέι και τον Ράουζερ να εργαστούν μαζί για την επίλυση των πρόσφατων τουλάχιστον υποθέσεων, κάτι που πολύ απολαμβάνουν. Η πρώτη όμως, σαν ιδιωτική ντετέκτιβ που είναι, πρέπει να κάνει κάτι για να βγάλει και το ψωμί της. Έτσι, αναλαμβάνει να διερευνήσει μια υπόθεση που της αναθέτει ένας γνωστός της δικηγόρος. Στα πλαίσια αυτής της έρευνας θ’ αναγκαστεί να ταξιδέψει σε μια κοινότητα στα βουνά, όπου συμβαίνουν πολλά και παράξενα σε ό,τι αφορά το ντόπιο γραφείο κηδειών και τον αποτεφρωτήρα. Σ’ αυτό το ταξίδι θα τη συνοδέψει ο νυν υπάλληλος και μελλοντικός συνέταιρός της, Νιλ, που συνήθως είναι… στα χάι του και ο οποίος κάποια στιγμή στο μέλλον θα συγκρουστεί κατά λάθος με μια σφαίρα.

Στα βουνά θα συμβούν διάφορα ευτράπελα και στη διάρκεια της έρευνας θα προκύψουν κάποιες συνταρακτικές αποκαλύψεις, ενώ την ίδια στιγμή στην πόλη θα διαδραματίζονται κάποια νέα δράματα.

Ακολουθώντας τους ήρωες στις διάφορες περιπέτειές τους, συχνά πυκνά ο αναγνώστης χαμογελά, μια και το χιούμορ, όπως ανέφερα και πιο πάνω είναι από τα όπλα της συγγραφέως, αλλά πού και πού βυθίζεται κιόλας σε σκέψεις: νιώθει συμπάθεια για την Κέι, που εδώ και χρόνια δίνει τη μάχη του αλκοολισμού, συμπονά και θαυμάζει την Μίκι, και παρατηρεί με σχεδόν απορημένο βλέμμα τον Ράουζερ, έναν άντρα που είναι ανοικτόμυαλος και οπισθοδρομικός την ίδια ώρα, που συμπάσχει όσο πάει με τα θύματα των εγκλημάτων, αλλά και που σκέφτεται τους γύρω του περισσότερο απ’ τον ίδιο του τον εαυτό.

Η συγγραφέας μας παραδίδει ένα ακόμη καλογραμμένο μυθιστόρημα, με εξαιρετικά δομημένους χαρακτήρες, άφθονη δράση και πολλές ανατροπές, που σίγουρα θα ικανοποιήσει κάθε αγνό φίλο της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Monday, August 20, 2012

Jussi Adler-Olsen – The Absent One


Το νέο βιβλίο του δανού συγγραφέα Jussi Adler-Olsen The Absent One, που κυκλοφορεί αύριο, είναι το δεύτερο σε μια σειρά από μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Καρλ Μορκ, που είναι επικεφαλής του τμήματος ανεπίλυτων υποθέσεων στην αστυνομία της Κοπεγχάγης.

Τον Μορκ τον πρωτογνωρίσαμε στο εξαιρετικό The Keeper of Lost Causes (παρουσίαση εδώ), όταν του ανατέθηκε για πρώτη φορά το τμήμα, σε μια κίνηση που θύμιζε προαγωγή και υποβιβασμότην ίδια ώρα. Τότε ο επιθεωρητής έμοιαζε και ήταν εκνευρισμένος γι’ αυτό που συνέβηκε, αλλά τώρα τον βλέπουμε κάπως συμβιβασμένο, αν μη ικανοποιημένο με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.

Ο επιθεωρητής δεν είναι ακριβώς και ο πιο εύκολος άνθρωπος για να δουλεύει κανείς μαζί του, αφού έχει συνεχώς προβλήματα με τους ανωτέρους του, δεν του αρέσει να ακολουθεί τις τυπικές διαδικασίες, εκτός κι αν τον υποχρεώσουν να το κάνει, και συνηθίζει να κάνει εκείνο ακριβώς που τον έχουν διατάξει ρητώς να μην κάνει.

Όταν, κάποια μέρα, φτάνει στο γραφείο του μια υπόθεση, που αφορά μια διπλή δολοφονία, η οποία θεωρείται κλειστή, δεν του περνά καν απ’ το μυαλό η ιδέα να της ρίξει μια ματιά. Ωστόσο αναρωτιέται: Ποιος τοποθέτησε το φάκελο στο γραφείο του και γιατί;

Θα έμενε με την απορία αν δεν αποφάσιζε να πάρει την υπόθεση στα χέρια του ο, τουλάχιστον ιδιόρρυθμος, βοηθός του, Χάφεζ ελ-Άσαντ, προκαλώντας του μια κάποια δυσφορία. Μια δυσφορία που γίνεται ακόμη χειρότερη όταν του επιβάλλουν με το έτσι θέλω στην ομάδα ένα νέο μέλος: τη Ρόουζ, που εγκατέλειψε άρον άρον την προηγούμενή της θέση, αφού εθεωρείτο από τους συναδέλφους της μια εν κινήσει καταστροφή.

Η δυσφορία του Μορκ σε ό,τι έχει να κάνει με τα αφεντικά και τους βοηθούς του θα παραμείνει, αλλά το ενδιαφέρον του για την υπόθεση θα πάρει σύντομα φωτιά. Γιατί; Μα επειδή ήρθαν διαταγές από τους από πάνω για να την παρατήσει. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα, σκέφτεται, και ρίχνεται με τα μούτρα στη δουλειά.

Αν είναι κάτι που κάνει καλά ο Μορκ είναι το να εκνευρίζει τους άλλους. Έτσι στη διάρκεια των επόμενων ημερών θα συγκρουστεί με κάποιους συναδέλφους του, θα βάλει τα δυο πόδια του προϊστάμενού του σ’ ένα παπούτσι, θα διεξάγει κάποιες όχι και τόσο νόμιμες έρευνες και θα προκαλέσει την οργή κάποιων πανίσχυρων αντρών της υψηλής κοινωνίας.

