Wednesday, August 29, 2012

Desirée Bombenon – The Offering


Το The Offering, που κυκλοφόρησε χθες, καταπιάνεται με μία από τις περιπέτειες ενός κάθε άλλο παρά συνηθισμένου ζευγαριού, που όταν δεν ξοδεύει το χρόνο του επιτηρώντας τις διάφορες επιχειρήσεις του, λειτουργεί σαν μια ιδιότυπη ομάδα διωκτών του εγκλήματος.

Όλα αρχίζουν ένα δειλινό, παραμονές πρωτοχρονιάς, στο νησί Ολίνα, στη Χαβάη, όπου η Αμάντα και ο Τζέικ προσπαθούν να απολαύσουν λίγο χρόνο γαλήνης και νηνεμίας. Ο τελευταίος κάνει κάτι στο φορητό υπολογιστή του, ενώ η πρώτη απλά κάθεται δίπλα του και απολαμβάνει την εξωτική ομορφιά του μέρους, αναθυμούμενη την ίδια ώρα την ιστορία της: τα νιάτα και τις σπουδές της, το πώς γνώρισε αυτό τον άντρα που θα γινόταν ο «ένας και μοναδικός» στη ζωή της, το πώς παντρεύτηκαν κι απέκτησαν παιδιά, τις επιχειρήσεις που τους έκαναν πλούσιους και ισχυρούς, τις περιπέτειές τους.

Οι Μπάνον δεν είναι ένα συνηθισμένο ζευγάρι. Όντως έχουν πολλά λεφτά και όντως δεν χρειάζεται να δουλεύουν τώρα πια, και ναι, η τύχη τους έχει χαρίσει περισσότερες από μία φορά την εύνοιά της, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι είναι ικανοποιημένοι – πάντα ζητούν κάτι περισσότερο, κάτι διαφορετικό, μια νέα πρόκληση, μια καινούρια περιπέτεια. Μια περιπέτεια που δεν ζουν αυτή τη στιγμή.

Αυτό ωστόσο πρόκειται σύντομα ν’ αλλάξει, η Αμάντα είναι σίγουρη, το νιώθει βαθιά μέσα της. Και όπως θα αποδειχτεί έχει δίκιο, καθώς θα λάβει ένα τηλεφώνημα που θα ανατρέψει τα πάντα. Ο άντρας που θα επικοινωνήσει μαζί της είναι ο Μπέρνι Ράιτ, ένας πρώην αστυνομικός και φίλος από τα παλιά, ο οποίος θα την πληροφορήσει ότι η τέως σύζυγός του Γκέιλ και η κόρη του Τέιλορ, έχουν εξαφανιστεί.

Οι γυναίκες, συνοδευόμενες από τον νέο σύντροφο της πρώτης, αναμένονταν να φτάσουν στο Μεγάλο Νησί, δυο μέρες πριν, όπως και έγινε, αλλά από τη στιγμή εκείνη και μετά τα ίχνη τους έχουν χαθεί. Ο Μπέρνι φοβάται ότι έχουν πέσει θύματα απαγωγής, και αν και διατηρεί καλές σχέσεις με τις αρχές του νησιού, θα ένιωθε καλύτερα αν αναμιγνύονταν και οι Μπάνον στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Άλλο που δεν θέλουν. Ο Τζέικ, που τυγχάνει και πιλότος, νοικιάζει αμέσως ένα μικρό αεροπλάνο και πετάνε για το Μεγάλο Νησί, όπου θα συναντήσουν τον ντετέκτιβ Ταό, που είναι επικεφαλής των ερευνών, προτού ακολουθήσουν τη δική τους ξεχωριστή πορεία, που βασισμένη στο αλάνθαστο ένστικτο της Αμάντα, θα τους οδηγήσει στα ίχνη των απαγωγέων.

Στο μεταξύ, μέσα από ένθετα κεφάλαια, θα μάθουμε αρκετά πράγματα για έναν από αυτούς, τον Κάρλος, μια βασανισμένη ψυχή, που λόγω της χρόνιας κακοποίησης έφτασε στα όρια της παράνοιας, αλλά και κατιτίς για τον Λιαγκ, τον μέντορά του. Την ίδια ώρα θα έχουμε την ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά σε κάποιες από τις θεωρίες συνομωσίας που έχουν να κάνουν με το 2012 και το τέλος του κόσμου.

Από κει και πέρα δράση: δράση στα βουνά, σε σπηλιές, σε ποτάμια και στον αέρα, μικρές ανατροπές και ένα όχι και τόσο απροσδόκητο τέλος.

Ένα βιβλίο που διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα, το οποίο όμως δεν θα έλεγα ότι διεκδικεί λογοτεχνικές δάφνες. Ένας καλός επιμελητής θα έβρισκε πολλά να διορθώσει εδώ και θα αφαιρούσε και κάποιες από τις φλυαρίες και γενικότητες, που κλέβουν κάτι από τη ροή της αφήγησης.

No comments:

Post a Comment