Monday, March 5, 2012

Arnaldur Indridason – Arctic Chill

Το Arctic Chill είναι το πρώτο βιβλίο από ισλανδό συγγραφέα που διαβάζω και όπως λέει και ο τίτλος του, τα γεγονότα τα οποία περιγράφει διαδραματίζονται μέσα στο αρκτικό ψύχος.
    Ένας μαθητής του δημοτικού ανακαλύπτει ένα γνωστό του αγόρι, ηλικίας δέκα χρόνων, νεκρό έξω από ένα κτήριο στη γειτονιά του στο Ρέικιαβικ. Το θύμα, ο Ελίας, είναι παιδί με μεικτή καταγωγή αφού η μητέρα του είναι ταϊλανδή και ο πατέρας του ισλανδός κι έτσι οι ντετέκτιβ που σπεύδουν στον τόπο του εγκλήματος αρχικά υποψιάζονται ότι πρόκειται για ένα έγκλημα μίσους. Σε μια εποχή όπου το θέμα της μετανάστευσης στη χώρα και του εγκλιματισμού των ξένων στην ντόπια κουλτούρα απασχολεί όσο ποτέ άλλοτε το κοινό, αυτή η ιστορία όπως είναι φυσικό τραβά αμέσως πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας. Όλοι βιάζονται να λυθεί η υπόθεση όσο πιο νωρίς γίνεται, αφού η πίεση του κοινού και των μέσων ενημέρωσης είναι ασφυκτική, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα καταστεί δυνατό, αφού δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει τον ένοχο ή έστω το κίνητρο που κρύβεται πίσω από το έγκλημα.
     Οι τρεις ντετέκτιβ που διερευνούν την υπόθεση, οι Ερλεντούρ, Έλινμποργκ και Όλι, μοιάζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο μέχρι που μαθαίνουν ότι ο αδελφός του Ελίας, Νιράν, έχει εξαφανιστεί. Αρχίζουν να τον αναζητούν παντού, αφού πιστεύουν ότι ίσως αυτός να ξέρει κάτι για το φονικό, ενώ παίρνουν καταθέσεις και από τους γείτονες της οικογένειας, τον πατέρα του μικρού, με τον οποίο η μητέρα του έχει χωρίσει, καθώς και από έναν άντρα που είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων.
     Ο Νιράν κάποτε θα βρεθεί, προτού εξαφανιστεί και πάλι, με τη βοήθεια αυτή τη φορά της μητέρας του, και όσο περνά ο καιρός τα πράγματα αντί να απλοποιούνται θ’ αρχίσουν να περιπλέκονται ακόμη πιο πολύ, αφού όλες οι μαρτυρίες που περισυλλέγονται δεν οδηγούν πουθενά.
     Καθώς συμβαίνουν όλ’ αυτά ο συγγραφέας μας αφήνει να ρίξουμε και κάποιες διακριτικές ματιές στις προσωπικές ζωές των ηρώων του, κυρίως του Ερλεντούρ και της μητέρας των παιδιών, Σανί. Ο πρώτος είναι ένας ικανός ντετέκτιβ, αλλά και άνθρωπος με πολλές εμμονές, του οποίου τη ζωή στοιχειώνουν τόσο κάποια γεγονότα από το παρελθόν, όσο και μια παράξενη υπόθεση εξαφάνισης. Οι σχέσεις του με τα παιδιά του ακροβατούν ανάμεσα στην ένταση και την αδιαφορία και μοναδικό του αποκούμπι στη ζωή είναι η φίλη του Βαλγκεντούρ, η οποία του χαρίζει μια κάποια ισορροπία. Η Σανί, από τη δική της πλευρά, είναι μια γυναίκα δυνατή, αποφασισμένη για όλα, αλλά και χτυπημένη αλύπητα από τη μοίρα. Ακολούθησε δίχως δισταγμό έναν ανεπρόκοπο άντρα στην παγωμένη του χώρα και έγινε η γυναίκα του, κυνηγώντας μια καλύτερη ζωή, μόνο και μόνο για να απογοητευτεί από την προδοσία του. Ωστόσο δεν το έβαλε κάτω. Έσκυψε το κεφάλι και άρχισε να δουλεύει όλο και πιο πολύ, όλο και πιο σκληρά, ώστε να εξασφαλίσει στα παιδιά της ένα πιο φωτεινό μέλλον. Τώρα όμως το ένα της παιδί είναι νεκρό και το άλλο κυνηγημένο. Αλλά αυτή δεν χάνει ούτε στιγμή το κουράγιο της. Και όσοι την γνωρίζουν, όσο πιο πολύ τη γνωρίζουν, αρχίζουν να παίρνουν από αυτή μαθήματα ζωής.
     Αυτό είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, που μέσω της αστυνομικής πλοκής καταπιάνεται με μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα της επικαιρότητας, και το οποίο δεν καταπιάνεται τόσο πολύ με το έγκλημα όσο με τον άνθρωπο – μιλά για τις στιγμές εκείνες που τον σημαδεύουν και που του καθορίζουν τη ζωή.
     Όσοι πιστοί της σκανδιναβικής, και όχι μόνο, αστυνομικής λογοτεχνίας, προσέλθετε.

No comments:

Post a Comment