Στο μεταξύ στον κόσμο των εγκληματιών και παρανόμων παρατηρείται μια κάποιου είδους αναταραχή. Κάποιοι απ’ αυτούς, παρόλη τη δύναμη και το χρήμα τους, έχουν γίνει στόχοι, και από κυνηγοί έχουν καταντήσει κυνηγημένοι. Ποιος τους κυνηγά και γιατί;

Όλα άρχισαν χρόνια πριν, όταν ήταν ακόμη έφηβοι και είχαν φτιάξει μια συμμορία που τρομοκρατούσε τους συμμαθητές τους, και η οποία επιδίδονταν συχνά πυκνά σε διάφορα αιματοβαμμένα εγκλήματα. Τότε ήταν μια παρέα των έξη. Τώρα είναι μια παρέα των τριών. Κι αυτούς τους τρεις ακριβώς είναι που έχει βάλει στο στόχαστρό της μια αδίστακτη γυναίκα, που είχε βασανιστεί πολύ από αυτούς στο παρελθόν, μια τυραννισμένη ψυχή, που δεν έχασε εξαιτίας τους μονάχα όλα όσα είχε, αλλά και την ψυχική της υγεία, και η οποία τώρα διψά για εκδίκηση.

Ο συγγραφέας μας παραδίδει ένα ακόμη σκληρό ανάγνωσμα. Ο κόσμος που μας περιγράφει κάθε άλλο παρά αγγελικά πλασμένος είναι. Ωστόσο το βιβλίο του ξεχειλίζει από αρετές: η καλοδουλεμένη πλοκή, οι εξαιρετικά πλασμένοι χαρακτήρες, η αγωνία και η δράση, η αμαρτία και η εξιλέωση είναι τα συστατικά του στοιχεία. Στοιχεία που φτιάχνουν ένα μίγμα εκρηκτικό, που σίγουρα θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Friday, August 17, 2012

Τα πρώτα σε πωλήσεις αστυνομικά βιβλία στις ΗΠΑ


Τα πρώτα σε πωλήσεις αστυνομικά βιβλία στις ΗΠΑ τις τελευταίες εφτά μέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι:

1. Gillian Flynn - Gone Girl
2. Deborah Harkness - Shadow of the Night
3. M.L. Stedman - The Light Between Oceans
4. Daniel Silva - The Fallen Angel
5. Tana French - Broken Harbor
6. Brad Thor - Black List 
7. Dean Koontz - Odd Apocalypse
8. James Lee Burke - Creole Belle
9. James Patterson and Michael Ledwidge - I, Michael Bennett
10. Alan Furst - Mission to Paris
11. Carlos Ruiz Zafón - The Prisoner of Heaven
12. Michael Koryta - The Prophet
13. Liza Klaussmann - Tigers in Red Weather
14. Ruth Rendell - The St. Zita Society
15. Joseph Kanon - Istanbul Passage


Να αναφέρουμε ότι ο πιο πάνω κατάλογος περιλαμβάνει μοναχά τους τίτλους που κυκλοφόρησαν με σκληρό εξώφυλλο και όχι τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους.


Thursday, August 16, 2012

Richard Castle – A Bloody Storm


Το A Bloody Storm έρχεται για να κλείσει το μυθιστόρημα σε συνέχειες που άρχισε με το A Brewing Storm και συνεχίστηκε με το A Raging Storm (κάντε κλικ στους τίτλους για να διαβάσετε τις παρουσιάσεις).

Η δράση αρχίζει στην Οξφόρδη στην Αγγλία όταν ένα αυτοκίνητο συγκρούεται μ’ ένα τοίχο. Απ’ αυτό βγαίνει ζωντανός ο προσωρινός πράκτορας, Ντέρρικ Στορμ, ενώ εντός αφήνει την τελευταία της πνοή η Αντονία Ναντ, μια κροάτισα μισθοφόρος. Λίγο πιο πέρα δίνει τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή η πράκτορας του FBI Έιπριλ Σάουερς, ενώ δίπλα της κείτονται νεκροί ο ρώσος ολιγάρχης Ιβάν Πετρόβ και ο Γκεόργκι Λεμπέντεβ, ο άντρας που υποτίθεται ήταν ο καλύτερος φίλος του τελευταίου, αλλά ο οποίος στην πραγματικότητα δούλευε για τον ρώσο πρόεδρο Μπαρκόβσκι.

Ο Στορμ οδηγεί άρον άρον την Σάουερς στο νοσοκομείο και αναχωρεί εσπευσμένα για την Ουάσιγκτον ώστε να έχει διαβουλεύσεις με το προσωρινό του αφεντικό, Τζεντάντια Τζόουνς, που είναι επικεφαλής της Υπηρεσίας Κατασκοπίας των ΗΠΑ.

Εκεί μαθαίνει ότι πρέπει να αναχωρήσει ξανά, αυτή τη φορά με προορισμό το Ουζμπεκιστάν, για ν’ ανακαλύψει τον κρυμμένο θησαυρό, ράβδους χρυσού αξίας εξήντα δισεκατομμυρίων δολαρίων, που στάθηκαν η αφορμή τόσο για την επιστροφή του στην υπηρεσία όσο και για το θάνατο κάποιων αθώων ή μη ανθρώπων.

Για τους σκοπούς αυτής της επιχείρησης ο Τζόουνς έχει στήσει μια ομάδα που θα αποτελείται από τον Στορμ, τον Κάσπερ, ένα παλιό του γνώριμο και ύποπτο για μια αποστολή στην Ταγγέρη που τινάχτηκε στον αέρα, ένα ρώσο γεωλόγο ονόματι Όσκαρ και μια ουζμπέκα πράκτορα της CIA, τη Ντιλία.

Καθώς συμβαίνουν αυτά στην Ουάσιγκτον, στην Αγγλία τα πράγματα παίρνουν για μια ακόμη φορά μια στροφή για το χειρότερο για την Σάουερς, καθώς κάποιοι την απαγάγουν μετά την έξοδό της απ’ το νοσοκομείο. Χωρίς να το ξέρει οδηγείται κι η ίδια στο Ουζμπεκιστάν, όπου θα συναντήσει τη σωτηρία ή την καταδίκη της.

Ο Στορμ θα φτάσει εκεί μετά από εκείνη και καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής θα νιώθει σαν να κάθεται πάνω σε αναμμένα κάρβουνα. Κι αυτό επειδή δεν ξέρει κατά πόσο μπορεί να εμπιστευτεί τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Είναι σίγουρος ότι ο Κάσπερ είναι προδότης, αλλά κι ο τελευταίος με τη σειρά του πιστεύει ότι αυτός που φέρει την ευθύνη για τα γεγονότα στην Ταγγέρη είναι ο Στορμ.

