Monday, March 5, 2012

David Baldacci – The Sixth Man

Ο «Έκτος Άντρας» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα που κυκλοφορεί ο Ντέιβιντ Μπαλτάτσι μέσα σε έξη μήνες, ενώ τον Ιούνιο θα ακολουθήσει ένα ακόμη. Απ’ ό,τι φαίνεται ο καλός συγγραφέας βρίσκεται σε φοβερά δημιουργική φάση και πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχίσει έτσι κάποια στιγμή θα «καεί». Προς το παρόν πάντως, μοιάζει να είναι σε πολύ καλή φόρμα.
     Σ’ αυτό το θρίλερ πρωταγωνιστούν δύο από τους αγαπημένους ήρωες του συγγραφέα, οι Σον Κινγκ και Μισέλ Μάξουελ, ιδιωτικοί ντετέκτιβ στο επάγγελμα, που πάντα καταφέρνουν και βρίσκονται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, με αποτέλεσμα η όλο και πιο κοινή τους ζωή ν’ αποτελεί μία περιπλάνηση από τον ένα κίνδυνο στον επόμενο. Την τελευταία φορά που τους συναντήσαμε στο «χαρτί» (σε εισαγωγικά το χαρτί, αφού διάβασα την ηλεκτρονική έκδοση αυτού του βιβλίου) κατάφεραν επιτέλους να κάνουν αυτό που περιμέναμε εδώ και καιρό: έρωτα. Το μόνο που ο έρωτας μοιάζει να περιπλέκει τα πράγματα μεταξύ τους παρά να τα απλοποιεί, αφού τώρα, ο ένας νοιάζεται για την ασφάλεια του άλλου περισσότερο από ποτέ. Γνωρίζοντας την τάση τους να μπλέκονται σε επικίνδυνες καταστάσεις δεν μπορεί παρά να αναρωτιέται κανείς για το πώς θα μπορέσουν να συνδυάσουν δουλειά και ερωτικό αρμονία, αποφεύγοντας τις τρικλοποδιές και τα μοιραία αποτελέσματα. Η απάντηση είναι: καθόλου εύκολα.
     Ανεξάρτητα απ’ τα πιο πάνω, από την πρώτη στιγμή κιόλας, είναι φανερό ότι η αποστολή που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας εδώ, δε θα είναι και τόσο απλή για τους δυο τους. Ένας δικηγόρος, παλιός φίλος του Σον, τους προσλαμβάνει για να τον βοηθήσουν σε μια περίεργη υπόθεση. Ο πελάτης του είναι κάποιος που κατηγορείται ότι σκότωσε έξη ανθρώπους και βρίσκεται έγκλειστος, σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας για τους παράφρονες εγκληματίες, στο Μέιν. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για έναν ακόμη σίριαλ κίλερ, αλλά κάτι δεν κολλάει σ’ αυτή την υπόθεση, αφού το FBI μοιάζει, για κάποιο λόγο, να τον παρακολουθεί από κοντά και να ελέγχει την κάθε του επαφή με τον έξω κόσμο, παραβιάζοντας ακόμη και τα στοιχειώδη δικαιώματά του. Οι Κινγκ και Μάξουελ ξεκινούν για το Μέιν, αποφασισμένοι να ανακαλύψουν το μυστήριο που κρύβεται πίσω από την εικόνα. Λίγο όμως προτού φτάσουν στον προορισμό τους θ’ ανακαλύψουν τον εργοδότη τους νεκρό, στυγνά δολοφονημένο και παρατημένο μέσα στο αυτοκίνητό του. Ποιος τον σκότωσε και γιατί; Και γιατί τώρα; Έχει άραγε η δολοφονία του να κάνει κάτι με τον πελάτη του; Έναν πελάτη που θα είναι δύσκολο πολύ να υπερασπιστούν τώρα;
     Όσο περνά ο καιρός τόσο και αυξάνονται τα ερωτήματα. Και οι δυο τους, όσο και αν το συνηθίζουν να δουλεύουν μόνοι, θ’ αναγκαστούν να ζητήσουν τη βοήθεια κάποιων άλλων ανθρώπων για να τα βγάλουν πέρα: της νεαρής βοηθού του νεκρού στο δικηγορικό γραφείο, του ντόπιου σερίφη και μιας μυστηριώδους γυναίκας που είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτήν που δείχνει. Στο μεταξύ τα πτώματα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα και κάποια στιγμή θ’ αντιληφθούν, όχι και με μεγάλη έκπληξη, ότι έχουν γίνει κι οι ίδιοι στόχοι.
     Καθώς συμβαίνουν όλα αυτά στη Βιρτζίνια, κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας παίζουν τα δικά τους παιχνίδια – παιχνίδια που θα έχουν αντίκτυπο και στις ζωές των ηρώων μας. Στόχοι τους δεν είναι παρά η ισχύς και ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα των συστημάτων ασφαλείας της χώρας. Οι δολοπλοκίες, τα πισώπλατα χτυπήματα, η διαφθορά και οι θεωρίες συνομωσίας βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο. Και για μια ακόμη φορά ο Μπαλτάτσι έχει στο στόχαστρό του τα διάφορα κέντρα εξουσίας. Αυτά που καθορίζουν τους κανόνες, αλλά που δεν τους τηρούν. Αυτά που περισσότερο μοιάζουν να νοιάζονται για τη δική τους επικράτηση παρά για το καλό της χώρας.
     Οι Κινγκ, Μάξουελ και συνεργάτες, θα πρέπει να τα βάλουν με όλους και με όλα για να φτάσουν στην άκρη του νήματος – ενός νήματος με πολλές διακλαδώσεις. Τόσες πολλές που δεν μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί της υπόθεσης. Η δράση είναι, ως συνήθως, ασταμάτητη και οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη, μέχρι που φτάνουμε στην τελική λύση, μια λύση, που παρόλες τις προσπάθειές μας δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε.
     Ένα ακόμη εξαιρετικό θρίλερ καταδίωξης, από έναν απ’ αυτούς πρωτομάστορες του είδους.

No comments:

Post a Comment