Monday, August 13, 2012

Tess Gerritsen – John Doe


Οι γνωστές μας Τζέιν Ριζόλι και Μάουρα Άισλς πρωταγωνιστούν στο John Doe, ένα διήγημα που έχει κυκλοφορήσει μοναχά σε ηλεκτρονική μορφή. Στο τέλος του βιβλίου μπορεί να διαβάσει κανείς το πρώτο κεφάλαιο του νέου μυθιστορήματος της Τες Γκερρίτσεν Last to Die, που θα βγει στα ράφια αργότερα αυτό το μήνα.

Η ανά χείρας ιστορία αρχίζει με τη Δρ. Άισλς να στέκεται βαριεστημένη σε μια γωνιά και να παρακολουθεί τους θαμώνες ενός κοκτέιλ πάρτι, που οργανώθηκε ώστε να μαζευτούν λεφτά για το Μουσείο Επιστημών της Βοστώνης. Η Μάουρα θα προτιμούσε να βρισκόταν κάπου αλλού, αλλά από τη στιγμή που ανήκει στη διοικητική επιτροπή του μουσείου, δεν μπορεί παρά να παραμείνει εκεί.

Η πλήξη της ωστόσο δεν κρατά και πολύ, καθώς σπεύδει για να της κρατήσει συντροφιά ένας ελκυστικός άντρας, ο Ιλάι Κιλγκούρ, ένας από τους πιο γενναιόδωρους χορηγούς. Οι δυο τους ανταλλάζουν φιλοφρονήσεις, φλερτάρουν, μοιράζονται ένα ποτό και μετά…

Τίποτα! Η Μάουρα ξυπνά το επόμενο πρωί στο σαλόνι της και δεν θυμάται τίποτα απ’ όσα έχουν συμβεί από τη στιγμή που ήπιε εκείνο το ποτό με τον Κιλγκούρ. Νιώθει ζαλισμένη, αποπροσανατολισμένη, το κεφάλι της πάει να σπάσει, και αναρωτιέται τι άραγε να έχει συμβεί. Πρώτη της φορά βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν καταφθάνει στην πόρτα της η Τζέιν, η οποία της αναφέρει ότι βρέθηκε το πτώμα κάποιου άντρα σ’ ένα πάρκο. Ο άντρας είχε στην τσέπη την επαγγελματική κάρτα της Μάουρα και όταν η φίλη της τής δείχνει τη φωτογραφία του στο κινητό, εκείνη αμέσως αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για τον Ιλάι Κιλγκούρ.

Όπως όλα δείχνουν ο άντρας έχει μαχαιρωθεί κατ’ επανάληψη και οι υποψίες φυσικά πέφτουν στην Μάουρα, που κι η ίδια αναρωτιέται αν τον έχει όντως σκοτώσει. Σύντομα όμως θ’ αποκαλυφθεί ότι ο άντρας αυτός δεν ήταν ο Κιλγκούρ, αλλά το ένα από τα δύο μέλη μιας ομάδας, που απήγαγε γυναίκες τις οποίες και κακοποιούσαν σεξουαλικά.

Η Μάουρα αν και οφείλει να κρατήσει αποστάσεις, δεν μπορεί φυσικά να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Παραδίδει λοιπόν τα μαχαίρια της στην αστυνομία για να περάσουν από τις σχετικές εξετάσεις, αλλά ταυτόχρονα αρχίζει να διερευνά κι η ίδια την υπόθεση. Όσο πιο πολύ ψάχνει, τόσο περισσότερες απαντήσεις βρίσκει. Απαντήσεις που ίσως και να μην της αρέσουν, αφού στο τέλος φτάνει στο σημείο να υποστηρίζει τους θύτες αυτού του εγκλήματος, αντί να προσπαθεί να δικαιώσει το θύμα.

Μια καλογραμμένη ιστορία που μιλά για τη λεπτή γραμμή που διαχωρίζει μια εγκληματική πράξη από την απόδοση κάποιου είδους δικαιοσύνης. Η συγγραφέας θέτει στις ηρωίδες της κάποια ηθικά διλήμματα και τις αφήνει να βρουν τις δικές τους απαντήσεις.

Παρουσιάσεις βιβλίων της ίδιας συγγραφέως:

Freaks
The Silent Girl

No comments:

Post a Comment