Η κατάσταση είναι τουλάχιστον τεταμένη, η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι και καθώς η ιστορία οδεύει προς το τέλος, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, καθώς λαμβάνουν χώρα κάποια γεγονότα που όχι μόνο απροσδόκητα είναι, αλλά και θανάσιμα επικίνδυνα. Οι ήρωες μοιάζουν ν’ ακροβατούν πάνω σ’ ένα τεντωμένο σκοινί, που μοιάζει έτοιμο από στιγμή σε στιγμή να κοπεί.

Μια καλογραμμένη ιστορία, με πολλή δράση και μπόλικες ανατροπές, που κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη ζωντανό από την αρχή μέχρι και το τέλος. Πού και πού ίσως να θυμίζει ένα ψυχροπολεμικό ανάγνωσμα, ωστόσο τα γεγονότα μιλούν για το σήμερα, οπότε η πλοκή δεν χάνει τίποτα από την αξία της.

Παρουσιάσεις βιβλίων του ίδιου συγγραφέα:

Naked Heat
Heat Rises

Monday, August 13, 2012

Tess Gerritsen – John Doe


Οι γνωστές μας Τζέιν Ριζόλι και Μάουρα Άισλς πρωταγωνιστούν στο John Doe, ένα διήγημα που έχει κυκλοφορήσει μοναχά σε ηλεκτρονική μορφή. Στο τέλος του βιβλίου μπορεί να διαβάσει κανείς το πρώτο κεφάλαιο του νέου μυθιστορήματος της Τες Γκερρίτσεν Last to Die, που θα βγει στα ράφια αργότερα αυτό το μήνα.

Η ανά χείρας ιστορία αρχίζει με τη Δρ. Άισλς να στέκεται βαριεστημένη σε μια γωνιά και να παρακολουθεί τους θαμώνες ενός κοκτέιλ πάρτι, που οργανώθηκε ώστε να μαζευτούν λεφτά για το Μουσείο Επιστημών της Βοστώνης. Η Μάουρα θα προτιμούσε να βρισκόταν κάπου αλλού, αλλά από τη στιγμή που ανήκει στη διοικητική επιτροπή του μουσείου, δεν μπορεί παρά να παραμείνει εκεί.

Η πλήξη της ωστόσο δεν κρατά και πολύ, καθώς σπεύδει για να της κρατήσει συντροφιά ένας ελκυστικός άντρας, ο Ιλάι Κιλγκούρ, ένας από τους πιο γενναιόδωρους χορηγούς. Οι δυο τους ανταλλάζουν φιλοφρονήσεις, φλερτάρουν, μοιράζονται ένα ποτό και μετά…

Τίποτα! Η Μάουρα ξυπνά το επόμενο πρωί στο σαλόνι της και δεν θυμάται τίποτα απ’ όσα έχουν συμβεί από τη στιγμή που ήπιε εκείνο το ποτό με τον Κιλγκούρ. Νιώθει ζαλισμένη, αποπροσανατολισμένη, το κεφάλι της πάει να σπάσει, και αναρωτιέται τι άραγε να έχει συμβεί. Πρώτη της φορά βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν καταφθάνει στην πόρτα της η Τζέιν, η οποία της αναφέρει ότι βρέθηκε το πτώμα κάποιου άντρα σ’ ένα πάρκο. Ο άντρας είχε στην τσέπη την επαγγελματική κάρτα της Μάουρα και όταν η φίλη της τής δείχνει τη φωτογραφία του στο κινητό, εκείνη αμέσως αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για τον Ιλάι Κιλγκούρ.

Όπως όλα δείχνουν ο άντρας έχει μαχαιρωθεί κατ’ επανάληψη και οι υποψίες φυσικά πέφτουν στην Μάουρα, που κι η ίδια αναρωτιέται αν τον έχει όντως σκοτώσει. Σύντομα όμως θ’ αποκαλυφθεί ότι ο άντρας αυτός δεν ήταν ο Κιλγκούρ, αλλά το ένα από τα δύο μέλη μιας ομάδας, που απήγαγε γυναίκες τις οποίες και κακοποιούσαν σεξουαλικά.

Η Μάουρα αν και οφείλει να κρατήσει αποστάσεις, δεν μπορεί φυσικά να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Παραδίδει λοιπόν τα μαχαίρια της στην αστυνομία για να περάσουν από τις σχετικές εξετάσεις, αλλά ταυτόχρονα αρχίζει να διερευνά κι η ίδια την υπόθεση. Όσο πιο πολύ ψάχνει, τόσο περισσότερες απαντήσεις βρίσκει. Απαντήσεις που ίσως και να μην της αρέσουν, αφού στο τέλος φτάνει στο σημείο να υποστηρίζει τους θύτες αυτού του εγκλήματος, αντί να προσπαθεί να δικαιώσει το θύμα.

Μια καλογραμμένη ιστορία που μιλά για τη λεπτή γραμμή που διαχωρίζει μια εγκληματική πράξη από την απόδοση κάποιου είδους δικαιοσύνης. Η συγγραφέας θέτει στις ηρωίδες της κάποια ηθικά διλήμματα και τις αφήνει να βρουν τις δικές τους απαντήσεις.

Παρουσιάσεις βιβλίων της ίδιας συγγραφέως:

Freaks
The Silent Girl

Friday, August 10, 2012

Τα πρώτα σε πωλήσεις αστυνομικά βιβλία στις ΗΠΑ


Τα πρώτα σε πωλήσεις αστυνομικά βιβλία στις ΗΠΑ τις τελευταίες εφτά μέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι:

1. Gillian Flynn - Gone Girl
2. Daniel Silva - The Fallen Angel
3. Deborah Harkness - Shadow of the Night
4. Tana French - Broken Harbor
5. Brad Thor - Black List 
6. James Lee Burke - Creole Belle
7. M.L. Stedman - The Light Between Oceans
8. Dean Koontz - Odd Apocalypse
9. James Patterson and Michael Ledwidge - I, Michael Bennett
10. Alan Furst - Mission to Paris
11. Liza Klaussmann - Tigers in Red Weather
12. Carlos Ruiz Zafón - The Prisoner of Heaven
13. J.A Jance - Judgment Call
14. Catherine Coulter - Backfire
15. James Patterson and Maxino Paetro - 11th Hour

Να αναφέρουμε ότι ο πιο πάνω κατάλογος περιλαμβάνει μοναχά τους τίτλους που κυκλοφόρησαν με σκληρό εξώφυλλο και όχι τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους.


