Thursday, August 9, 2012

Jeff Abbott – Sam Capra’s Last Chance


Όπως μαθαίνουμε από την αρχή η ιστορία αυτή περιγράφει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα ανάμεσα στα μυθιστορήματα Adrenaline και The Last Minute.

Από τη μια σκέφτεται κανείς: Ευτυχώς που μας το λέει αυτό, αλλά από την άλλη ο συγγραφέας κάνει τόσο εξαιρετική δουλειά με το Sam Capra’s Last Chance, που στο τέλος μας αφήνει ν’ αγωνιούμε για τη συνέχεια. Φυσικά αυτή η συνέχεια καταφθάνει, αλλά όχι εδώ, μα στο The Last Minute, το οποίο έχω μα δεν βρήκα τον καιρό να διαβάσω.

Για να πω το κρίμα μου είναι η πρώτη φορά που διαβάζω κάτι απ’ αυτό το συγγραφέα κι αυτό το διήγημα πραγματικά με εξέπληξε. Όχι μόνο για τη συνεχή του δράση, ούτε μοναχά για την πλοκή του, μα μήτε και για τη θρυμματισμένη ψυχή του ήρωά του, αλλά για όλα τα πιο πάνω.

Η ιστορία αρχίζει εκρηκτικά: Με μια καταδίωξη στις ταράτσες του Στρασβούργου. Ο Σαμ Κάπρα, ιδιοκτήτης τριάντα μπαρ σε διάφορες πόλεις του κόσμου και πρώην πράκτορας της CIA, προσπαθεί να ξεφύγει από τον άντρα του οποίου λίγες στιγμές μόλις πριν είχε κλέψει το τηλέφωνο, προτού τον πυροβολήσει κιόλας στον ώμο.

Ο Σαμ πιστεύει ότι στο τηλέφωνο του άντρα θ’ ανακαλύψει την ταυτότητα της μυστηριώδους γυναίκας που απήγαγε τον νιογέννητό του γιο, Ντάνιελ.

Η καταδίωξη δεν θα κρατήσει και πολύ καθώς θα καταφθάσει στη σκηνή η Μίλα, μια μυστηριώδης και οπωσδήποτε μοιραία γυναίκα, που θα ξαπλώσει τον άντρα στο χώμα χτυπώντας τον στο κεφάλι μ’ ένα ξύλινο δίσκο σερβιρίσματος.

Από τη σύντομη ανάκριση που θα ακολουθήσει θα προκύψει ότι ο άντρας ανήκει στη διεθνής σπείρα Εννιά Ήλιοι, που είναι θανάσιμοι εχθροί του Σαμ. Τα ερωτήματα που γεννιούνται στο μυαλό του τώρα είναι: Απήγαγαν το παιδί για να τον εκδικηθούν ή για να το πωλήσουν;

Φυσικά δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια για να μάθει την απάντηση. Με αφετηρία μια πληροφορία που αποσπά από τον άντρα, αφού πρώτα του υπόσχεται ότι θα τον προστατεύσει, αναχωρεί για το Λονδίνο, όπου μόλις πρόσφατα είχε αναμιχθεί σε μια άλλη αιματηρή ιστορία. Σύντομα θα τον ακολουθήσει εκεί και η Μίλα. Σκοπός τους: Να ανακαλύψουν την Άννα, αν αυτό είναι το πραγματικό της όνομα, τη γυναίκα που πήρε το παιδί.

Τα πράγματα ωστόσο δεν θα αποδειχτούν και τόσο απλά, αφού τα πρόχειρα σχέδιά τους, αν και θα αποφέρουν κάποιους καρπούς, δεν θα φέρουν το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Έτσι η Άννα θα ξεφύγει και πάλι και θ’ αναχωρήσει για κάποιο νέο προορισμό. Ποιος θα είναι αυτός; Η απάντηση δίνεται στο τέλος αυτής της ιστορίας, αλλά για να μάθει κανείς το θα συμβεί τελικά θα πρέπει να διαβάσει το The Last Minute.

Όλα είναι εξαιρετικά σ’ αυτή την ιστορία: η δράση, η πλοκή, οι ήρωες. Αλλά το γεγονός ό,τι δεν τελειώνει εδώ μού άφησε μια παράξενη γεύση στα χείλη. Δεν πειράζει – θα διαβάσω το μυθιστόρημα και θα μου περάσει.

Στο τέλος προσφέρονται γενναιόδωρα και οι πενήντα πρώτες σελίδες από το The Last Minute.

No comments:

Post a Comment