Friday, February 24, 2012

John Sandford – Buried Prey

Το παρελθόν επιστρέφει για να στοιχειώσει τη ζωή του Λούκας Ντάβενπορτ στο Buried Prey, καθώς κάποιοι εργάτες ανακαλύπτουν τυχαία στα θεμέλια μιας οικοδομής, που επρόκειτο να γκρεμίσουν, τα πτώματα δύο κοριτσιών, που είχαν εξαφανιστεί εικοσιπέντε χρόνια πριν. Για την απαγωγή και, σίγουρη όπως θεωρούσαν δολοφονία τους, είχαν συλλάβει  τότε έναν άστεγο ονόματι Τέρι Σκρέιπ, που είναι πλέον νεκρός, ο οποίος επέμενε από την αρχή και μέχρι την τελευταία στιγμή ότι ήταν αθώος.
     Ο Λούκας, που εκείνη την εποχή ήταν απλά ένας νέος αστυνομικός που περιπολούσε στην περιοχή και ονειρευόταν να γίνει κάποια μέρα ντετέκτιβ, ενεπλάκη από την αρχή στην υπόθεση και ήταν αυτός μάλιστα που ανακάλυψε που κρυβόταν ο Σκρέιπ, οδηγώντας έτσι τις αρχές στη σύλληψή του. Τα στοιχεία που υπήρχαν εναντίον του ωστόσο ήταν περιστασιακά, έτσι αναγκάστηκαν να τον αφήσουν ελεύθερο, υπό στενή παρακολούθηση. Προτού περάσει πολύς καιρός όμως έπεσε νεκρός από σφαίρα και έτσι η υπόθεση μπήκε στο ψυγείο. Έτσι κι αλλιώς όλοι σχεδόν ήταν σίγουροι ότι αυτός κρυβόταν πίσω από το έγκλημα. Σχεδόν όλοι, αφού ο Λούκας είχε τις αμφιβολίες του, αλλά νέος καθώς ήταν στο σώμα, δεν μπόρεσε να τις εκφράσει, ώστε να μην έρθει σε αντιπαράθεση με το μελλοντικό του αφεντικό, Κουέντιν Ντάνιελ, που ήταν ο επικεφαλής της δίωξης των εγκλημάτων βίας.
     Τώρα, καθώς θυμάται το μακρινό παρελθόν, ο Λούκας σκέφτεται ότι όλα θα μπορούσαν να ήταν αλλιώς. Αν δεν υπέκυπτε στις πεποιθήσεις του αφεντικού του, αν συνέχιζε να διερευνά την υπόθεση, τότε ίσως να έσωζε τα δύο κορίτσια, αλλά ίσως και κάποιους άλλους ανθρώπους, που στο πέρασμα του χρόνου θα έχασαν σίγουρα τη ζωή τους από τα χέρια ενός σαδιστή δολοφόνου. Ο τρόπος που έθαψε τα σώματα των κοριτσιών ο θύτης, δείχνει ότι ήταν κάποιο συγκροτημένο άτομο και μάλιστα υψηλής ευφυΐας, σε αντίθεση με τον άστεγο, αλήτη αλλά και σχιζοφερνή Σκρέιπ.
     Ένα μεγάλο μέρος της υπόθεσης διαδραματίζεται στο μακρινό χθες, στους δρόμους μιας πόλης, της Μινεσότα, που ξεχείλιζαν από βία. Οι κλοπές, το εμπόριο ναρκωτικών, τα δολοφονικά χτυπήματα και οι ληστείες, βρίσκονταν στην καθημερινή διάταξη, και οι αρχές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διατηρήσουν την ειρήνη – διερευνούσαν ακόμη και τις δολοφονίες των μελών της μιας ή της άλλης συμμορίας, κι ας όλοι γνώριζαν ποιοι κρύβονταν πίσω από αυτές. Ή μήπως όχι; Ίσως και όχι, αφού διερευνώντας μια τέτοια δολοφονία ο Λούκας θα ανακάλυπτε ότι συνδεόταν άμεσα με την απαγωγή των κοριτσιών και θα γεννούσε μέσα του περισσότερες αμφιβολίες για την ενοχή του Σκρέιπ. Αλλά, αυτό δεν ήταν το μοναδικό στοιχείο που έδειχνε ότι πιθανότατα πίσω από τα εγκλήματα κρυβόταν κάποιος άλλος. Ήταν και η ύπαρξη ενός μυστηριώδους άντρα με το όνομα Τζον Φελ, που τριγυρνούσε τότε στην περιοχή και δεν έχανε την ευκαιρία να κατηγορεί τον Σκρέιπ, για να εξαφανιστεί στη συνέχεια.
     Ο Λούκας, προσπαθώντας να βάλει επιτέλους ένα τέλος σ’ αυτή την υπόθεση και να σκοτώσει τις ενοχές του, θ’ αρχίσει σιγά σιγά ν’ απομακρύνεται από τους συναδέλφους και την οικογένειά του, να κλείνεται πεισματικά στον εντός του κόσμο. Και ρίχνοντας συστηματικά γροθιές στον εαυτό του, μοιάζει να προσπαθεί να εξιλεωθεί για την τότε αμέλειά του. Η γυναίκα του ωστόσο και η υιοθετημένη κόρη του, δεν θα τον αφήσουν να παρεκτραπεί. Και οι φίλοι του θα είναι εκεί όταν θα τους χρειαστεί.
     Το βιβλίο αυτό δεν διαβάζεται τόσο σαν περιπέτεια όσο σαν ένα ψυχολογικό θρίλερ. Ο συγγραφέας κάνει βαθιές βουτιές στις ψυχές των ηρώων του, εντοπίζει τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους, κεντά με ψιλοβελονιές τα υφαντά του μέσα τους. Ένα εξαιρετικό, από κάθε άποψη, αστυνομικό μυθιστόρημα.

No comments:

Post a Comment