Thursday, August 9, 2012

Jeff Abbott – Sam Capra’s Last Chance


Όπως μαθαίνουμε από την αρχή η ιστορία αυτή περιγράφει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα ανάμεσα στα μυθιστορήματα Adrenaline και The Last Minute.

Από τη μια σκέφτεται κανείς: Ευτυχώς που μας το λέει αυτό, αλλά από την άλλη ο συγγραφέας κάνει τόσο εξαιρετική δουλειά με το Sam Capra’s Last Chance, που στο τέλος μας αφήνει ν’ αγωνιούμε για τη συνέχεια. Φυσικά αυτή η συνέχεια καταφθάνει, αλλά όχι εδώ, μα στο The Last Minute, το οποίο έχω μα δεν βρήκα τον καιρό να διαβάσω.

Για να πω το κρίμα μου είναι η πρώτη φορά που διαβάζω κάτι απ’ αυτό το συγγραφέα κι αυτό το διήγημα πραγματικά με εξέπληξε. Όχι μόνο για τη συνεχή του δράση, ούτε μοναχά για την πλοκή του, μα μήτε και για τη θρυμματισμένη ψυχή του ήρωά του, αλλά για όλα τα πιο πάνω.

Η ιστορία αρχίζει εκρηκτικά: Με μια καταδίωξη στις ταράτσες του Στρασβούργου. Ο Σαμ Κάπρα, ιδιοκτήτης τριάντα μπαρ σε διάφορες πόλεις του κόσμου και πρώην πράκτορας της CIA, προσπαθεί να ξεφύγει από τον άντρα του οποίου λίγες στιγμές μόλις πριν είχε κλέψει το τηλέφωνο, προτού τον πυροβολήσει κιόλας στον ώμο.

Ο Σαμ πιστεύει ότι στο τηλέφωνο του άντρα θ’ ανακαλύψει την ταυτότητα της μυστηριώδους γυναίκας που απήγαγε τον νιογέννητό του γιο, Ντάνιελ.

Η καταδίωξη δεν θα κρατήσει και πολύ καθώς θα καταφθάσει στη σκηνή η Μίλα, μια μυστηριώδης και οπωσδήποτε μοιραία γυναίκα, που θα ξαπλώσει τον άντρα στο χώμα χτυπώντας τον στο κεφάλι μ’ ένα ξύλινο δίσκο σερβιρίσματος.

Από τη σύντομη ανάκριση που θα ακολουθήσει θα προκύψει ότι ο άντρας ανήκει στη διεθνής σπείρα Εννιά Ήλιοι, που είναι θανάσιμοι εχθροί του Σαμ. Τα ερωτήματα που γεννιούνται στο μυαλό του τώρα είναι: Απήγαγαν το παιδί για να τον εκδικηθούν ή για να το πωλήσουν;

Φυσικά δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια για να μάθει την απάντηση. Με αφετηρία μια πληροφορία που αποσπά από τον άντρα, αφού πρώτα του υπόσχεται ότι θα τον προστατεύσει, αναχωρεί για το Λονδίνο, όπου μόλις πρόσφατα είχε αναμιχθεί σε μια άλλη αιματηρή ιστορία. Σύντομα θα τον ακολουθήσει εκεί και η Μίλα. Σκοπός τους: Να ανακαλύψουν την Άννα, αν αυτό είναι το πραγματικό της όνομα, τη γυναίκα που πήρε το παιδί.

Τα πράγματα ωστόσο δεν θα αποδειχτούν και τόσο απλά, αφού τα πρόχειρα σχέδιά τους, αν και θα αποφέρουν κάποιους καρπούς, δεν θα φέρουν το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Έτσι η Άννα θα ξεφύγει και πάλι και θ’ αναχωρήσει για κάποιο νέο προορισμό. Ποιος θα είναι αυτός; Η απάντηση δίνεται στο τέλος αυτής της ιστορίας, αλλά για να μάθει κανείς το θα συμβεί τελικά θα πρέπει να διαβάσει το The Last Minute.

Όλα είναι εξαιρετικά σ’ αυτή την ιστορία: η δράση, η πλοκή, οι ήρωες. Αλλά το γεγονός ό,τι δεν τελειώνει εδώ μού άφησε μια παράξενη γεύση στα χείλη. Δεν πειράζει – θα διαβάσω το μυθιστόρημα και θα μου περάσει.

Στο τέλος προσφέρονται γενναιόδωρα και οι πενήντα πρώτες σελίδες από το The Last Minute.

Wednesday, August 8, 2012

Thomas H. Cook – The Crime of Julian Wells


Το The Crime of Julian Wells είναι ένα από εκείνα τα βιβλία τα οποία δεν είναι εύκολο να κατατάξει κανείς σε κάποια κατηγορία. Ναι, είναι αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά δεν είναι μονάχα αυτό. Είναι επίσης μια ιστορία για τις τυραννισμένες ψυχές, για τους ανθρώπους που ζουν για να υποφέρουν ή που υποφέρουν για να νιώθουν ζωντανοί, για το μυστήριο της καθημερινότητας του καθενός, που τελικά δεν μοιάζει μ’ αυτό κάποιου άλλου.

Όλα αρχίζουν με το θάνατο του Τζούλιαν Γουέλς. Τον βρίσκουν νεκρό μέσα σε μια βάρκα, στο κέντρο μιας μικρής λίμνης και ο θάνατός του δεν αποτελεί μυστήριο: έχει αυτοκτονήσει. Το θέμα είναι: Γιατί; Γιατί το έχει κάνει αυτό; Και γιατί αφήνει να εννοηθεί ότι πίσω από την αυτοχειρία του κρύβεται κάποιο έγκλημα που έχει διαπράξει στο μακρινό παρελθόν;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τον παιδικό φίλο του Τζούλιαν, Φίλιπ Άντερς, καθώς βάζει πλώρη για ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο. Ένα ταξίδι που θα πάρει τον αναγνώστη απ’ το χέρι και θα τον οδηγήσει στις ερημιές της ανθρώπινης ψυχής, θα του περιγράψει κάποια απ’ τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα της ιστορίας και θα φέρει στο φως το σκοτεινό μυστικό που στοίχειωνε για χρόνια και χρόνια τον δυστυχή Τζούλιαν Γουέλς.

