Tuesday, April 3, 2012

John Sandford - Mind Prey


Ο Τζον Σάντφορντ γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα, στους τίτλους των οποίων τις περισσότερες φορές αναφέρεται η λέξη Θήραμα (Prey).
Το ανά χείρας μυθιστόρημα, το Mind Prey, είναι η ιστορία ενός πρώην τροφίμου ψυχιατρικού ιδρύματος, που καταφέρνει να πείσει τις αρχές ότι είναι νεκρός, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μια απρόσμενη και επικίνδυνη για τους άλλους ελευθερία.
Όλα αρχίζουν όταν ο Τζον Μέιλ, όπως είναι το όνομά του, απαγάγει την πρώην ψυχίατρό του, αυτή που τον είχε κλείσει στο ίδρυμα, μαζί με τις δυο της κόρες. Κι αυτό το κάνει μέρα μεσημέρι στην παρουσία μαρτύρων. Από την στιγμή εκείνη αρχίζει ένα άγριο ανθρωποκυνηγητό για εντοπισμό του άγνωστου ακόμη για την αστυνομία δράστη, που κάθε άλλο παρά τρελό θυμίζει, αφού πάντα καταφέρνει, με τη βοήθεια κάποιου απροσδόκητου σύμμαχου, αλλά και της έμφυτης καχυποψίας του, να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες του.
Συστήνοντάς μας το δράστη από την πρώτη στιγμή ο συγγραφέας δεν αφαιρεί τίποτα από την πλοκή του έργου, αφού γνωρίζοντας το ποιος αρχίζουμε ν’ αναρωτιόμαστε το γιατί, ενώ η αγωνία για τη σύλληψή του παραμένει στο ζενίθ από την αρχή μέχρι το τέλος. Παράλληλα άγνωστη για πολύ παραμένει και η ταυτότητα του πληροφοριοδότη, που τον προστατεύει από τις διωκτικές αρχές.
Ο Σάντφορντ με αφορμή αυτήν την ιστορία απαγωγής μας μιλά για τα σαθρά θεμέλια των μεγάλων πλούσιων οικογενειών και για τα τρομερά τους μυστικά, καθώς και για τους επαγγελματίες του χώρου της ψυχιατρικής και της ψυχανάλυσης που θα ήταν ικανοί να κάνουν το καθετί, να χρησιμοποιήσουν κάθε θεμιτό κι αθέμιτο μέσο, για να βρουν κάποιο προσωπικό «λαβράκι» που θα τους εκτινάξει στην ελίτ του κλάδου τους.
Στο τέλος τέλος, παρά την κτηνώδη και δίχως έντονα συναισθήματα συμπεριφορά του εγκληματία, ο αναγνώστης θέλοντας και μη αναγκάζεται να τον συμπαθήσει λίγο, να τον δικαιολογήσει, κι ας είναι εντελώς αδικαιολόγητος, αφού αυτός είναι απλά ο εαυτός του, αυτός που έγινε, ενώ σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι φαντάζουν ψεύτικοι, μέχρι τα μπούνια υποκριτές.
Παράλληλα με την ιστορία της καταδίωξης, ωστόσο, διαδραματίζεται και μια άλλη -  ερωτική αυτή τη φορά. Είναι η ιστορία του αστυνομικού διώκτη του Μέιλ, Λούκας Ντάβενπορτ, που ενώ στην επαγγελματική του ζωή τα καταφέρνει πάντα μια χαρά, στην προσωπική δεν τα πάει και τόσο καλά, αφού όσο κι αν προσπαθεί δεν μπορεί να πείσει τον εαυτό του να ζητήσει την αγαπημένη του σε γάμο. Από την πρώτη σελίδα ως την τελευταία κουβαλά στην τσέπη του το δαχτυλίδι, το οποίο αδυνατεί να της δώσει. Θα βρει το κουράγιο να το κάνει ή όχι;
Το Θήραμα στο Νου είναι ένα μυθιστόρημα αστυνομικά απολαυστικό, με καταιγιστική δράση, που δε θα απογοητεύσει τους φίλους του είδους.

No comments:

Post a Comment