Sunday, March 25, 2012

Νέες κυκλοφορίες


Οκτώ νέα βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας κυκλοφορούν στις ΗΠΑ αυτή τη βδομάδα. Για κάποιο λόγο όλα βγαίνουν στα ράφια την ίδια ακριβώς μέρα: την Τρίτη, 27 Μαρτίου. Ας τους ρίξουμε μια ματιά:

Kate Wilhelm - Death of an Artist. Τα γεγονότα της ιστορίας διαδραματίζονται στις ακτές του Όρεγκον, όπου ένας καλλιτέχνης βρίσκεται δολοφονημένος. Όλοι γνωρίζουν ποιος κρύβεται πίσω από το έγκλημα, αλλά για τον ένα ή τον άλλο λόγο, οι διωκτικές αρχές αδυνατούν να τον φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Christopher Fowler - The Memory of Blood. Ενώ η Μονάδα Παράδοξων Εγκλημάτων ετοιμάζεται να γιορτάσει τα εγκαίνια της νέας της βάσης, ένα στυγερό έγκλημα έρχεται για να της χαλάσει τα σχέδια: η δολοφονία ενός παιδιού ενός μόλις χρόνου. Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι το παιδί βρισκόταν σε ένα απόλυτα ασφαλές δωμάτιο, αμπαροκλειδωμένο, οπότε κανείς δεν θα μπορούσε να το πλησιάσει.

Kieran Shields - The Truth of All Things. Στο μακρινό παρελθόν μάς ταξιδεύει αυτό το βιβλίο και πιο συγκεκριμένα στο Πόρτλαντ του Μέιν, στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα γεγονότα διαδραματίζονται το 1892 οπότε μια πόρνη ανακαλύπτεται δολοφονημένη. Ο δήμαρχος της πόλης προσπαθεί να συγκαλύψει το έγκλημα, αλλά μια ιδιότυπη ομάδα αποτελούμενη από έναν αστυνομικό, έναν εγκληματολόγο, ένα βιβλιοθηκάριο και ένα γιατρό, κάνει τα πάντα για να του χαλάσει τα σχέδια.

Jane Haddam - Blood in the Water. Η υπόθεση αυτού του βιβλίου διαδραματίζεται σε μια από τις λεγόμενες καγκελόφρακτες κοινότητες στις ΗΠΑ. Μια κοινότητα πλουσίων δηλαδή, όπου όλοι γνωρίζουν τα μυστικά όλων και όπου η κάθε μέρα δε διαφέρει και πολύ από την προηγούμενη. Αυτήν ακριβώς τη γλυκιά και πληκτική καθημερινότητα θα τινάξουν στον αέρα οι δολοφονίες του νεαρού που φρόντιζε την πισίνα και μιας γυναίκας, που όπως όλα δείχνουν κάηκε ζωντανή στα αποδυτήρια.

Simon Lelic - The Child Who. Αυτό το βιβλίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στον αμερικανικό τύπο προτού καν κυκλοφορήσει. Ο συγγραφέας καταπιάνεται μ' ένα σκληρό θέμα: τη δολοφονία ενός εντεκάχρονου κοριτσιού από ένα δωδεκάχρονο αγόρι και τον αντίκτυπο που αυτή έχει τόσο στην οικογένεια του θύτη όσο και σε ολόκληρη την κοινότητα. Τίποτα σ' αυτό το βιβλίο δεν είναι απλό, αφού μέσω της πλοκής ο αναγνώστης μεταφέρεται σε ένα περιβάλλον όπου λίγο ή πολύ επικρατεί το παράλογο και όπου η δίψα για αίμα, από τη μια στιγμή στην άλλη, μοιάζει να καταλαμβάνει σχεδόν τους πάντες.

Marian Babson - No Cooperation from the Cat. Δύο γηραίες συνταξιούχες ηθοποιοί ζουν μαζί μια ήσυχη ζωή αναθυμόμενες τα παλιά και παίρνοντας μικρές δόσεις χαράς από δω κι από κει στο σήμερα. Μέχρι που κάποιοι συμπαθείς και μη χαρακτήρες αρχίζουν να εισβάλλουν, είτε μετά από πρόσκληση είτε με το έτσι θέλω, στο σπίτι τους και φέρνουν τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά τους. Τώρα, στα γεράματά τους, οι δύο φιλενάδες αναγκάζονται να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη και ολίγον επικίνδυνη περιπέτεια.


Jacqueline Winspear - Elegy for Eddie. Σ' αυτό το βιβλίο παρακολουθούμε τις προσπάθειες μιας ψυχολόγου και ιδιωτικής ντετέκτιβ να διαλευκάνει τη δολοφονία ενός άντρα ονόματι Έντι στο Λονδίνο της δεκαετίας του '30. Ποιος τον σκότωσε και γιατί; Αυτά ήταν τα αρχικά ερωτήματα. Στη διάρκεια της έρευνας θα προκύψουν νέα και περισσότερο τρομακτικά. Μια περιπέτεια εποχής με πολλές αναφορές στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Jane K. Clelant - Dolled Up for Murder. Η ιδιοκτήτρια ενός μαγαζιού με αντίκες, ή, αν προτίματε, παλαιά αντικείμενα μπαίνει από τη μια μέρα στην άλλη σε μεγάλους μπελάδες. Πρώτα βλέπει έναν από τους πελάτες της να δολοφονείται εν ψυχρώ στο χώρο στάθμευσης του καταστήματος και μετά η βοηθός της πέφτει θύμα απαγωγής από κάποιους άγνωστους, που για να την αφήσουν ελεύθερη ζητούν σαν αντάλλαγμα μια συλλογή από κούκλες, την οποία δεν έχει καν εξ ολοκλήρου αποκτήσει.

No comments:

Post a Comment