Η αναζήτηση του Φίλιπ ωστόσο δεν θα αποφέρει εύκολα καρπούς, καθώς ο φίλος του φεύγοντας άφησε πίσω του μοναχά ένα μικρό στοιχείο, αλλά κανένα οδοδείκτη, καμία απάντηση. Μήπως η αλήθεια κρυβόταν μέσα σε κάποιο από τα βιβλία που είχε γράψει, ή άραγε συνέβηκε κάτι άλλο που οδήγησε τον Τζούλιαν στην απόφαση ότι δεν άντεχε πια να ζει στο βίαιο ετούτο κόσμο μας;

Ο Φίλιπ κάπου νιώθει ένοχος γι’ αυτό που έγινε. Ίσως αν ξόδευε περισσότερο χρόνο εκεί, ίσως αν ήξερε το φίλο του καλύτερα, αν μπορούσε να διαβάσει στο πρόσωπό του όλη τη θλίψη και τον πόνο του – τότε ίσως να μπορούσε να τον βοηθήσει. Ο Τζούλιαν ωστόσο ήταν κάποιος που βρισκόταν μονίμως εν κινήσει, που έλεγε ότι το σπίτι του ήταν ο δρόμος, οπότε δεν θα μπορούσε να κάνει και πολλά γι’ αυτόν. Εξάλλου, ο ίδιος κάποτε του είχε πει ότι, το συναίσθημα της ενοχής είναι μια πολυτέλεια.

Παρ’ όλ’ αυτά, ή ίσως και εξαιτίας τους, ο Φίλιπ, για πρώτη φορά στη ζωή του, αποφασίζει να παρατήσει τη σιγουριά του σπιτιού του και όλων αυτών που ξέρει, για να φέρει εις πέρας μιαν αποστολή: την ανακάλυψη της αλήθειας. Γι’ αυτό διασχίζει τον Ατλαντικό και πηγαίνει στο Παρίσι για να μαζέψει τα υπάρχοντα από το διαμέρισμα του φίλου του εκεί, και μετά, συνεχίζει να ταξιδεύει. Πηγαίνει από τόπο σε τόπο ακολουθώντας τα βήματα του τελευταίου, επισκεπτόμενος τα μέρη για τα οποία έγραψε στα βιβλία του, συναντώντας ανθρώπους που τον γνώρισαν και ανακαλύπτοντας πολλά από τα μυστικά που δεν του είχε ποτέ ομολογήσει.

Σε κάποιο σημείο δεν μπορεί να κάνει τίποτ’ άλλο απ’ το ν’ αναρωτηθεί: Ποιος ήταν στ’ αλήθεια ο Τζούλιαν; Ποιος ήταν αυτός ο εκκεντρικός, μυστηριώδης και εσωστρεφής άντρας; Όπως θα φανεί στη συνέχεια, ήταν κάποιος άλλος. Κάποιος άλλος απ’ αυτόν που ήξερε δηλαδή. Και ναι, ήταν εγκληματίας, έστω και κατά λάθος.

Δεν περισσεύει ούτε και μία λέξη σ’ αυτό το μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας ήθελε να πει μια ιστορία για την αγάπη και την απώλεια, αλλά και για τον προσωπικό και συλλογικό πόνο, και να την ντύσει μ’ ένα πέπλο μυστηρίου, κι αυτό ακριβώς έκανε.

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, ετούτο δεν είναι ένα συνηθισμένο αστυνομικό βιβλίο, κι αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που του δίνει μεγαλύτερη αξία. Η μη κατηγοριοποίηση αποτελεί και τη δικαίωσή του, αφού το βγάζει από το κλουβί και του επιτρέπει να ανοίξει τις φτερούγες, για να πετάξει ελεύθερο στους ουρανούς του κάθε αναγνώστη.

Tuesday, August 7, 2012

Thomas Mogford – Shadow of the Rock


Τα γεγονότα αυτή της ιστορίας διαδραματίζονται στην κυριολεξία (ή ίσως και όχι) στη Σκιά του Βράχου – του Βράχου του Γιβραλτάρ.

Το Shadow of the Rock, που κυκλοφορεί σήμερα, είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που σε «πιάνουν από το λαιμό», όπως λένε, και δεν σ’ αφήνουν να πάρεις ανάσα από την αρχή μέχρι το τέλος. Όχι πώς υπάρχει υπερβολικά πολλή δράση εδώ - υπάρχει, αλλά λίγη- το θέμα είναι ότι αυτό το μυθιστόρημα είναι τόσο καλογραμμένο που δεν σου επιτρέπει να το παρατήσεις. Άρχισα να το διαβάζω στις μία το πρωί και είχε πια φτάσει το χάραμα προτού το αφήσω από τα χέρια μου, και φυσικά αφού το είχα πια τελειώσει.

Όπως και νάχει, όλα αρχίζουν μια υγρή και ζεστή βραδιά στο Γιβραλτάρ, όπου ζει και εργάζεται ο δικηγόρος και ερασιτέχνης ντετέκτιβ Σπάικ Σαγκινέττι. Ο Σπάικ είναι συνέταιρος σε μια εταιρία που ειδικεύεται στα θέματα φορολογίας, και ο οποίος δεν έχει δοκιμάσει ποτέ τις ικανότητές του εκπροσωπώντας κάποιον εγκληματία. Αυτό ωστόσο πρόκειται να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς θα βρει να τον περιμένει στην εξώπορτα του σπιτιού του ένας φίλος από τα παλιά, ο Σόλομον Χασσάν, που έχει δραπετεύσει από την Ταγγέρη όπου καταζητείται για μια υπόθεση δολοφονίας.

Ο Σόλομον επιμένει ότι είναι αθώος, αλλά δεν εμπιστεύεται την αστυνομία στο Μαρόκο, γι’ αυτό ζητά από τον Σπάικ να τον βοηθήσει. Ο τελευταίος υπόσχεται να το κάνει, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραδοθεί στις αρχές του Γιβραλτάρ, όπως και γίνεται.

