Thursday, February 23, 2012

Sara Blaedel – Call Me Princess

Με δύο πολύ σημαντικά θέματα της σύγχρονης εποχής καταπιάνεται αυτό το Call Me Princess της επιτυχημένης δανής συγγραφέως: τις γνωριμίες μέσω ιστοσελίδων και τους βιασμούς γυναικών.
     Τα γεγονότα της υπόθεσης διαδραματίζονται στην Κοπεγχάγη του σήμερα. Η ντετέκτιβ Λουίζ Ρικ, καθώς ετοιμάζεται να σχολάσει δέχεται μια κλήση που ανατρέπει τα σχέδιά της. Στις πρώτες βοήθειες του νοσοκομείου βρίσκεται μία γυναίκα, που έχει πέσει θύμα βιασμού και πού είναι διατεθειμένη να καταγγείλει την υπόθεση και να υποδείξει τον άνθρωπο που την κακοποίησε. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι και τόσο απλά. Κι αυτό γιατί η γυναίκα, που έχει άγρια ξυλοκοπηθεί, δεν θυμάται ακριβώς το πρόσωπο του άντρα που της επιτέθηκε, ενώ το όνομα που της είπε δεν ήταν πραγματικά το δικό του. Η Σουζάν, που ζει στο ισόγειο ενός διώροφου κτηρίου, στο οποίο κατοικεί και η μητέρα της, μοιάζει να τα έχει χαμένα. Το σοκ που υπέστη είναι ισχυρό, και όσο κι αν θέλει να ξεχάσει αυτό που συνέβηκε και να προχωρήσει με τη ζωή της, ξέρει ότι αν δεν δει εκείνο τον άντρα στη φυλακή δεν θα ησυχάσει. Όπως και δεν θα ησυχάσει αν δεν μπορέσει επιτέλους να ξεφύγει απ’ τη βαριά σκιά της μάνας της. Η Ρικ, που την παρακολουθεί από κοντά, σύντομα αντιλαμβάνεται ότι η μητέρα είναι που προκαλεί τα μεγαλύτερα τραύματα στον ήδη εύθραυστο ψυχισμό της Σουζάν, και είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να τη βοηθήσει.
     Ενώ όμως συμβαίνουν τα πιο πάνω, ο βιαστής χτυπά ξανά, κι αυτή τη φορά τα πράγματα ξεφεύγουν εντελώς από τον έλεγχό του καθώς το νέο του θύμα, μια γυναίκα που ακούει στο όνομα Κριστίνα, πεθαίνει. Όπως θα αποδειχτεί στη διάρκεια της έρευνας οι δύο γυναίκες είχαν κάτι κοινό: γνώρισαν τον θύτη τους μέσω κάποιων ιστοσελίδων για γνωριμίες. Μέσα σ’ ένα κόσμο όπου οι άνθρωποι μοιάζουν όλο και πιο απομονωμένοι, ιστοσελίδες σαν κι αυτές προσφέρουν ένα διέξοδο σε κάποιους που αναζητούν ακόμη τον ή τη σύντροφο της ζωής τους, αλλά την ίδια ώρα δίνουν την ευκαιρία σε κάποιους άλλους να πραγματοποιήσουν τις όποιες φαντασιώσεις τους – φαντασιώσεις πολλές φορές εγκληματικές.
     Η συγγραφέας όμως δεν καταπιάνεται μόνο με το έγκλημα, αλλά και με την προσωπική ζωή της ηρωίδας της. Η Ρικ είναι μια δυναμική γυναίκα, με πολλές ωστόσο αδυναμίες και ανασφάλειες. Εδώ και μερικούς μήνες συζεί με το φίλο της, κάτι που της αρέσει και δεν της αρέσει την ίδια ώρα, σκέφτεται πού και πού ότι ίσως θα ήταν καλό ν’ αποκτήσει κι αυτή ένα παιδί, ειδικά όταν βρίσκεται με το γιο της καλής της φίλης Καμίλλα, αλλά την τρομοκρατεί κιόλας η ιδέα, και προσπαθεί να αποκτήσει κάποιες σταθερές στην καθημερινότητά της, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο να συμβεί από τη στιγμή που είναι παντρεμένη με τη δουλειά της.
     Ο κόσμος που αντικρίζουμε εδώ είναι λίγο πολύ ένας κόσμος ζοφερός, αλλά πέρα για πέρα αληθινός. Συναντάμε ανθρώπους κλεισμένους στα κουτάκια τους, αρρωστημένες ψυχές, γυναίκες στα όρια της απελπισίας. Όλοι φαίνονται να προσπαθούν απεγνωσμένα να πιαστούν από κάτι: είτε αυτό είναι ένας εφήμερος έρωτας, είτε μια τυπική οικογένεια, είτε μια απλή σχέση. Το ίντερνετ για πολλούς αποτελεί τη λύση, για άλλους τόσους το πρόβλημα. Αλλά η μοναξιά παραμένει.
     Αυτό το βιβλίο είναι ένα αστυνομικό-κοινωνικό μυθιστόρημα που δεν απευθύνεται μόνο στους φίλους της καλής αστυνομικής λογοτεχνίας, αλλά στον κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Πού πάμε; μοιάζει να μας ρωτά η συγγραφέας. Κι αυτό το ερώτημα παραμένει αναπάντητο μετά και το τέλος του βιβλίου, καθώς ο καθένας οφείλει να ψάξει και να βρει τη λύση μέσα του. Εξαιρετικό.

No comments:

Post a Comment