Monday, March 5, 2012

Harlan Coben – Shelter

Με το Shelter ο καλός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων ξεκινάει μια νέα σειρά στην οποία πρωταγωνιστής θα είναι ο Μίκι Μπόλιταρ, ανιψιός του γνωστού μας Μάιρον.
     Ο Μίκι έχει μόλις μετακομίσει στο σπίτι του θείου του, με τον οποίο δεν τα πάει και πολύ καλά, αφού κάποτε είχε τσακωθεί άγρια με το νεκρό του πια πατέρα, και τώρα προσπαθεί να συνηθίσει τη ζωή σε μια νέα πόλη, στο Νιούαρκ, και να βρει τα πατήματά του σ’ ένα νέο σχολείο. Ο νεαρός έχει γεννηθεί στην επαρχία της Τσιανγκ Μάι στην Ταϊλάνδη και η ζωή του μέχρι πρόσφατα ήταν αυτή ενός περιπλανώμενου. Ακολουθώντας τους γονείς του, που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, έζησε στην Αφρική, στην Ασία, στη Λατινική Αμερική και αλλού, με αποτέλεσμα να μην αποκτήσει ποτέ στενούς φίλους και η μόρφωσή του, αν και πλούσια, να είναι σποραδική. Για χρόνια και χρόνια μάζευε κομμάτια γνώσης από δω κι από κει, τα οποία κάποτε στο μέλλον θα του ήταν χρήσιμα. Και το μέλλον αυτό είναι τώρα εδώ, καθώς με τον πατέρα του στον τάφο και τη μάνα του έγκλειστη σ’ ένα κέντρο αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά, μόνο στον εαυτό του μπορεί πια να στηριχτεί.
     Η τύχη στην αρχή του χαμογελά. Από την πρώτη στιγμή στο σχολείο γνωρίζει την Άσλεϊ, ένα πανέμορφο κορίτσι, το οποίο σύντομα ερωτεύεται. Προτού περάσει όμως και πολύς καιρός αυτή εξαφανίζεται από προσώπου γης και αρχίζουν να τον ζώνουν τα φίδια. Πού πήγε; Έπαθε κάτι; Πρέπει να τη βρει, νιώθει την ανάγκη να τη βρει, αλλά πώς; Θα ανακαλύψει δύο απροσδόκητους σύμμαχους και φίλους στα πρόσωπα κάποιων από τα λιγότερα δημοφιλή άτομα στο σχολείο: της χοντρής και γκοθ Έμα και ενός αγοριού, που δεν μοιάζει ικανό για τίποτα, αλλά που είναι πανέξυπνο, και το οποίο εκείνος παρορμητικά βαφτίζει Κουτάλι.
     Οι τρεις τους λοιπόν θα αρχίσουν να διερευνούν την υπόθεση που όσο περνά ο καιρός θα γίνεται όλο και πιο περίπλοκη καθώς όλα δείχνουν ότι η Άσλεϊ έχει απαχθεί, ενώ σαν να μην έφτανε αυτό κάποτε θα μάθουν κιόλας ότι έκρυβε κάποια μεγάλα μυστικά, όπως την αληθινή της ταυτότητα. Στη διάρκεια της έρευνας, που θα τους οδηγήσει σε στριπ-μπαρ, εργαστήρια για τατουάζ και σ’ ένα, σύμφωνα με τους τοπικούς μύθους, στοιχειωμένο σπίτι, θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλους κινδύνους και θα τα βάλουν με μπάτσους και εγκληματίες. Κι ο Μίκι θ’ ανακαλύψει πως τα πράγματα ποτέ δεν είναι ακριβώς όπως δείχνουν, κι ό,τι πολλές φορές οι προσωπικές αλήθειες δεν αποτελούν τίποτ’ άλλο παρά ψευδαισθήσεις.
     Ο συγγραφέας ρίχνει τους ήρωές του μέσα σε κόσμους παράξενους και επικίνδυνους, τους βάζει τρικλοποδιές και τους χαρίζει χαμόγελα, τους παραδίδει μαθήματα ζωής, αλλά και πραγματικής ιστορίας, τους αναγκάζει με το έτσι θέλω να τα βάλουν με τους δαίμονές τους και να τους νικήσουν. Ο Μίκι θυμίζει σε πολλά το θείο Μάιρον κι ας μη θέλει να το παραδεχτεί: είναι πεισματάρης, δυνατός, με πίστη σε κάποιο σκοπό, όποιος κι αν είναι αυτός. Ο Κουτάλι είναι ένας απ’ αυτούς τους αιώνιους στα μάτια των άλλων λούζερς, που όταν όμως τους δοθεί η ευκαιρία αποδεικνύουν σε όλους την πραγματική της αξία. Αλλά η Έμα είναι όλα τα λεφτά: μαγκάκι, γκοθού, δυναμική, ατρόμητη, με μαύρο χιούμορ – ένας από τους καλύτερα διαμορφωμένους λογοτεχνικούς χαρακτήρες που συνάντησα ποτέ.
     Το βιβλίο αυτό αποτελεί την ιδανική αρχή σε μια νέα σειρά περιπετειών. Και αν και σύμφωνα με τους εκδότες απευθύνεται στο εφηβικό κοινό, είμαι σίγουρος ότι θα το απολαύσουν το ίδιο και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αναγνώστες. Ο Κόμπεν εδώ μοιάζει να βάζει ένα στοίχημα με τον εαυτό του και να το κερδίζει.

No comments:

Post a Comment