Στη συνέχεια ταξιδεύει στην Ταγγέρη με σκοπό να μάθει όσα περισσότερα πράγματα μπορεί για το θύμα, την κόρη ενός εκκεντρικού εκατομμυριούχου, αλλά και για ν’ ανακαλύψει αν υπήρχαν κάποια άλλα άτομα που θα την ήθελαν νεκρή.

Ο Σπάικ βρίσκει την πόλη τόσο ελκυστική όσο κι απωθητική. Καθώς περπατά στους δρόμους και στα στενά, καθώς πληρώνει μπαξίσια και μετακινείται από τόπο σε τόπο, από κτήριο σε κτήριο, νιώθει καλά, αλλά την ίδια ώρα ξέρει ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να ζήσει εκεί, αφού είναι ερωτευμένος με το Βράχο και την ιστορία του, με τον τόπο του που ξέρει απέξω κι ανακατωτά.

Στη διάρκεια της περιπλάνησής του θα συναντήσει αρσενικές και θηλυκές πόρνες, διεφθαρμένους αστυνομικούς, φιλόδοξους επιχειρηματίες, μπράβους, τρωγλοδύτες, και ένα θεότρελο τύπο που κυκλοφορεί παράνομες ταινίες και ο οποίος ονειρεύεται την  Ευρώπη.

Όσο πιο πολύ θα διερευνά την υπόθεση τόσο πιο πολύ θα του βρωμάει. Και όσο πιο πολύ του βρωμάει, σε τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο θα βρίσκεται. Κι αυτό επειδή, θέλοντας και μη, θα προκαλέσει την οργή κάποιων ισχυρών ανθρώπων, που είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη δόξα και ακόμη περισσότερο χρήμα.

Ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε γωνία, ο θάνατος κόβει βόλτες στις ταράτσες, στην ακροθαλασσιά και στις παραγκουπόλεις, και ο Σπάικ θα φλερτάρει μαζί τους ξανά και ξανά.

Η τύχη κι ένας απρόσμενος σύμμαχος θα τον βγάλουν κατ’ επανάληψη απ’ τα αδιέξοδά του και θα του δείξουν το δρόμο. Μέχρι τότε ωστόσο θα έχει ζήσει μια μεγάλη περιπέτεια, γεμάτη ανατροπές, αλλά και με μικρές και όμορφες ανθρώπινες στιγμές.

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που μυρίζει θάλασσα, έρωτα και θάνατο. Εξαιρετικό.


Monday, August 6, 2012

Judy Clemens – Dying Echo


Το Dying Echo, που κυκλοφορεί αύριο, είναι ο τέταρτος τόμος μιας σειράς αστυνομικών βιβλίων με πρωταγωνίστρια την Κέισι Μαλντονάτο και συμπρωταγωνιστή το… Θάνατο.

Ο Θάνατος είναι ωραίος τύπος: έχει χιούμορ, ενδιαφέρεται πολύ για τη σύγχρονη τεχνολογία και είναι πανέξυπνος. Φυσικά θα ήταν καλύτερα αν έφερε το όνομα Χάροντας, αλλά τι κάνουμε;

Όπως και νάχει, στον ανά χείρας τόμο η Κέισι Μαλντονάτο, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη γενέτειρά της, μια μικρή πόλη στο Κολοράντο, όπου διαδραματίζεται στο μεγαλύτερό του μέρος το βιβλίου, για να βοηθήσει τον αδελφό της Ρίκι, να αποδείξει την αθωότητά του σε μια υπόθεση δολοφονίας.

Ο Ρίκι είναι ο βασικός ύποπτος για το άγριο φονικό με θύμα τη Αλίσια ΜακΜάνους, μια νεαρή γυναίκα, που κατέφθασε ξαφνικά στην πόλη λίγους μήνες πριν, και η οποία ήταν η κοπέλα του. Όλοι γνώριζαν για τη σχέση τους και όλοι συμπαθούσαν τον Ρίκι, αλλά η Αλίσια δεν ήταν και τόσο δημοφιλής. Απέφευγε τα πολλά πολλά στις σχέσεις της με τους συναδέλφους στο εστιατόριο όπου εργαζόταν, αλλά ούτε και στον Ρίκι δεν ανοίχτηκε και πολύ. Έμοιαζε με μια κυνηγημένη γυναίκα, και ήταν.

Στο μεταξύ η Κέισι τραβά κι αυτή τα δικά της ζόρια, καθώς μόλις πρόσφατα σκότωσε έναν άντρα σε κάποια άλλη πόλη, στο Οχάιο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το έκανε εν αυτοάμυνα, ωστόσο το γεγονός ότι έφυγε εσπευσμένα από την πόλη σίγουρα δεν θα καλάρεσε στις αρχές. Το μόνο που αυτή τη στιγμή το μοναδικό άτομο που έχει σημασία γι’ αυτήν είναι ο Ρίκι. Σπεύδει λοιπόν να τον βοηθήσει χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες.

Στην αρχή τα πράγματα δεν πάνε κι άσχημα: οι αστυνομικοί της πόλης της, τους οποίους δεν εμπιστεύεται, όπως και δεν εμπιστεύεται κανένα μπάτσο σε καμιά πόλη, την αντιμετωπίζουν, αν μη τι άλλο, με ευγένεια. Τη βοηθούν να ξεμπερδέψει με την υπόθεση του Οχάιο, αλλά την προειδοποιούν να μην ανακατευτεί σ’ αυτή του Ρίκι, που έτσι κι αλλιώς μοιάζει ξεκάθαρη: ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που την είδε ζωντανή, ήταν στο σπίτι της προτού δολοφονηθεί και άφησε ίχνη πίσω του.

Όσο προχωρά η ιστορία τόσο περισσότερα πράγματα μαθαίνουμε για την Κέισι, αλλά και για τη μυστηριώδη Αλίσια. Η Κέισι είναι μια γυναίκα απελπισμένη, που βρίσκεται κυριολεκτικά στην αγκαλιά του μαύρου άρχοντα. Θέλει να πεθάνει, αλλά όχι προτού σώσει τον αδελφό της και όχι προτού μάθει τις λεπτομέρειες για το αυτοκινητιστικό δυστύχημα που της στοίχειωσε τη ζωή: αυτό στο οποίο έχασε τον άντρα και το παιδί της.

