Monday, August 20, 2012

Jussi Adler-Olsen – The Absent One


Το νέο βιβλίο του δανού συγγραφέα Jussi Adler-Olsen The Absent One, που κυκλοφορεί αύριο, είναι το δεύτερο σε μια σειρά από μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Καρλ Μορκ, που είναι επικεφαλής του τμήματος ανεπίλυτων υποθέσεων στην αστυνομία της Κοπεγχάγης.

Τον Μορκ τον πρωτογνωρίσαμε στο εξαιρετικό The Keeper of Lost Causes (παρουσίαση εδώ), όταν του ανατέθηκε για πρώτη φορά το τμήμα, σε μια κίνηση που θύμιζε προαγωγή και υποβιβασμότην ίδια ώρα. Τότε ο επιθεωρητής έμοιαζε και ήταν εκνευρισμένος γι’ αυτό που συνέβηκε, αλλά τώρα τον βλέπουμε κάπως συμβιβασμένο, αν μη ικανοποιημένο με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.

Ο επιθεωρητής δεν είναι ακριβώς και ο πιο εύκολος άνθρωπος για να δουλεύει κανείς μαζί του, αφού έχει συνεχώς προβλήματα με τους ανωτέρους του, δεν του αρέσει να ακολουθεί τις τυπικές διαδικασίες, εκτός κι αν τον υποχρεώσουν να το κάνει, και συνηθίζει να κάνει εκείνο ακριβώς που τον έχουν διατάξει ρητώς να μην κάνει.

Όταν, κάποια μέρα, φτάνει στο γραφείο του μια υπόθεση, που αφορά μια διπλή δολοφονία, η οποία θεωρείται κλειστή, δεν του περνά καν απ’ το μυαλό η ιδέα να της ρίξει μια ματιά. Ωστόσο αναρωτιέται: Ποιος τοποθέτησε το φάκελο στο γραφείο του και γιατί;

Θα έμενε με την απορία αν δεν αποφάσιζε να πάρει την υπόθεση στα χέρια του ο, τουλάχιστον ιδιόρρυθμος, βοηθός του, Χάφεζ ελ-Άσαντ, προκαλώντας του μια κάποια δυσφορία. Μια δυσφορία που γίνεται ακόμη χειρότερη όταν του επιβάλλουν με το έτσι θέλω στην ομάδα ένα νέο μέλος: τη Ρόουζ, που εγκατέλειψε άρον άρον την προηγούμενή της θέση, αφού εθεωρείτο από τους συναδέλφους της μια εν κινήσει καταστροφή.

Η δυσφορία του Μορκ σε ό,τι έχει να κάνει με τα αφεντικά και τους βοηθούς του θα παραμείνει, αλλά το ενδιαφέρον του για την υπόθεση θα πάρει σύντομα φωτιά. Γιατί; Μα επειδή ήρθαν διαταγές από τους από πάνω για να την παρατήσει. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα, σκέφτεται, και ρίχνεται με τα μούτρα στη δουλειά.

Αν είναι κάτι που κάνει καλά ο Μορκ είναι το να εκνευρίζει τους άλλους. Έτσι στη διάρκεια των επόμενων ημερών θα συγκρουστεί με κάποιους συναδέλφους του, θα βάλει τα δυο πόδια του προϊστάμενού του σ’ ένα παπούτσι, θα διεξάγει κάποιες όχι και τόσο νόμιμες έρευνες και θα προκαλέσει την οργή κάποιων πανίσχυρων αντρών της υψηλής κοινωνίας.

Στο μεταξύ στον κόσμο των εγκληματιών και παρανόμων παρατηρείται μια κάποιου είδους αναταραχή. Κάποιοι απ’ αυτούς, παρόλη τη δύναμη και το χρήμα τους, έχουν γίνει στόχοι, και από κυνηγοί έχουν καταντήσει κυνηγημένοι. Ποιος τους κυνηγά και γιατί;

Όλα άρχισαν χρόνια πριν, όταν ήταν ακόμη έφηβοι και είχαν φτιάξει μια συμμορία που τρομοκρατούσε τους συμμαθητές τους, και η οποία επιδίδονταν συχνά πυκνά σε διάφορα αιματοβαμμένα εγκλήματα. Τότε ήταν μια παρέα των έξη. Τώρα είναι μια παρέα των τριών. Κι αυτούς τους τρεις ακριβώς είναι που έχει βάλει στο στόχαστρό της μια αδίστακτη γυναίκα, που είχε βασανιστεί πολύ από αυτούς στο παρελθόν, μια τυραννισμένη ψυχή, που δεν έχασε εξαιτίας τους μονάχα όλα όσα είχε, αλλά και την ψυχική της υγεία, και η οποία τώρα διψά για εκδίκηση.

Ο συγγραφέας μας παραδίδει ένα ακόμη σκληρό ανάγνωσμα. Ο κόσμος που μας περιγράφει κάθε άλλο παρά αγγελικά πλασμένος είναι. Ωστόσο το βιβλίο του ξεχειλίζει από αρετές: η καλοδουλεμένη πλοκή, οι εξαιρετικά πλασμένοι χαρακτήρες, η αγωνία και η δράση, η αμαρτία και η εξιλέωση είναι τα συστατικά του στοιχεία. Στοιχεία που φτιάχνουν ένα μίγμα εκρηκτικό, που σίγουρα θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες της αστυνομικής λογοτεχνίας.

No comments:

Post a Comment