Thursday, February 23, 2012

Διάφοροι συγγραφείς – No Rest for the Dead


Στα λημέρια μας είχαμε τα δύο μυθιστορήματα των τεσσάρων, οι αμερικανοί είπαν να αποκτήσουν το μυθιστόρημα των είκοσι έξι. Μαζεύτηκαν λοιπόν όλοι μαζί, και με τη βοήθεια επιμελητών και υπό την υψηλή εποπτεία των Ντέιβιντ Μπαλτάτσι και Τζέφρι Ντίβερ, συνεργάστηκαν στη δημιουργία ενός θρίλερ. Η αρχική ιδέα ήταν η «συναρμολόγηση» μιας συλλογής διηγημάτων, αλλά δεν αποτελούσε ιδιαίτερα εμπορική επιλογή, μια και τα έσοδα θα δίνονταν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα, έτσι αποφασίστηκε όλοι αυτοί να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να φτιάξουν κάτι πρωτότυπο.
     Σαν μυθιστόρημα το No Rest for the Dead δεν θα λέγαμε ότι αποτελεί κάτι το εξαιρετικό, είναι μια ακόμη ιστορία καταδίωξης και μυστηρίου, ωστόσο είναι ένα καλογραμμένο ανάγνωσμα, που κρατά το ενδιαφέρον ζωντανό από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Και έχει και την πλάκα του. Ιδιαίτερα όταν ο ένας συγγραφέας αποφασίζει να βάλει μια τρικλοποδιά σ’ αυτόν που θα ακολουθήσει, με αποτέλεσμα τις συνεχείς ανατροπές. Γι’ αυτό και το μυστήριο  τη μια στιγμή μοιάζει να βρίσκεται κοντά στη λύση, ενώ την επόμενη δείχνει να βουτά σε άγνωστα βάθη.
     Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ή μάλλον από το τέλος, το σήμερα. Ακολουθώντας τις τελευταίες εντολές, ή μάλλον αποδεχόμενοι την επιθυμία, της Ρόζμαρι Τόμας, διευθύντριας ενός Μουσείου του Σαν Φρανσίσκο, οι στενοί της φίλοι, η οικογένειά της και κάποια άλλοι, σχετικοί και άσχετοι, θα μαζευτούν στο χώρο όπου δούλευε, για να γιορτάσουν το θάνατό της. Η Ρόζμαρι δικάστηκε, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε δέκα χρόνια πριν για τη δολοφονία του άντρα της Κρίστοφερ Τόμας. Τα στοιχεία που υπήρχαν εις βάρος της ήταν συντριπτικά και εκείνη την εποχή δεν είχε κανείς καμιά απολύτως αμφιβολία ότι όντως σκότωσε τον άντρα της; Κανείς; Όχι ακριβώς. Καταρχήν υπήρχε ένας δημοσιογράφος ονόματι Χανκ Ζαχάριους, ο οποίος ήταν πεπεισμένος για την αθωότητά της, και που έκανε ό,τι μπορούσε για να τη βοηθήσει, ενώ για το κατά πόσο ήταν πραγματικά ένοχη δεν ήταν και τόσο σίγουρος ούτε και ο ντετέκτιβ Γιον Ναν, ο οποίος είχε διερευνήσει την υπόθεση και που ουσιαστικά, με τα στοιχεία που ανακάλυψε, ήταν αυτός που έβαλε το τελευταίο καρφί πάνω στο φέρετρό της. Η ιστορία αυτή στοιχειώνει από τότε την κάθε στιγμή του. Και σήμερα, ειδικά τώρα που πλησιάζει η επέτειος του θανάτου της, είναι πιο αποφασισμένος παρά ποτέ, να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μάθει την αλήθεια. The Truth Will Set You Free, λένε οι αγγλοσάξονες, αλλά για κάποιο λόγο ο Ναν, δεν νιώθει και τόσο σίγουρος, αφού οι τότε αλήθειες, που ένιωθε αλλά δεν τόλμησε να αμφισβητήσει, ήταν που του κατέστρεψαν τη ζωή.
     Ένα ιδιαίτερο, εκ των περιστάσεων μυθιστόρημα, που μάλλον θα απολαύσουν οι φίλοι της αστυνομικής λογοτεχνίας.
     Στο όλο εγχείρημα συμμετείχαν οι ακόλουθοι: Jeff Abbott, Lori Armstrong, Sandra Brown, Thomas Cook, Jeffery Deaver, Diana Gabaldon, Tess Gerritsen, Andrew F. Gulli, Peter James, J.A. Jance, Faye Kellerman, Raymond Khoury, John Lescrorat, Jeff Lindsay, Gayle Lynds, Phillip Margolin, Alexander McCall Smith, Michael Palmer, T. Jefferson Parker, Matthew Pearl, Kathy Reichs, Marcus Sakey, Jonathan Sandlofer, Lisa Scottoline, R.L. Stine, Marcia Talley, David Baldacci (πρόλογος), Lamia J. Gulli (επιμέλεια).

No comments:

Post a Comment