Σ’ αυτές τις προσπάθειες θα βρει ένα απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του Έρικ, κάποιου που γνώρισε λίγο καιρό μόλις πριν στο Οχάιο. Ο Έρικ θα εμφανιστεί στην εξώπορτά της, έτσι στα ξαφνικά, και θα προσφέρει τη βοήθειά του, την οποία εκείνη θα δεχτεί αρχικά με επιφύλαξη. Όσο περνά ο καιρός όμως τόσο πιο πολύ θα δένεται μαζί του με αποτέλεσμα ο δεσμός της με τον κύριο Θάνατο ν’ αρχίσει να τρεμοσβήνει.

Ωστόσο για ν’ αποκτήσει ξανά ζωή, για να χαμογελάσει και πάλι, πρέπει πρώτα να λύσει τα δύο μυστήρια. Και θα κάνει ό,τι μπορεί για να το κάνει.

Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, με ψιλοδουλεμένους χαρακτήρες που προσφέρει όχι μοναχά δράση και μυστήριο, αλλά επίσης τροφή για την σκέψη και πολλή χιούμορ. Ο Θάνατος είναι όλα τα λεφτά, αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να πει ότι κι η Κέισι δεν είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσωπικότητα.

Συστήνεται σε φίλους του αστυνομικού βιβλίου και μη.

Friday, August 3, 2012

Τα πρώτα σε πωλήσεις αστυνομικά βιβλία στις ΗΠΑ


Τα πρώτα σε πωλήσεις αστυνομικά βιβλία στις ΗΠΑ τις τελευταίες εφτά μέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι:

1. Gillian Flynn - Gone Girl
2. Deborah Harkness - Shadow of the Night
3. Daniel Silva - The Fallen Angel
4. Tana French - Broken Harbor
5. James Lee Burke - Creole Belle
6. Brad Thor - Black List 
7. James Patterson and Michael Ledwidge - I, Michael Bennett
8. Alan Furst - Mission to Paris
9. Carlos Ruiz Zafón - The Prisoner of Heaven
10. Liza Klaussmann - Tigers in Red Weather
11. J.A Jance - Judgment Call
12. Dean Koontz - Odd Apocalypse
13. M.L. Stedman - The Light Between Oceans
14. Joseph Kanon - Istanbul Passage
15. Catherine Coulter - Backfire

Να αναφέρουμε ότι ο πιο πάνω κατάλογος περιλαμβάνει μοναχά τους τίτλους που κυκλοφόρησαν με σκληρό εξώφυλλο και όχι τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους.

Thursday, August 2, 2012

Elizabeth Kostova – The Historian


Η αλήθεια είναι ότι το The Historian της Elizabeth Kostova, το πήρα στα χέρια μου με επιφύλαξη. Βασικά, αν δεν το έβρισκα σ’ ένα βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων, εδώ στην Τσιανγκ Μάι, σε πολύ χαμηλή τιμή, δεν θα το έπαιρνα καθόλου. Κι αυτό επειδή, από ιδιοτροπία ίσως, ποτέ δεν περιμένω κάποιο απ’ τα μπεστ σέλερ βιβλία της αλλοδαπής, να δικαιώσουν τις προσδοκίες που δημιουργούν. Το παρόν, ευτυχώς, με έβγαλε ψεύτη.

Ο «Ιστορικός» είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα-ποταμός εφτακοσίων σελίδων κι ένα εξαιρετικά απολαυστικό ανάγνωσμα. Η Κόστοβα με αφετηρία τον πασίγνωστο μύθο του Κόμη Δράκουλα, μας καλεί σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, όπου τα κυρίαρχα στοιχεία είναι οι συμπτώσεις και οι ανατροπές. Χρησιμοποιώντας προφανώς μια πληθώρα πηγών, κτίζει ένα στέρεο κατασκεύασμα, όπου το νήμα της αφήγησης μοιράζονται στο πέρασμα του χρόνου διάφορα άτομα, που σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεταξύ τους.

 Όλα αρχίζουν με την ανακάλυψη ενός μυστηριώδους βιβλίου από έναν φοιτητή στον Οξφόρδη, που έχει όλες τις σελίδες κενές με εξαίρεση τις κεντρικές, όπου δεσπόζει η εικόνα ενός δράκου. Ο έκπληκτος φοιτητής, ο Πολ, δείχνει το βιβλίο στον καθηγητή και μέντορά του Μπαρτολομίου Ρόσσι, ο οποίος σχεδόν αμέσως μετά μυστηριωδώς εξαφανίζεται. Ο πρώτος μελετώντας τα χαρτιά του τελευταίου, αλλά και τα γεγονότα, φτάνει στο φοβερό συμπέρασμα ότι πίσω από το μυστήριο κρύβεται ένας βρικόλακας – ίσως ακόμη κι ο Κόμης Δράκουλας ο ίδιος. Και τότε αρχίζει ένα ταξίδι που θα τον οδηγήσει αρχικά στην Κωνσταντινούπολη, κι από κει στη Ρουμάνια και τη Βουλγαρία, έχοντας στο πλευρό του μια γυναίκα που εμφανίστηκε από το πουθενά, τη Χέλεν, που υποστηρίζει ότι είναι κόρη του αγνοούμενου καθηγητή. Οι δυο τους συντροφιά θ’ αρχίσουν να ζουν μια συναρπαστική περιπέτεια και στιγμές απόλυτου τρόμου, καθώς σιγά-σιγά όλες οι υποψίες τους κι οι «ανυπόστατοι» φόβοι τους, θα πάρουν να βγαίνουν αληθινοί.

Αλλά το παρόν δεν είναι μόνο ένα μυθιστόρημα φαντασίας, αλλά κι ένα βιβλίο που μιλά για τους πολιτισμούς των χωρών της Βαλκανικής, για το Βυζάντιο, για τους πολέμους του παρελθόντος και την οθωμανική αυτοκρατορία για το σιδηρούν παραπέτασμα και τις κοινές παραδόσεις. Διατρέχοντάς το κανείς συναντά λέξεις, ποτά, συνταγές και πεποιθήσεις από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, αλλά κι από τη Γαλλία, και από μια χούφτα άλλες χώρες και γλώσσες.

Το στοιχείο του μυστηρίου είναι αυτό ακριβώς που κατατάσσει τον «Ιστορικό» στην κατηγορία της αστυνομικής λογοτεχνίας, μια και στη διάρκεια του ταξιδιού τους οι δ΄θο συνοδοιπόροι θα χρειαστεί να λύσουν πολλούς γρίφους και να ζήσουν μεγάλες περιπέτειες.

 Όπως και νάχει, το βιβλίο αυτό μοιάζει σαν ένας αγώνας δρόμου στις χώρες και τη γνώση και σαν τέτοιο αξίζει να διαβαστεί.


Wednesday, August 1, 2012

Sean Doolittle – Lake Country


Το Lake Country δεν είναι ένα συνηθισμένο αστυνομικό βιβλίο. Εδώ δεν έχουμε μια ιστορία με ντετέκτιβ, αλλά ούτε και ένα θρίλερ – έχουμε την ιστορία κάποιων ανθρώπων μ’ ένα παρελθόν σκληρό που τους στοιχειώνει, που όσο κι αν θέλουν να ξεφύγουν απ’ αυτό, δεν το μπορούν.

Τι μού άρεσε περισσότερο σ’ αυτό το βιβλίο; Ίσως να ακουστεί παράξενο αλλά: Το μέγεθός του. Ο συγγραφέας έγραψε ακριβώς όσα ήθελε και έπρεπε να γράψει για να πει την ιστορία του. Έστω και μια λέξη εδώ δεν είναι περιττή, δεν υπάρχουν πολλές ανατροπές, αλλά ούτε και οι συνήθεις παρατραβηγμένες περιγραφές που στοχεύουν στο να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Το μόνο που ενδιαφέρεται να κάνει ο Ντουλίτλ είναι να πει μια ιστορία, κι αυτό το κάνει πολύ καλά.

Δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές σ’ αυτό το μυθιστόρημα είναι πρώην στρατιώτες, βετεράνοι του πολέμου στο Ιράκ, και ο καθένας απ’ αυτούς φέρει τα δικά του ιδιαίτερα ψυχολογικά προβλήματα.

Ο Ντάριλ Πότερ είναι ένας προβληματικός χαρακτήρας, ένας νέος άντρας που έζησε πολλά και είδε άφθονο αίμα να χύνεται στα πεδία των μαχών, και ο οποίος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καταφέρνει πάντα να δημιουργεί μπελάδες. Απεχθάνεται τη ζωή του, έτσι όπως έχει καταντήσει, μισά το σύστημα της δικαιοσύνης που έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ό,τι αφορά τους πλούσιους και τους φτωχούς, ρίχνει την ευθύνη στον εαυτό του επειδή δεν μπόρεσε να σώσει τη ζωή ενός συμπολεμιστή του και νιώθει ενοχές γι’ αυτά που συνέβηκαν στην οικογένεια του τελευταίου στη συνέχεια. Μισεί σχεδόν τους πάντες και τα πάντα κι η καθημερινή του ζωή είναι πνιγμένη στη μιζέρια. Τώρα, ωστόσο, είναι αποφασισμένος να κάνει κάτι για να αλλάξει τα πιο πάνω – ο μόνος τρόπος για να το πετύχει αυτό όμως είναι να πάρει το νόμο στα χέρια του.

Ο Μάικ Μπάρλοου απ’ την άλλη μεριά, ο «αδελφός του στα όπλα» όπως λένε οι αμερικανοί, δεν φαίνεται να μισά κανένα. Απλά νιώθει λυπημένος για τη ζωή που κάνει και προσπαθεί να ανακουφίσει τα ψυχολογικά, αλλά και σωματικά του βάσανα, αφού φέρει μια σοβαρή πληγή στο γόνατο, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και ηρεμιστικά χάπια.

Αλλά αυτοί οι δύο δεν είναι τα μοναδικά «ανθρώπινα κουρέλια» που συναντάμε σ’ αυτή την ιστορία. Μέσα εδώ κόβουν βόλτες και κάποιες άλλες τυραννισμένες ψυχές, που έχασαν τα πάντα σ’ ένα δυστύχημα, στη διάρκεια ενός πολέμου, σε μια στιγμή τρέλας. Αν και οι περισσότεροι απ’ αυτούς μοιάζουν να ζουν ήσυχες και ειρηνικές ζωές, η εικόνα που προβάλλουν προς τα έξω είναι ψεύτικη. Έχουν κι αυτοί πληγώσει κάποιους άλλους ανθρώπους και έχουν με τη σειρά τους πληγωθεί. Κι επίσης υποφέρουν: Είτε από μοναξιά, είτε από θλίψη, είτε θρηνώντας μιαν απώλεια. Νιώθουν ευγνώμονες για τα λίγα που έχουν, αλλά δεν θα μπορούσε ποτέ να τους χαρακτηρίσει κανείς ευτυχισμένους.

Ο συγγραφέας δεν συμπεριφέρεται με το γάντι στους ήρωές του: Είναι γεμάτοι ελαττώματα, ξεχειλίζουν από ανεξέλεγκτα πάθη. Αλλά αυτό ακριβώς είναι και το στοιχείο που κάνει το βιβλίο να μοιάζει σαν κάτι το εξαιρετικό. Μιλά για ανθρώπους απλούς που ίσως να ζουν δίπλα μας ή λίγο πιο κάτω, προς το τέλος του δρόμου, ανθρώπους που συναντώνται μια φορά το χρόνο για να γιορτάσουν μια νέα ζωή ή να θρηνήσουν ένα παλιό θάνατο, κι ανθρώπους που κάθονται στις σκοτεινές γωνιές των μπαρ, όπου προσπαθούν απεγνωσμένα να κρύψουν τις φοβίες τους.

Όσο για την πλοκή του έργου, λίγες γραμμές είναι αρκετές για να την περιγράψουν: Πέντε χρόνια πριν, ο επιτυχημένος αρχιτέκτονας Γουέιντ Μπένσον αποκοιμήθηκε καθώς οδηγούσε με αποτέλεσμα να εμπλακεί σ’ ένα δυστύχημα το οποίο προκάλεσε το θάνατο μιας νέας γυναίκας. Η τιμωρία του: Συνολικά δέκα μέρες φυλάκιση. Για τον φίλο της οικογένειας, Ντάριλ Πότερ, αυτή η τιμωρία δεν είναι αρκετή. Έτσι αποφασίζει να απαγάγει την εικοσάχρονη κόρη του Μπένσον, ώστε να απονείμει τη δική του δικαιοσύνη. Τα υπόλοιπα είναι, ιστορία.

Συστήνεται ανεπιφύλακτα.